stdClass Object ( [id] => 1363501 [title] => Prof. Primorac i dr. Pavić napisali su nam detaljni vodič za dug i zdrav život, te kako kompletno resetirati organizam [alias] => prof-primorac-i-dr-pavic-napisali-su-nam-detaljni-vodic-za-dug-i-zdrav-zivot-te-kako-kompletno-resetirati-organizam [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Istraživanje dugovječnosti, koristeći interdisciplinarni pristup, postao je jedan od prioriteta moderne biomedicinske znanosti. Genetika, spol, prehrana, tjelovježba, životni stil, kvaliteta spavanja, dostupnost zdravstvene skrbi, neki su od ključnih (ali ne i jedinih) faktora koji će odrediti duljinu našeg života.

---

---

Nedvojbeno, golemi iskoraci u području biomedicinskih znanosti pomogli su nam razumjeti bolje funkcioniranje našeg "biološkog sata", ali i utjecati na njega kako bi ga se usporilo.

Kao što je ranije rečeno, osim što je dugovječnost dijelom genetski uvjetovana, iznimno je važno modelirati naše svakodnevne životne navike kako bi reducirali čimbenike rizika pobolijevanja. U tome zasigurno važnu ulogu imaju pravilna prehrana, tjelesna aktivnost, san te redoviti zdravstveni (preventivni) pregledi. Međutim rezultati nedavne studije s Yale-a, a koja se bavila utjecajem stresa na zdravlje jasno sugerira da kontrola naših emocija prema svakodnevnim događajima ima zaštitnu ulogu ne samo od brojnih učinaka stresa na naše mentalno zdravlje, već i od učinaka stresa na naše fizičko zdravlje.

---

image

Nutricionistica Eva Pavić i profesor Dragan Primorac

Bolnica Sveta Katarina/
---

Prehrana i životni stil međusobno su povezani i ne mogu se odvojiti. Jednostavnim rječnikom govoreći, trebaju biti uravnoteženi i dobro izbalansirani. Uravnotežena treba biti i količina hrane koja se uzima tijekom obroka, a tu prvenstveno mislimo na izbjegavanje prejedanja. Unazad osamdesetak godina postoje čvrsti dokazi da određena hrana može utjecati na naše zdravlje, emocije i izgled, a dugoročno predstavlja naše ulaganje u zdravlje. Nepravilna prehrana, naravno uz niz drugih štetnih čimbenika poput pušenja, nedostatak tjelesne aktivnosti, nedovoljno sna i sl., može povećati rizik za većinu kroničnih nezaraznih bolesti. Klinika Mayo tako navodi pet ključnih preporuka koje su neophodne za bolje zdravlje, a one su:

1. Jesti više povrća, voća i cjelovitih žitarica

2. Odabrati zdravije izvore proteina i masti

3. Uzimati hranu bogatu vlaknima, vitaminima i mineralima

4. Ograničiti unos šećera, soli i aditiva (osobito fosfata i polifosfata)

5. Smanjiti ili ograničiti unos alkohola i kofeinskih napitaka

---

image
/Shutterstock
---

Povrće, voće i cjelovite žitarice

Za optimalno zdravlje, dnevno je najbolje konzumirati porciju kuhanog i porciju sirovog povrća. Tako sigurno unesemo dovoljno topivih i netopivih vlakana te određenu količinu vitamina, minerala i vrlo važnih antioksidansa ili fitonutrijenata. Za razliku od voća, povrće ima iznimno malu energijsku vrijednost, što je dodatni razlog za svakodnevno konzumiranje. Za zdravlje općenito preporuka je uzimati zeleno lisnato povrće kao što je kelj, špinat, blitva, raštika, salata, kupusnjače poput brokule, kupusa, cvjetače, prokulica, ali i začine poput peršina, celera, kadulje, timijana, origana i bosiljka. Dio dobro kombiniranog i uravnoteženog obroka čini i voće. Dobro je dan započeti voćem ili ga konzumirati kao dio prvog jutarnjeg obroka. Drugu i treću porciju voća preporuka je pojesti kao međuobrok, između glavnih obroka. Tako unesemo značajne količine minerala i vitamina poput kalija, magnezija, vitamina C, vitamina B skupine te polifenola. To su spojevi koji su iznimno važni za zdravlje i imaju snažnu antioksidativnu aktivnost štiteći srce, krvne žile i imunološki sustav. Razmatraju se i kao molekule s potencijalnim pozitivnim učinkom na prevenciju kroničnih upalnih bolesti, karcinoma i procesa starenja. Teško je razdvojiti učinke pojedinih hranjivih tvari jer oni najčešće imaju sinergistički učinak na zdravlje zato je važna cjelovita pravilna prehrana, a ne samo pojedina hrana. Znanstvena istraživanja ukazuju nam na izrazito pozitivnu vezu između potrošnje voća i povrća, smanjenog rizika od bolesti u starije populacije, ali i kod adolescenata. Osobe koje jedu veće količine povrća i voća u manjoj su opasnosti od pojave vodećih kroničnih nezaraznih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, visok krvni tlak, šećerna bolest i neke zloćudne bolesti.

Uz povrće i voće dio pravilne prehrane čine cjelovite žitarice i grahorice s kojima u 2-3 porcije dnevno osiguravamo dovoljnu količinu vlakana, iznimno bitnih za pravilno funkcioniranje probave, kontroliranje sitosti i tjelesne mase, normalizaciju razine kolesterola te šećera u krvi. Preporučeni dnevni unos je od 21 g do 38 g, ovisno o dobi i spolu. Za razliku od prerađenih žitarica, cjelovite žitarice sadrže više hranjivih tvari, posebno magnezija, željeza i cinka, ali i vitamina B skupine te esencijalnih aminokiselina koji su bitni za zdravlje kostiju. Iznimno su nam zanimljiva topiva vlakna koja se najviše nalaze u zobi, ječmu i mahunarkama. Navedeni ugljikohidrati u donjem dijelu crijeva s fruktooligosaharidima ili prebioticima (neživi organizmi, točnije neprobavljivi sastojci hrane koje konzumiramo) stimuliraju rast korisnih bakterija, osobito Bifidobacteria i Lactobacilla.

---

image
/Shutterstock
---

Proteini

Proteini su uz vodu najvažniji makronutrijent od kojih je sastavljeno svako tkivo, prijeko potreban za stvaranje i rast novih stanica te pravilno funkcioniranje organizma. Izvor proteina su meso, perad, riba, sir, mlijeko, mliječni proizvodi, jaja i mahunarke. Porcija serviranja mesa najčešće je 100-150 g te sadrži po obroku 20-30 g proteina. Mliječni proizvodi izvor su kalcija, fosfora, vitamina B skupine i vitamina D, a sadrže i mliječno-kiselinske bakterije i probiotike koji su potencijalno korisni za zdravlje kostiju. Jedna šalica (2 dL) mlijeka ili fermentiranog mliječnog proizvoda sadrži 7 g proteina i 240 mg kalcija. Biljna hrana, primjerice bob, leća, soja, slanutak, grah i grašak sadrži ugljikohidrate, ali su i važan izvor proteina. Pravilnom kombinacijom proteina biljnog podrijetla moguće je osigurati unos svih potrebnih esencijalnih aminokiselina.

