StoryEditorOCM
ZdravljeINTIMNO PODRUČJE

Rak penisa je rijedak, urolog objašnjava kod koje se skupine muškaraca češće pojavljuje, a tko ima manji rizik da oboli

Piše MOZAIK SD
2. kolovoza 2024. - 08:41

O nekim se bolestima nikada nerazgovara, a jedna od njih je i rak penisa. Rak penisa je rijetka bolest, a nastaje kada dioba stanica penisa počne izmicati kontroli. Stanice u gotovo bilo kojem dijelu tijela mogu postati rak i mogu se proširiti na druge dijelove tijela.

"Svi pacijenti koje sam do sada vidio u životu bili su stariji muškarci čiji se rak razvio zbog loše higijene",kaže dr. Christoph Pies, specijalist urologije i autor. Stručnjak objašnjava na što muškarci trebaju obratiti pažnju u intimnom području.

image
Shutterstock

Rak penisa javlja se uglavnom kod starijih muškaraca – obično nakon 60. godine života – i uglavnom zahvaća kožu i tkiva penisa. Tamo može doći do maligne proliferacije stanica, najčešći oblik je karcinom penisa. Ova vrsta raka počinje u stanicama koje oblažu površinu kože i sluznicu penisa.

Osim dobi, ulogu igra i nedostatak higijene u području genitalija. Ali to ne znači da se bolesnici uopće nisu oprali. Dr. Pies pojašnjava: "Često je slučaj da se zbog zategnutosti ožiljaka, odnosno fimoze, prepucij više ne može povući, stoga čišćenje ispod prepucija postaje nemoguće i ovdje se skuplja sebum prepucija (smegma)." To može dovesti do kronične upale, koja zatim može dovesti do promjena stanica, odnosno raka, tijekom godina, piše Fitbook.

image
Shutterstock

Međutim, spolno prenosive infekcije, posebno one uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV), također igraju važnu ulogu. Visokorizični tipovi HPV 16 i 18 mogu s vremenom promijeniti stanice penisa i dovesti do raka - slično raku vrata maternice kod žena. "S brojem nezaštićenih kontakata povećava se i rizik od infekcije, jer se logično povećava vjerojatnost dolaska u kontakt sa zaraženim partnerom", objašnjava dr. Pies. Ostali čimbenici rizika uključuju kroničnu upalu u području genitalija i pušenje duhana, jer kemikalije koje sadrži mogu uzrokovati oštećenje DNK i oslabiti imunološki sustav.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 13:43