StoryEditorOCM
ZdravljeOPASNO?

Trebamo li se ipak riješiti jednog proizvoda u kupaonici kojeg koristimo i nekoliko puta dnevno? Postoje mnogi rizici

Piše A.Vl./JL
20. lipnja 2024. - 20:57

Više od trećine ljudi koristi tekućinu za ispiranje usta, pokazuju istraživanja, bilo da je to samo za dodatno osvježavanje daha mentom nakon pranja zubi ili rješavanje problema s krvarenjem desni, piše Telegraph, a prenosi Jutarnji list.

Međutim, umjesto da osvježi vaša usta nakon zubne četkice, ovakva navika može zapravo ugroziti vaše zdravlje. Unazad nekoliko desetljeća razna istraživanja sugerirala su da tekućina za ispiranje usta može povećati rizik od nekih vrsta raka.

Novo istraživanje sada potvrđuje ranije sumnje. Je li vrijeme da očistite svoje kupaonske ormariće? Možda još ne.

Istraživanje u Belgiji

Zadnja studija iz Belgije istraživala je utjecaj svakodnevnog ispiranja usta među 59 muškaraca, volontera koji su koristili Listerine Cool Mint svaki dan tri mjeseca. Nakon toga su koristili placebo vodicu za usta, ili obrnuto.

Zanimljivo je da su rezultati pokazali da Listerine tekućina za ispiranje usta uklanja neke bakterije koje su krivci za loš zadah i plak, ali podiže razine dviju bakterija u ustima (fusobacterium nucleatum i streptococcus anginosus).

image
Shutterstock

Odvojeno istraživanje povezalo je ove bakterije s rakom jednjaka i debelog crijeva. Teorija je da alkohol, antiseptici i arome pronađene u tekućini mijenjaju mikrobiom i pokreću promjene u obrascu rasta stanica, što bi moglo utjecati na vjerojatnost razvoja raka, objašnjava prof. Karol Sikora, poznati onkolog i počasni profesor stručne prakse na Sveučilištu u Buckinghamu.

Osim toga, kemikalija koja se zove acetaldehid proizvodi se u ustima nakon korištenja vodice za ispiranje koja sadrži alkohol, primjećuje dr. Zoe Brookes, izvanredna profesorica stomatološke edukacije i istraživanja na Sveučilištu u Plymouthu. Smatra se da ta kemikalija potencijalno može biti uzročnik raka, dodaje ona.

Autori studije pozvali su ljude da ne koriste tekućinu za ispiranje usta.

Ovo nije prvi put da je uočena ova zabrinjavajuća povezanost.

image
Voisin/Phanie Via Afp

Studija iz 2009. tadašnjeg predsjednika Australske stomatološke udruge upozorava da vodice za ispiranje usta koje sadrže alkohol povećavaju rizik od raka usne šupljine. Poziva se na studiju iz 2007. koja je otkrila da je fluorescentna tekućina povezana s trostruko većim rizikom od razvoja raka glave i vrata.

Međutim, niti jedno od ovih istraživanja ne dokazuje da tekućina za ispiranje usta uzrokuje rak.

U recenziji iz 2023. upozorava se da su dokazi koji povezuju tekućinu za ispiranje usta i rak "ograničeni i proturječni", jer u drugim istraživanjima nije uočena veza između upotrebe vodice za ispiranje usta i raka.

Druga istraživanja

U rezultatima drugih istraživanja navodi se samo zabrinutost da vodica uzrokuje rak.

- Samo zato što fusobacterium može uzrokovati rak debelog crijeva u crijevima, to ne znači da će bakterije u ustima uzrokovati rak usne šupljine - to je preveliki skok, kaže ona.

image
Shutterstock

Postoje, međutim, i drugi rizici. Osim problema s karcinomom, neke studije povezuju čestu uporabu tekućina za ispiranje s dijabetesom i visokim krvnim tlakom, tvrdi dr. Mia Burleigh, viša predavačica na Sveučilištu West of Scotland koja istražuje mikrobiom i oralno zdravlje.

Smatra se da je uzrok tomu tekućina za ispiranje usta koja smanjuje brzinu kojom usta pretvaraju nitrat iz hrane u dušikov oksid jer čisti usta od određenih bakterija.

- Zdravi izvori nitrata uključuju povrće i korijenje kao što je tamno lisnato povrće i cikla, objašnjava ona.

- Bez ključnih bakterija u našem oralnom mikrobiomu, proizvodnja dušikovog oksida je smanjena, narušava se metabolizam glukoze, osjetljivost na inzulin i kardiovaskularna kontrola kroz regulaciju širenja krvnih žila, pojasnila je.

Ako ste zabrinuti zbog istraživanja, vrlo jednostavno, ubuduće kupujte tekućinu za ispiranje usta bez alkohola, poručuje prof. Brookes, piše  Jutarnji list.

Dr. Burleigh preporučuje ljudima da odustanu od ispiranja usta, osim ako imaju poseban zdravstveni problem.

- Tekućine za ispiranje usta nisu odgovor na probleme - iako vas reklame u to uvjeravaju - i nisu zamjena za ispravne navike oralne higijene, poput četkanja zuba i čišćenja zubnim koncem, tvrdi dr. Crawford-Clarke.

image
Caia Image/science Photo Library/Science Photo Library Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 00:46