---

image
/Shutterstock
---

Masnoće

Masti su najkoncentriraniji izvor energije od svih makronutrijenata. Izvor su masnih kiselina i esencijalnih masnih kiselina te doprinose apsorpciji minerala i iskorištavanju vitamina topivih u mastima A, D, E i K. Prihvatljiv unos masti je 25-35% od ukupnog dnevnog energijskog unosa. Ovisno o strukturi masnih kiselina, mogu biti zasićene ili nezasićene masti, te mogu biti biljnog ili životinjskog podrijetla. Vrsta masnih kiselina je mnogo važnija od ukupne količine unesene masti. Najbolji izbor su jednostruko nezasićene masne kiseline, poput onih koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu, orašastim plodovima i sjemenkama. Izvor omega 3 masnih kiselina su ribe hladnih voda koje su bogate eikozapentaenskom kiselinom (EPA) i dokozaheksaenskom kiselinom (DHA) koje djeluju protuupalno i reguliraju proupalne citokine. Treća vrsta omega 3 masnih kiselina alfa linolenska (ALA) nalazi se samo u hrani biljnog podrijetla. Losos, pastrva, srdele i druga plava riba uz kvalitetne visokovrijedne proteine i omega 3 masne kiseline izvor su i vitamina D.

Voda

Voda je esencijalni nutrijent. Svakodnevno je potrebna organizmu za održavanje normalnih funkcija i kemijskih procesa te potiče probavu. Potrebe za vodom ovise o unosu vode tekućine i hranom, te neprimjetnom gubitku (disanjem, znojenjem) te izlučivanju vode mokraćom i stolicom. Preporučeni dnevni unos tekućine iznosi 1,5-2,5 litre. Dio unesemo kroz napitke, voće i povrće (do 1 L), a ostatak moramo unijeti najbolje običnom vodom.

---

image
/Shutterstock
---

Šećer, sol, aditivi i alkohol

Prehrana s visokim sadržajem loših masnoća, jednostavnih šećera, soli i alkohola ima nepovoljan utjecaj na zdravlje. Preporučeni dnevni unos jednostavnih šećera ne bi trebao biti viši od 10 % od ukupnog dnevnog unosa, što iznosi oko 50 g, s tendencijom smanjenja unosa na 5 %, odnosno 25 g. U Hrvatskoj prosječno unosimo oko 11 g soli, što je dvostruko više od preporučenog dnevnog unosa od 5-6 grama. Sol je nužan dodatak bez kojeg mnoga jela ne bismo mogli jesti, jer bi bila neprihvatljivog okusa. Stoga je velika odgovornost i iskušenje za sve osobe koje pripremaju, prerađuju ili kuhaju - kako pripremiti ukusno jelo ili proizvod, a istodobno zadovoljiti potrebe za smanjenim unosom soli. Rezultati studija ukazuju da regulirani ili smanjeni unos soli treba biti dio liječenja i prevencije nekih bolesti i stanja, a na prvom mjestu povišenog arterijskog krvnog tlaka.

---

image
/Shutterstock
---

Namirnice bogate fosfatima kao što je ortofosforna kiselina koja ima funkciju stabilizatora u gaziranim slatkim pićima smanjuje sposobnost iskorištenja kalcija. Nekoliko je studija pokazalo da je veća potrošnja gaziranih bezalkoholnih pića s visokom razinom fosfata povezana sa smanjenom koštanom masom i povećanim rizikom od prijeloma. To je vjerojatno uzrokovano i smanjenim unos mlijeka. Nažalost, danas je potrošnja gaziranih zaslađenih sokova povećana za 32 %, dok je potrošnja mlijeka smanjena za 18 %. Nažalost, potrošnja i unos alkohola u Hrvatskoj je sve veći. Uz niz drugih posljedica za zdravlje, može ometati ravnotežu kalcija povećanjem stvaranja paratireoidnog hormona i inhibicijom enzima koji pretvaraju inaktivni u aktivni oblik vitamina D. Ovo je posebno važno kada govorimo o adolescentima i njihovom zdravlju. Osim toga, alkohol može dovesti do smanjenja hormona i povećanje rizika od pada.

---

image
/Shutterstock
---

Mediteranska prehrana i dugovječnost

Mediteransku prehranu karakterizira visok unos povrća, voća, mahunarki i cjelovitih žitarica; umjeren unos ribe i maslinova ulja; te smanjen unos mesa i mesnih prerađevina, rafiniranih žitarica i drugih procesiranih proizvoda i šećera. Ovakvim oblikom prehrane u naš organizam unosimo obilje antioksidansa ili i protu-upalnih nutrijenata, što posljedično na molekularnoj razini reducira oksidativne i upalne procese koji često dovode do oštećenja molekula DNA, proliferacije stanica, angiogeneze, itd. Zbog toga mediteranska prehrana doprinosi, između ostalog njezinom anti – dijabetičkom i neuroprotektivnom učinku, što u konačnici doprinosi smanjenju rizika za nastanak niza bolesti, uključujući šećernu bolesti, kardiovaskularne bolesti, karcinom, itd. Zbog raznolikosti, ovakvim načinom prehrane unose se različite skupine polifenolnih spojeva, za koje je utvrđeno protuupalno i antioksidativno djelovanje, zato ovakav obrazac prehrane ima preventivni učinak u razvoju većine kroničnih nezaraznih bolesti. Vitamini i minerali koji djeluju kao antioksidansi (vitamin A, C, i E te cink) mogu pomoći u prevenciji oštećenja makule (središnje područje mrežnice koje omogućuje oštrinu vida).

Lutein i zeaksantin su karotenoidi koji se nalaze u mrežnici te njihov unos svakodnevnom prehranom doprinosi antioksidativnim procesima i štiti stanice oka. Ono što jedemo, može utjecati na ono što i kako vidimo! Hrana bogata ovim nutrijentima je povrće i voće kao što je brokula, kelj, blitva, špinat, buča i naranča. Omega-3 masne kiseline iz ribe i fenolne komponente iz maslinova ulje također imaju protuupalni učinak, što može zaštititi naše srce, a uz mediteranske začine i obilje ostalog povrća i južnog voća čine temelj mediteranske prehrane koja ima zaštitni učinak i za naše bubrege. Sam koncept mediteranske prehrane objedinio je termine i "Način prehrane" i "Dijeta". Pod načinom prehrane podrazumijeva se učestalost konzumacije hrane unutar populacije u kombinaciji s različitim obilježjima karakterističnima za tu populaciju. Pojam dijeta predstavlja individualan način života, koji uz konzumaciju hrane uzima u obzir i druge čimbenike poput kulture, povijesti, društvenog okruženja, ekonomije, održivosti, kulinarskih umijeća, tjelesne aktivnosti i odmora. Mediteranska prehrana uklapa se u oba koncepta.

