StoryEditor
ZdravljeNOVO ISTRAŽIVANJE

Utvrđeno da umjereno pijenje alkohola pomaže protiv demencije i jača kognitivne funkcije. Liječnici pojašnjavaju koliko je to ‘malo‘, važan je i sat

29. lipnja 2020. - 21:28
Ilustracija/AFP

Ako uz večeru uživate u svojoj čaši vina ili piva, ili laganom cocktailu, ovim ćete informacijama zacijelo poželjeti nazdraviti.

Rezultati nove američke studije, u kojoj je sudjelovalo oko 20 tisuća ispitanika, prosječne dobi od 62 godine, kojima je, od 1996. do 2008., svake druge godine testirano sveukupno zdravstveno stanje, pokazali su da se, s malim do umjerenim pijenjem alkohola, mogu poboljšati kognitivne funkcije osobama srednje i starije životne dobi.

Zanimljivo je i kako rezultati kod Afroamerikanaca nisu bili jednaki onima kod bijelaca, na koje se odnose ovi podaci, javlja CNN.

Slabim do umjerenim pijenjem, po standardu američkih liječnika, smatra se manje od osam pića tjedno za žene, te manje od 15 za muškarce, pri čemu svako piće može činiti limenka piva, mala čaša vina ili kratko alkoholno piće.

Najnoviji nalazi podržavaju zaključke prethodnih istraživanja, koja su pokazala kako jedno piće dnevno za žene i dva dnevno za muškarce donose izvjesne kognitivne koristi.

"Sada postoji mnoštvo promatračkih dokaza koji pokazuju kako je lagano do umjereno konzumiranje alkohola povezano s boljom kognitivnom funkcijom i manjim rizikom od demencije, u usporedbi s alkoholnim apstiniranjem", komentirala je viša glavna istraživačica Kaarin Anstey, direktorica Centra za demenciju NHMRC-a, koja nije bila uključena u studiju.

Međutim, velika svjetska studija objavljena prošle godine otkrila je da nikakva količina alkoholnih pića, vina ili piva, ne može jamčiti sigurnost za cjelokupno zdravlje.

Studija je pokazala, naime, da je alkohol bio vodeći faktor rizika za razvoj bolesti i preranu smrt muškaraca i žena u dobi od 15 do 49 godina širom svijeta u 2016. godini, te da čini gotovo jedan od 10 smrtnih slučajeva.

"Ono što sigurno znamo je da konzumiranje previše alkohola definitivno šteti mozgu. Ono što je manje jasno jest da li je nizak ili umjeren unos kod određenih ljudi izvjesna zaštita", izjavio je neurolog, dr. Richard Isaacson, osnivač Klinike za prevenciju Alzheimerove bolesti u NewYorku.

"Na temelju oprečnih rezultata, mislim da u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću znati je li niska do umjerena konzumacija najbolja baš kod svake osobe", dodao je.

Kod ispitivanja reprezentativnog uzorka Amerikanaca u zadnjoj studiji, u usporedbi s onima koji su rekli da nikada nisu pili, oni koji su ustvrdili da alkohol konzumiraju slabo do umjereno, pokazali su znatno više rezultate kognitivnih funkcija, uspješnije su se prisjećali riječi i riječnika, a ustvrdilo se, budući se ispitivala široka zdravstvena slika, da su imali i manje padova i ozljeda.

image
Frank Rumpenhorst


"U svojoj kliničkoj praksi, i u ovakvim preporukama, pristupam individualno za svaku osobu o kojoj se brinem", pojasnio je svoj pogled američki neurolog.

Po općim standardima njegove klinike, optimalna količina alkoholnih pića za žene je četiri do šest pića tjedno (ranije smo naveli američki kriterij), te za muškarce 10.

"Ali to nije red veličina koji odgovara svima. Ulogu igra i tjelesna težina, kao i faktori poput povijesti zlouporabe alkohola ili drugih opojnih supstanci.

Važno je uzeti u obzir i kada i kako se alkohol konzumira. Na primjer, popiti čašu vina uz ranu večeru razumnije je nego popiti dvije čaše kasno navečer na prazan želudac, neposredno prije spavanja", ustvrdio je dr. Richard Isaacson, osnivač Klinike za prevenciju Alzheimerove bolesti.

"Alkohol prije spavanja ima tendenciju dovođenja do sveukupne slabije kvalitete spavanja, što također utječe na rizik od demencije", dodao je.

"Konzumiranje alkohola povećava rizik od nekih karcinoma. Ako netko ne pije, onda ne bismo preporučili konzumiranje alkohola" - stav je Kaarin Anstey, direktorice Centra za demenciju NHMRC-a u Australiji, na ovu temu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. siječanj 2021 05:16