StoryEditorOCM
ZdravljeSAMO LAGANO

Vrućine su već nesnosne! Ove namirnice stručnjaci savjetuju izbjegavati kako ne bi bilo i gore; Evo što jesti na plus 30

Piše mozaik sd
8. lipnja 2024. - 16:32

U vrućim danima ljudsko tijelo proizvodi i prima više topline. Kako ne bi došlo do pregrijavanja, naš mozak procese probave stavlja u drugi plan. Zbog toga nam se smanjuje apetit, a smanjuje se i potreba za kalorijama.

Konzumiranje određenih proizvoda u takvim danima može povećati, primjerice, osjećaj umora, pospanosti i apatije.

Najbolje bi bilo odustati od brze hrane isto kao i meso sa roštilja.

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Životinjske su bjelančevine teško probavljive, a prženje ili roštiljanje dovodi do povećanja tjelesne temperature. Još jedna vrsta hrane koju volimo jesti ljeti je sladoled. Vole ih i odrasli i djeca, no smrznuta slastica, iako mislimo da nas rashlađuje, zapravo ima suprotan učinak.

image
Bozo Radic/Cropix

Preporučljivo bi bilo izbjegavati i čokoladu.  Jedenje šećera dovodi do smanjenja koncentracije, pospanosti i nervoze. Ovakvi osjećaji samo će se pojačavati u vrelim ljetnim danima, jer visoka temperatura slabi organizam.

Tu su i slane grickalice koje se takođe ne preporučuju tijekom toplog vremena zbog visoke razine soli koje sadrža a koja dovodi do povećavanog rizika od dehidracije, piše Mondo.

image
/Shutterstock

Pitanje je što jesti po vrućini?

U toplim danima najbolje je birati voće i povrće, lako probavljiva jela, a najbolja su ona koja ne zahtijevaju termičku obradu.

image
/Shutterstock

Zdrave salate s krastavcima, rajčicama i zelenom salatom, pečena riba, jela kuhana na pari i juhe idealni su za ovo doba godine.

image
/Shutterstock

Kad je vruće, ne zaboravite piti vodu.

Također je dobro piti vodu s okusom, ne onu koju možete kupiti u trgovini (obično ima šećera i kemijskih dodataka), već onu koju ste sami pripremili. Samo dodajte nekoliko listića mente, kriške limuna, naranče, limete ili krastavca u čašu ili vrč vode.

image
/Shutterstock
image
Sina Schuldt/Dpa Picture-alliance Via Afp

Jedite voće ili povrće koje sadrži puno vode kao što su lubenice, jagode, dinje, maline, krastavci i rajčice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2024 16:35