Optimizacija prehrane – nutrigenomika

Kad je riječ o prehrani, u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina razvili smo poseban nutrigenomski test (sastavni dio Genome4All testa) kojim omogućujemo personalizirani (optimalnu) prehranu prilagođenu genetičkom profilu pacijenta. Naime nutrigenomika, kao grana genetike, proučava utjecaj genskih varijacija na prehrambeni odgovor te nam omogućava da personaliziranu prehranu prilagodimo funkciji naših gena, odnosno razradimo poseban plan prehrane koji pojedincu omogućuje unos potrebnih hranjivih tvari, čime se postiže odgovarajuće zdravstveno stanje temeljeno na genetici. Ovom analizom možemo utvrditi koje hranjive tvari unesene hranom ili suplementacijom metaboliziramo normalno, a koje hranjive tvari ne metaboliziramo ili pak postoji deficit u metabolizmu. Uz to, nutrigenetika proučava kako promjene u genima mogu izazvati štetan i nepoželjan učinak unosom pojedinih prehrambenih supstanci u naš organizam i time dovesti do oštećenja brojnih tkiva i organa te izazvati upalu i bolesti poput nasljedne hiperkolesterolemije, šećerne bolesti, fenilketonurije, celijakije, pretilosti i karcinoma.

---

image
/Shutterstock
---

Tjelesna aktivnost, sport i dugovječnost

Znamo da na razvoj nekih bolesti ne možemo utjecati, ali moguće ih je usporiti. Redovita tjelesna aktivnost nije važna samo za zdravlje cijelog organizma, nego je i bitan čimbenik koji osobito pomaže u povećanju koštane mase u mladosti i može usporiti njezin gubitak u odmakloj životnoj dobi. Osobe koje su redovno tjelesno aktivne povećavaju mišićnu snagu i pokretljivost, poboljšavaju koordinaciju pokreta i stabilnost te time pridonose smanjenju učestalosti padova. Prema novim znanstvenim radovima, osobe koje brže hodaju u trajanju od najmanje 22 minute svaki dan, mogu povećati očekivani životni vijek za 3,4-4,5 godina neovisno o tjelesnoj masi. Tipovi preporučene tjelesne aktivnosti uključuju šetnju, lagano trčanje, vožnju biciklom, tenis i slične sportove, te aerobik i ples. Iznimno je važno svakodnevno provoditi vježbe pa i kod kuće ako ne možemo vani.

Tjelesna aktivnost, sport i prevencija nastanka karcinoma

S druge strane, niz studija na velikom broju ispitanika su pokazale jasnu korelaciju tjelesne aktivnosti s rizikom obolijevanja od raznih tipova karcinoma. Naime, te studije navode da je tjelesna aktivnost povezana sa sniženim rizikom obolijevanja od karcinoma. Slična zapažanja objavljena su i na stranicama američkog Centers for Disease Control and Prevention (CDC), a na stranicama američkog Cancer.Net se ističe da se u osoba koje se bave tjelesnim aktivnostima, rizik od kolorektalnog karcinoma smanjuje 40-50 %, u odnosu na osobe koje se ne bave tjelesnim aktivnostima. Posebno su zanimljivi rezultati prikazani za populaciju žena, gdje je utvrđeno da žene koje imaju umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti i to najmanje 3 sata tjedno, u konačnici imaju 30-40 % snižen rizik za oboljenje od karcinoma dojke. British Medical Bulletin iz 2021. godine, pak ističe da muškarci koji upražnjavaju najmanje 3 sata tjelesnih aktivnosti tjedno, imaju sniženu smrtnosti od karcinoma prostate za 61 %. Isti časopis navodi da osobe kojima je dijagnosticiran karcinom, no koje se bave tjelesnim aktivnostima, imaju značajno manji broj komplikacija povezanih s karcinomom (tromboembolijski incidenti, slabost, bolovi u zglobovima, depresija, itd..), ali da uz to bolje podnose liječenje, te da u konačnici imaju veće preživljenje.

---

image
/Shutterstock
---

Gledajući s molekularnog aspekta utjecaj tjelovježbe na prevenciju nastanka karcinoma povezan je s podizanjem razine niza proteina odgovornih za popravak oštećene DNA (poput BRCA1 i BRCA2), no istodobno reducira sintezu proupalnih molekula (C-reaktivni protein, interleukin 6, TNFa, itd.), ali i stimulira proizvodnju bijelih krvnih stanica, posebno prirodnih stanica ubojica (NK). Uvođenjem cijelogenomskog testiranja (Genome4All test) u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, napravljen je golemi iskorak kako bi svim osobama omogućili preventivno otkrivanje nasljednog rizika za razvoj tumora svih organskih sustava, iznenadne srčane smrti i kardiovaskularnih bolesti, pretilosti te endokrinoloških bolesti. O važnosti cjelogenomskog testiranja, najbolje govori podatak multicentričnog znanstvenog istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu "JAMA Oncology", provedeno na populaciji od 2984 pacijenata sa onkološkim bolestima (solidnim tumorima) koje je otkrilo da svaki osmi pacijent, odnosno čak 13,3 % pacijenata s karcinomom ima nasljednu mutaciju (patogenu varijantu) gena povezanu s povišenim rizikom za karcinom od svojeg rođenja. Genetičko testiranje može pružiti bolje razumijevanje rizika i omogućiti ranu intervenciju, što može poboljšati ishod liječenja i smanjiti rizik od razvoja karcinoma.

---

image
/Shutterstock
---

San i dugovječnost

Iako niz studija navodi da je 7-8 sati optimalan broj sati spavanja, ovdje moramo istaknuti da je to uistinu individualno. O tome neki od nas i sami najbolje svjedoče. Ipak uvriježeno je mišljenje da je premali ili preveliki broj sati spavanja povezan s povećanim pobolijevanjem (morbiditet) i smrtnošću (mortalitet). Upravo to ističe i članak objavljen u JAMA Netw Open iz 2021., no u istom članku se navodi da je duljina spavanja samo jedna od niza komponenti vezanih uz spavanje te da tek treba proučiti povezanost povećanog morbiditeta i mortaliteta s vremenom odlaska spavanje, regularnošću spavanja, kvalitetom spavanja, itd. Kad je riječ o kvaliteti spavanja, niz kolega smatra da je jedna od nekoliko faza sna (stadij dubokog sna) zapravo najvažnija, jer nam određuje svježinu, odmorenost i koncentriranost sljedećeg dana. Ipak ne mogu se ignorirati studije na životinjskim modelima koje su pokazale da životinje koje manje spavaju razvijaju snažni oksidativni stres koji oštećuje stanice.

Cirkadijalni ritam je biološki ritam spavanja i budnosti na kojeg utječe ciklus svjetlo/tama, a pod utjecajem prehrane, odnosno vremena konzumacije obroka kontrolira brojne funkcije gušterače. Mnogi čimbenici načina života mogu negativno utjecati na cirkadijalnu ravnotežu, a posebno stres, loša higijena spavanja i neodgovarajuća prehrana. Razine melatonina opadaju tijekom prvih nekoliko sati nakon buđenja i povećavaju se u zadnjim satima prije spavanja. Konzumacija hrane u "pogrešno vrijeme" gledajući tu ljudsku fiziologiju kao što je jedenje kasno navečer, povezana je s povećanom hiperglikemijom i inzulinskom rezistencijom. Općenito, poremećaj cirkadijalnog ritma kao npr. promijenjena izloženost svjetlu, smjenski rad, jet lag, genetske mutacije mogu dovesti do porasta na tjelesnoj masi i neregulirane homeostaze glukoze u krvi, što vodi u bolest.

Kod ljudi, vjerojatno tijekom duljeg vremenskog perioda posljedice lošeg spavanja, naravno uz druge čimbenike mogu dovesti do povećanog krvnog tlaka, šećerne bolesti, neuroloških, ali i psihijatrijskih bolesti. Koliko još uvijek malo znamo o važnosti sna na nastanak bolesti govore i studije koje su polučile u najmanju ruku zbunjujuće rezultate, jer su pokazale da su stanice uzete za vrijeme spavanja od žena koje boluju od karcinoma dojke značajno agresivnije od onih uzetih dok te iste žene ne spavaju. Stoga, vrlo često znanstvenici ističu da se optimalan učinak na zdravlje osobe postiže kombinacijom kvalitetnog spavanja, ispravnom prehranom te tjelovježbom.

---

image
/Shutterstock
---

Stres i dugovječnost

Novi iskoraci u znanosti omogućili su praćenje kemijskih promjena u našem organizmu, između ostalog i promjena DNA koje nastaju sa starenjem. Taj takozvani "epigenetski sat" se pokazao kao izvrstan prediktor dugovječnosti, no ono što je važnije je zapravo da mi na njega možemo utjecati. Tako barem tvrde znanstvenici s Yale-a, koji su putem nekoliko studija pokazali da prolongirani stres značajno povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja, šećerne bolesti, ovisnosti, ali i poremećaja raspoloženja. Zanimljivo je da je ista studija utvrdila da kontrola emocija i samokontrola igraju ključnu ulogu u prevenciji nastanka većine stanja povezanih sa stresom. Na tragu toga su i rezultati jedne druge studije, s Yale-a, koji ukazuju na to da su optimizam i pozitivni stav prema životnim događajima zajednička osobina stogodišnjaka. Kad se tome dodaju rezultati istraživanja 1,716 osobe starije od 65 godina, a koje je utvrdilo da se ljudi s pozitivnim stavom brže oporavljaju od blagih kognitivnih oštećenja poput gubitka memorije, razmišljanja, jasno je zašto bi svi mi trebali učiniti sve što možemo kako bi kroz život prolazili s više osmijeha i manje stresa.

---

image
/Shutterstock
---

Preventivni pregledi, zdravstvena skrb i cjelogenomska analiza

Činjenica je da nitko ne želi ići liječniku dok je zdrav, no jedina stvarna objektivizacija nečijeg zdravstvenog stanja se može postići pravovremenim preventivnim pregledima. Osim otkrivanja prvih znakova bolesti, ovakvi pregledi imaju ključnu ulogu u detektiranju određenih čimbenika rizika za niz bolesti. Stoga je preporuka da se sistematski pregledi rade jednom godišnje ili jednom u dvije godine, a oni najčešće uključuju vrlo široki raspon laboratorijskih, radioloških i specijalističkih pretraga, i to prilagođenih dobi i spolu ispitanika.

Prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr.med.

Specijalna bolnica Sv. Katarina

Penn State University

Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu

Dr. sc. Eva Pavić, univ. spec., dipl. inž. prehrambene tehnologije

Specijalna bolnica Sv. Katarina

KBC Zagreb

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve su naveli [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => sve su naveli 2 0 21080 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-12 10:05:54 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => Pišu prof. dr. sc. Dragan Primorac i dr. sc. Eva Pavić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-13 10:04:31 [modified_by] => 3205 [publish_up] => 2024-02-13 08:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Prof. Primorac i dr. Pavić napisali su nam detaljni vodič za dug i zdrav život, te kako kompletno resetirati organizam page_title=Prof. Primorac i dr. Pavić napisali su nam detaljni vodič za dug i zdrav život, te kako kompletno resetirati organizam [metakey] => dragan primorac, Eva Pavić, nutricionistica eva pavić, bolnica sveta katarina, kako doživjeti 100, tajna dugog života, nutrigenomika, dugovječnost [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/12\/26563648.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/12\/26563649.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/12\/26563660.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/12\/26563707.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/12\/26563708.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/12\/26563710.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/12\/26563711.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/12\/26563712.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/12\/26563713.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/12\/26563715.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/12\/26563716.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/12\/26563717.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/12\/26563718.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/12\/26563719.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/12\/26563733.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bolnica Sveta Katarina\/","Bolnica Sveta Katarina\/","","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nutricionistica Eva Pavi\u0107 i profesor Dragan Primorac<\/p>","

Nutricionistica Eva Pavi\u0107 i profesor Dragan Primorac<\/p>","

BOLNICA SVETA KATARINA<\/p>","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1256","hd_26563648_1920.jpg":"1920x1080","k_26563648_1280.jpg":"1280x1280","k_26563648_1024.jpg":"1024x1024","k_26563648_640.jpg":"640x640","k_26563648_480.jpg":"480x480","k_26563648_340.jpg":"340x340","k_26563648_220.jpg":"220x220","o_26563648_1280.jpg":"1280x837","o_26563648_1024.jpg":"1024x669","o_26563648_640.jpg":"640x418","o_26563648_480.jpg":"480x314","o_26563648_340.jpg":"340x222","o_26563648_220.jpg":"220x143","h_26563648_1280.jpg":"1280x854","h_26563648_1024.jpg":"1024x683","h_26563648_640.jpg":"640x427","h_26563648_480.jpg":"480x320","h_26563648_340.jpg":"340x227","h_26563648_220.jpg":"220x147","pp_26563648_1280.jpg":"1280x1628","pp_26563648_1024.jpg":"1024x1303","pp_26563648_640.jpg":"640x814","pp_26563648_480.jpg":"480x611","pp_26563648_340.jpg":"340x432","pp_26563648_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26563649_1920.jpg":"1920x1080","k_26563649_1280.jpg":"1280x1280","k_26563649_1024.jpg":"1024x1024","k_26563649_640.jpg":"640x640","k_26563649_480.jpg":"480x480","k_26563649_340.jpg":"340x340","k_26563649_220.jpg":"220x220","o_26563649_1280.jpg":"1280x960","o_26563649_1024.jpg":"1024x768","o_26563649_640.jpg":"640x480","o_26563649_480.jpg":"480x360","o_26563649_340.jpg":"340x255","o_26563649_220.jpg":"220x165","h_26563649_1280.jpg":"1280x854","h_26563649_1024.jpg":"1024x683","h_26563649_640.jpg":"640x427","h_26563649_480.jpg":"480x320","h_26563649_340.jpg":"340x227","h_26563649_220.jpg":"220x147","pp_26563649_1280.jpg":"1280x1628","pp_26563649_1024.jpg":"1024x1303","pp_26563649_640.jpg":"640x814","pp_26563649_480.jpg":"480x611","pp_26563649_340.jpg":"340x432","pp_26563649_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1212","hd_26563660_1920.jpg":"1920x1080","k_26563660_1280.jpg":"1280x1280","k_26563660_1024.jpg":"1024x1024","k_26563660_640.jpg":"640x640","k_26563660_480.jpg":"480x480","k_26563660_340.jpg":"340x340","k_26563660_220.jpg":"220x220","o_26563660_1280.jpg":"1280x808","o_26563660_1024.jpg":"1024x646","o_26563660_640.jpg":"640x404","o_26563660_480.jpg":"480x303","o_26563660_340.jpg":"340x214","o_26563660_220.jpg":"220x138","h_26563660_1280.jpg":"1280x854","h_26563660_1024.jpg":"1024x683","h_26563660_640.jpg":"640x427","h_26563660_480.jpg":"480x320","h_26563660_340.jpg":"340x227","h_26563660_220.jpg":"220x147","pp_26563660_1280.jpg":"1280x1628","pp_26563660_1024.jpg":"1024x1303","pp_26563660_640.jpg":"640x814","pp_26563660_480.jpg":"480x611","pp_26563660_340.jpg":"340x432","pp_26563660_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1552","hd_26563707_1920.jpg":"1920x1080","k_26563707_1280.jpg":"1280x1280","k_26563707_1024.jpg":"1024x1024","k_26563707_640.jpg":"640x640","k_26563707_480.jpg":"480x480","k_26563707_340.jpg":"340x340","k_26563707_220.jpg":"220x220","o_26563707_1280.jpg":"1280x1034","o_26563707_1024.jpg":"1024x827","o_26563707_640.jpg":"640x517","o_26563707_480.jpg":"480x388","o_26563707_340.jpg":"340x274","o_26563707_220.jpg":"220x177","h_26563707_1280.jpg":"1280x854","h_26563707_1024.jpg":"1024x683","h_26563707_640.jpg":"640x427","h_26563707_480.jpg":"480x320","h_26563707_340.jpg":"340x227","h_26563707_220.jpg":"220x147","pp_26563707_1280.jpg":"1280x1628","pp_26563707_1024.jpg":"1024x1303","pp_26563707_640.jpg":"640x814","pp_26563707_480.jpg":"480x611","pp_26563707_340.jpg":"340x432","pp_26563707_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26563708_1920.jpg":"1920x1080","k_26563708_1280.jpg":"1280x1280","k_26563708_1024.jpg":"1024x1024","k_26563708_640.jpg":"640x640","k_26563708_480.jpg":"480x480","k_26563708_340.jpg":"340x340","k_26563708_220.jpg":"220x220","o_26563708_1280.jpg":"1280x720","o_26563708_1024.jpg":"1024x576","o_26563708_640.jpg":"640x360","o_26563708_480.jpg":"480x270","o_26563708_340.jpg":"340x191","o_26563708_220.jpg":"220x123","h_26563708_1280.jpg":"1280x854","h_26563708_1024.jpg":"1024x683","h_26563708_640.jpg":"640x427","h_26563708_480.jpg":"480x320","h_26563708_340.jpg":"340x227","h_26563708_220.jpg":"220x147","pp_26563708_1280.jpg":"1280x1628","pp_26563708_1024.jpg":"1024x1303","pp_26563708_640.jpg":"640x814","pp_26563708_480.jpg":"480x611","pp_26563708_340.jpg":"340x432","pp_26563708_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1236","hd_26563710_1920.jpg":"1920x1080","k_26563710_1280.jpg":"1280x1280","k_26563710_1024.jpg":"1024x1024","k_26563710_640.jpg":"640x640","k_26563710_480.jpg":"480x480","k_26563710_340.jpg":"340x340","k_26563710_220.jpg":"220x220","o_26563710_1280.jpg":"1280x824","o_26563710_1024.jpg":"1024x659","o_26563710_640.jpg":"640x412","o_26563710_480.jpg":"480x309","o_26563710_340.jpg":"340x218","o_26563710_220.jpg":"220x141","h_26563710_1280.jpg":"1280x854","h_26563710_1024.jpg":"1024x683","h_26563710_640.jpg":"640x427","h_26563710_480.jpg":"480x320","h_26563710_340.jpg":"340x227","h_26563710_220.jpg":"220x147","pp_26563710_1280.jpg":"1280x1628","pp_26563710_1024.jpg":"1024x1303","pp_26563710_640.jpg":"640x814","pp_26563710_480.jpg":"480x611","pp_26563710_340.jpg":"340x432","pp_26563710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1920","hd_26563711_1920.jpg":"1920x1080","k_26563711_1280.jpg":"1280x1280","k_26563711_1024.jpg":"1024x1024","k_26563711_640.jpg":"640x640","k_26563711_480.jpg":"480x480","k_26563711_340.jpg":"340x340","k_26563711_220.jpg":"220x220","o_26563711_1280.jpg":"1280x1280","o_26563711_1024.jpg":"1024x1024","o_26563711_640.jpg":"640x640","o_26563711_480.jpg":"480x480","o_26563711_340.jpg":"340x340","o_26563711_220.jpg":"220x220","h_26563711_1280.jpg":"1280x854","h_26563711_1024.jpg":"1024x683","h_26563711_640.jpg":"640x427","h_26563711_480.jpg":"480x320","h_26563711_340.jpg":"340x227","h_26563711_220.jpg":"220x147","pp_26563711_1280.jpg":"1280x1628","pp_26563711_1024.jpg":"1024x1303","pp_26563711_640.jpg":"640x814","pp_26563711_480.jpg":"480x611","pp_26563711_340.jpg":"340x432","pp_26563711_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1920","hd_26563712_1920.jpg":"1920x1080","k_26563712_1280.jpg":"1280x1280","k_26563712_1024.jpg":"1024x1024","k_26563712_640.jpg":"640x640","k_26563712_480.jpg":"480x480","k_26563712_340.jpg":"340x340","k_26563712_220.jpg":"220x220","o_26563712_1280.jpg":"1280x1280","o_26563712_1024.jpg":"1024x1024","o_26563712_640.jpg":"640x640","o_26563712_480.jpg":"480x480","o_26563712_340.jpg":"340x340","o_26563712_220.jpg":"220x220","h_26563712_1280.jpg":"1280x854","h_26563712_1024.jpg":"1024x683","h_26563712_640.jpg":"640x427","h_26563712_480.jpg":"480x320","h_26563712_340.jpg":"340x227","h_26563712_220.jpg":"220x147","pp_26563712_1280.jpg":"1280x1628","pp_26563712_1024.jpg":"1024x1303","pp_26563712_640.jpg":"640x814","pp_26563712_480.jpg":"480x611","pp_26563712_340.jpg":"340x432","pp_26563712_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1920","hd_26563713_1920.jpg":"1920x1080","k_26563713_1280.jpg":"1280x1280","k_26563713_1024.jpg":"1024x1024","k_26563713_640.jpg":"640x640","k_26563713_480.jpg":"480x480","k_26563713_340.jpg":"340x340","k_26563713_220.jpg":"220x220","o_26563713_1280.jpg":"1280x1280","o_26563713_1024.jpg":"1024x1024","o_26563713_640.jpg":"640x640","o_26563713_480.jpg":"480x480","o_26563713_340.jpg":"340x340","o_26563713_220.jpg":"220x220","h_26563713_1280.jpg":"1280x854","h_26563713_1024.jpg":"1024x683","h_26563713_640.jpg":"640x427","h_26563713_480.jpg":"480x320","h_26563713_340.jpg":"340x227","h_26563713_220.jpg":"220x147","pp_26563713_1280.jpg":"1280x1628","pp_26563713_1024.jpg":"1024x1303","pp_26563713_640.jpg":"640x814","pp_26563713_480.jpg":"480x611","pp_26563713_340.jpg":"340x432","pp_26563713_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1256","hd_26563715_1920.jpg":"1920x1080","k_26563715_1280.jpg":"1280x1280","k_26563715_1024.jpg":"1024x1024","k_26563715_640.jpg":"640x640","k_26563715_480.jpg":"480x480","k_26563715_340.jpg":"340x340","k_26563715_220.jpg":"220x220","o_26563715_1280.jpg":"1280x837","o_26563715_1024.jpg":"1024x669","o_26563715_640.jpg":"640x418","o_26563715_480.jpg":"480x314","o_26563715_340.jpg":"340x222","o_26563715_220.jpg":"220x143","h_26563715_1280.jpg":"1280x854","h_26563715_1024.jpg":"1024x683","h_26563715_640.jpg":"640x427","h_26563715_480.jpg":"480x320","h_26563715_340.jpg":"340x227","h_26563715_220.jpg":"220x147","pp_26563715_1280.jpg":"1280x1628","pp_26563715_1024.jpg":"1024x1303","pp_26563715_640.jpg":"640x814","pp_26563715_480.jpg":"480x611","pp_26563715_340.jpg":"340x432","pp_26563715_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x452","hd_26563716_1920.jpg":"1920x1080","k_26563716_1280.jpg":"1280x1280","k_26563716_1024.jpg":"1024x1024","k_26563716_640.jpg":"640x640","k_26563716_480.jpg":"480x480","k_26563716_340.jpg":"340x340","k_26563716_220.jpg":"220x220","o_26563716_1280.jpg":"1280x301","o_26563716_1024.jpg":"1024x241","o_26563716_640.jpg":"640x150","o_26563716_480.jpg":"480x113","o_26563716_340.jpg":"340x80","o_26563716_220.jpg":"220x51","h_26563716_1280.jpg":"1280x854","h_26563716_1024.jpg":"1024x683","h_26563716_640.jpg":"640x427","h_26563716_480.jpg":"480x320","h_26563716_340.jpg":"340x227","h_26563716_220.jpg":"220x147","pp_26563716_1280.jpg":"1280x1628","pp_26563716_1024.jpg":"1024x1303","pp_26563716_640.jpg":"640x814","pp_26563716_480.jpg":"480x611","pp_26563716_340.jpg":"340x432","pp_26563716_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1005","hd_26563717_1920.jpg":"1920x1080","k_26563717_1280.jpg":"1280x1280","k_26563717_1024.jpg":"1024x1024","k_26563717_640.jpg":"640x640","k_26563717_480.jpg":"480x480","k_26563717_340.jpg":"340x340","k_26563717_220.jpg":"220x220","o_26563717_1280.jpg":"1280x670","o_26563717_1024.jpg":"1024x536","o_26563717_640.jpg":"640x335","o_26563717_480.jpg":"480x251","o_26563717_340.jpg":"340x177","o_26563717_220.jpg":"220x115","h_26563717_1280.jpg":"1280x854","h_26563717_1024.jpg":"1024x683","h_26563717_640.jpg":"640x427","h_26563717_480.jpg":"480x320","h_26563717_340.jpg":"340x227","h_26563717_220.jpg":"220x147","pp_26563717_1280.jpg":"1280x1628","pp_26563717_1024.jpg":"1024x1303","pp_26563717_640.jpg":"640x814","pp_26563717_480.jpg":"480x611","pp_26563717_340.jpg":"340x432","pp_26563717_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1920","hd_26563718_1920.jpg":"1920x1080","k_26563718_1280.jpg":"1280x1280","k_26563718_1024.jpg":"1024x1024","k_26563718_640.jpg":"640x640","k_26563718_480.jpg":"480x480","k_26563718_340.jpg":"340x340","k_26563718_220.jpg":"220x220","o_26563718_1280.jpg":"1280x1280","o_26563718_1024.jpg":"1024x1024","o_26563718_640.jpg":"640x640","o_26563718_480.jpg":"480x480","o_26563718_340.jpg":"340x340","o_26563718_220.jpg":"220x220","h_26563718_1280.jpg":"1280x854","h_26563718_1024.jpg":"1024x683","h_26563718_640.jpg":"640x427","h_26563718_480.jpg":"480x320","h_26563718_340.jpg":"340x227","h_26563718_220.jpg":"220x147","pp_26563718_1280.jpg":"1280x1628","pp_26563718_1024.jpg":"1024x1303","pp_26563718_640.jpg":"640x814","pp_26563718_480.jpg":"480x611","pp_26563718_340.jpg":"340x432","pp_26563718_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1920","hd_26563719_1920.jpg":"1920x1080","k_26563719_1280.jpg":"1280x1280","k_26563719_1024.jpg":"1024x1024","k_26563719_640.jpg":"640x640","k_26563719_480.jpg":"480x480","k_26563719_340.jpg":"340x340","k_26563719_220.jpg":"220x220","o_26563719_1280.jpg":"1280x1280","o_26563719_1024.jpg":"1024x1024","o_26563719_640.jpg":"640x640","o_26563719_480.jpg":"480x480","o_26563719_340.jpg":"340x340","o_26563719_220.jpg":"220x220","h_26563719_1280.jpg":"1280x854","h_26563719_1024.jpg":"1024x683","h_26563719_640.jpg":"640x427","h_26563719_480.jpg":"480x320","h_26563719_340.jpg":"340x227","h_26563719_220.jpg":"220x147","pp_26563719_1280.jpg":"1280x1628","pp_26563719_1024.jpg":"1024x1303","pp_26563719_640.jpg":"640x814","pp_26563719_480.jpg":"480x611","pp_26563719_340.jpg":"340x432","pp_26563719_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1348","hd_26563733_1920.jpg":"1920x1080","k_26563733_1280.jpg":"1280x1280","k_26563733_1024.jpg":"1024x1024","k_26563733_640.jpg":"640x640","k_26563733_480.jpg":"480x480","k_26563733_340.jpg":"340x340","k_26563733_220.jpg":"220x220","o_26563733_1280.jpg":"1280x898","o_26563733_1024.jpg":"1024x718","o_26563733_640.jpg":"640x449","o_26563733_480.jpg":"480x337","o_26563733_340.jpg":"340x238","o_26563733_220.jpg":"220x154","h_26563733_1280.jpg":"1280x854","h_26563733_1024.jpg":"1024x683","h_26563733_640.jpg":"640x427","h_26563733_480.jpg":"480x320","h_26563733_340.jpg":"340x227","h_26563733_220.jpg":"220x147","pp_26563733_1280.jpg":"1280x1628","pp_26563733_1024.jpg":"1024x1303","pp_26563733_640.jpg":"640x814","pp_26563733_480.jpg":"480x611","pp_26563733_340.jpg":"340x432","pp_26563733_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7963780 Threads: 2 Questions: 1656659321 Slow queries: 4925382 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111921836 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/prof-primorac-i-dr-pavic-napisali-su-nam-detaljni-vodic-za-dug-i-zdrav-zivot-te-kako-kompletno-resetirati-organizam-1363501 [printLink] => /mozaik/zdravlje/prof-primorac-i-dr-pavic-napisali-su-nam-detaljni-vodic-za-dug-i-zdrav-zivot-te-kako-kompletno-resetirati-organizam-1363501?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 236807 [name] => Dragan Primorac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dragan-primorac [link] => /tag/dragan-primorac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 435580 [name] => Eva Pavić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => eva-pavic [link] => /tag/eva-pavic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 747821 [name] => nutricionistica eva pavić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-13 09:45:03 [main_article_id] => 0 [alias] => nutricionistica-eva-pavic [link] => /tag/nutricionistica-eva-pavic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 284267 [name] => bolnica sveta katarina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bolnica-sveta-katarina [link] => /tag/bolnica-sveta-katarina ) [4] => stdClass Object ( [id] => 747822 [name] => kako doživjeti 100 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-13 09:45:03 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-dozivjeti-100 [link] => /tag/kako-dozivjeti-100 ) [5] => stdClass Object ( [id] => 747823 [name] => tajna dugog života [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-13 09:45:03 [main_article_id] => 0 [alias] => tajna-dugog-zivota [link] => /tag/tajna-dugog-zivota ) [6] => stdClass Object ( [id] => 747824 [name] => nutrigenomika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-13 09:45:03 [main_article_id] => 0 [alias] => nutrigenomika [link] => /tag/nutrigenomika ) [7] => stdClass Object ( [id] => 507136 [name] => dugovječnost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dugovjecnost [link] => /tag/dugovjecnost ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve su naveli [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prof. Primorac i dr. Pavić napisali su nam detaljni vodič za dug i zdrav život, te kako kompletno resetirati organizam [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/26563648.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Bolnica Sveta Katarina/ [mainImageDesc] =>

Nutricionistica Eva Pavić i profesor Dragan Primorac

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/26563648.jpg [title] =>

Nutricionistica Eva Pavić i profesor Dragan Primorac

Bolnica Sveta Katarina/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/26563649.jpg [title] =>

Nutricionistica Eva Pavić i profesor Dragan Primorac

Bolnica Sveta Katarina/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/26563660.jpg [title] =>

BOLNICA SVETA KATARINA

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/26563707.jpg [title] => /Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/26563708.jpg [title] => /Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/26563710.jpg [title] => /Shutterstock ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/26563711.jpg [title] => /Shutterstock ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/26563712.jpg [title] => /Shutterstock ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/26563713.jpg [title] => /Shutterstock ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/26563715.jpg [title] => /Shutterstock ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/26563716.jpg [title] => /Shutterstock ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/26563717.jpg [title] => /Shutterstock ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/26563718.jpg [title] => /Shutterstock ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/26563719.jpg [title] => /Shutterstock ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/26563733.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Istraživanje dugovječnosti, koristeći interdisciplinarni pristup, postao je jedan od prioriteta moderne biomedicinske znanosti. Genetika, spol, prehrana, tjelovježba, životni stil, kvaliteta spavanja, dostupnost zdravstvene skrbi, neki su od ključnih (ali ne i jedinih) faktora koji će odrediti duljinu našeg života.

---

---

Nedvojbeno, golemi iskoraci u području biomedicinskih znanosti pomogli su nam razumjeti bolje funkcioniranje našeg "biološkog sata", ali i utjecati na njega kako bi ga se usporilo.

Kao što je ranije rečeno, osim što je dugovječnost dijelom genetski uvjetovana, iznimno je važno modelirati naše svakodnevne životne navike kako bi reducirali čimbenike rizika pobolijevanja. U tome zasigurno važnu ulogu imaju pravilna prehrana, tjelesna aktivnost, san te redoviti zdravstveni (preventivni) pregledi. Međutim rezultati nedavne studije s Yale-a, a koja se bavila utjecajem stresa na zdravlje jasno sugerira da kontrola naših emocija prema svakodnevnim događajima ima zaštitnu ulogu ne samo od brojnih učinaka stresa na naše mentalno zdravlje, već i od učinaka stresa na naše fizičko zdravlje.

---

image

Nutricionistica Eva Pavić i profesor Dragan Primorac

Bolnica Sveta Katarina/
---

Prehrana i životni stil međusobno su povezani i ne mogu se odvojiti. Jednostavnim rječnikom govoreći, trebaju biti uravnoteženi i dobro izbalansirani. Uravnotežena treba biti i količina hrane koja se uzima tijekom obroka, a tu prvenstveno mislimo na izbjegavanje prejedanja. Unazad osamdesetak godina postoje čvrsti dokazi da određena hrana može utjecati na naše zdravlje, emocije i izgled, a dugoročno predstavlja naše ulaganje u zdravlje. Nepravilna prehrana, naravno uz niz drugih štetnih čimbenika poput pušenja, nedostatak tjelesne aktivnosti, nedovoljno sna i sl., može povećati rizik za većinu kroničnih nezaraznih bolesti. Klinika Mayo tako navodi pet ključnih preporuka koje su neophodne za bolje zdravlje, a one su:

1. Jesti više povrća, voća i cjelovitih žitarica

2. Odabrati zdravije izvore proteina i masti

3. Uzimati hranu bogatu vlaknima, vitaminima i mineralima

4. Ograničiti unos šećera, soli i aditiva (osobito fosfata i polifosfata)

5. Smanjiti ili ograničiti unos alkohola i kofeinskih napitaka

---

image
/Shutterstock
---

Povrće, voće i cjelovite žitarice

Za optimalno zdravlje, dnevno je najbolje konzumirati porciju kuhanog i porciju sirovog povrća. Tako sigurno unesemo dovoljno topivih i netopivih vlakana te određenu količinu vitamina, minerala i vrlo važnih antioksidansa ili fitonutrijenata. Za razliku od voća, povrće ima iznimno malu energijsku vrijednost, što je dodatni razlog za svakodnevno konzumiranje. Za zdravlje općenito preporuka je uzimati zeleno lisnato povrće kao što je kelj, špinat, blitva, raštika, salata, kupusnjače poput brokule, kupusa, cvjetače, prokulica, ali i začine poput peršina, celera, kadulje, timijana, origana i bosiljka. Dio dobro kombiniranog i uravnoteženog obroka čini i voće. Dobro je dan započeti voćem ili ga konzumirati kao dio prvog jutarnjeg obroka. Drugu i treću porciju voća preporuka je pojesti kao međuobrok, između glavnih obroka. Tako unesemo značajne količine minerala i vitamina poput kalija, magnezija, vitamina C, vitamina B skupine te polifenola. To su spojevi koji su iznimno važni za zdravlje i imaju snažnu antioksidativnu aktivnost štiteći srce, krvne žile i imunološki sustav. Razmatraju se i kao molekule s potencijalnim pozitivnim učinkom na prevenciju kroničnih upalnih bolesti, karcinoma i procesa starenja. Teško je razdvojiti učinke pojedinih hranjivih tvari jer oni najčešće imaju sinergistički učinak na zdravlje zato je važna cjelovita pravilna prehrana, a ne samo pojedina hrana. Znanstvena istraživanja ukazuju nam na izrazito pozitivnu vezu između potrošnje voća i povrća, smanjenog rizika od bolesti u starije populacije, ali i kod adolescenata. Osobe koje jedu veće količine povrća i voća u manjoj su opasnosti od pojave vodećih kroničnih nezaraznih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, visok krvni tlak, šećerna bolest i neke zloćudne bolesti.

Uz povrće i voće dio pravilne prehrane čine cjelovite žitarice i grahorice s kojima u 2-3 porcije dnevno osiguravamo dovoljnu količinu vlakana, iznimno bitnih za pravilno funkcioniranje probave, kontroliranje sitosti i tjelesne mase, normalizaciju razine kolesterola te šećera u krvi. Preporučeni dnevni unos je od 21 g do 38 g, ovisno o dobi i spolu. Za razliku od prerađenih žitarica, cjelovite žitarice sadrže više hranjivih tvari, posebno magnezija, željeza i cinka, ali i vitamina B skupine te esencijalnih aminokiselina koji su bitni za zdravlje kostiju. Iznimno su nam zanimljiva topiva vlakna koja se najviše nalaze u zobi, ječmu i mahunarkama. Navedeni ugljikohidrati u donjem dijelu crijeva s fruktooligosaharidima ili prebioticima (neživi organizmi, točnije neprobavljivi sastojci hrane koje konzumiramo) stimuliraju rast korisnih bakterija, osobito Bifidobacteria i Lactobacilla.

---

image
/Shutterstock
---

Proteini

Proteini su uz vodu najvažniji makronutrijent od kojih je sastavljeno svako tkivo, prijeko potreban za stvaranje i rast novih stanica te pravilno funkcioniranje organizma. Izvor proteina su meso, perad, riba, sir, mlijeko, mliječni proizvodi, jaja i mahunarke. Porcija serviranja mesa najčešće je 100-150 g te sadrži po obroku 20-30 g proteina. Mliječni proizvodi izvor su kalcija, fosfora, vitamina B skupine i vitamina D, a sadrže i mliječno-kiselinske bakterije i probiotike koji su potencijalno korisni za zdravlje kostiju. Jedna šalica (2 dL) mlijeka ili fermentiranog mliječnog proizvoda sadrži 7 g proteina i 240 mg kalcija. Biljna hrana, primjerice bob, leća, soja, slanutak, grah i grašak sadrži ugljikohidrate, ali su i važan izvor proteina. Pravilnom kombinacijom proteina biljnog podrijetla moguće je osigurati unos svih potrebnih esencijalnih aminokiselina.

---

image
/Shutterstock
---

Masnoće

Masti su najkoncentriraniji izvor energije od svih makronutrijenata. Izvor su masnih kiselina i esencijalnih masnih kiselina te doprinose apsorpciji minerala i iskorištavanju vitamina topivih u mastima A, D, E i K. Prihvatljiv unos masti je 25-35% od ukupnog dnevnog energijskog unosa. Ovisno o strukturi masnih kiselina, mogu biti zasićene ili nezasićene masti, te mogu biti biljnog ili životinjskog podrijetla. Vrsta masnih kiselina je mnogo važnija od ukupne količine unesene masti. Najbolji izbor su jednostruko nezasićene masne kiseline, poput onih koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu, orašastim plodovima i sjemenkama. Izvor omega 3 masnih kiselina su ribe hladnih voda koje su bogate eikozapentaenskom kiselinom (EPA) i dokozaheksaenskom kiselinom (DHA) koje djeluju protuupalno i reguliraju proupalne citokine. Treća vrsta omega 3 masnih kiselina alfa linolenska (ALA) nalazi se samo u hrani biljnog podrijetla. Losos, pastrva, srdele i druga plava riba uz kvalitetne visokovrijedne proteine i omega 3 masne kiseline izvor su i vitamina D.

Voda

Voda je esencijalni nutrijent. Svakodnevno je potrebna organizmu za održavanje normalnih funkcija i kemijskih procesa te potiče probavu. Potrebe za vodom ovise o unosu vode tekućine i hranom, te neprimjetnom gubitku (disanjem, znojenjem) te izlučivanju vode mokraćom i stolicom. Preporučeni dnevni unos tekućine iznosi 1,5-2,5 litre. Dio unesemo kroz napitke, voće i povrće (do 1 L), a ostatak moramo unijeti najbolje običnom vodom.

---

image
/Shutterstock
---

Šećer, sol, aditivi i alkohol

Prehrana s visokim sadržajem loših masnoća, jednostavnih šećera, soli i alkohola ima nepovoljan utjecaj na zdravlje. Preporučeni dnevni unos jednostavnih šećera ne bi trebao biti viši od 10 % od ukupnog dnevnog unosa, što iznosi oko 50 g, s tendencijom smanjenja unosa na 5 %, odnosno 25 g. U Hrvatskoj prosječno unosimo oko 11 g soli, što je dvostruko više od preporučenog dnevnog unosa od 5-6 grama. Sol je nužan dodatak bez kojeg mnoga jela ne bismo mogli jesti, jer bi bila neprihvatljivog okusa. Stoga je velika odgovornost i iskušenje za sve osobe koje pripremaju, prerađuju ili kuhaju - kako pripremiti ukusno jelo ili proizvod, a istodobno zadovoljiti potrebe za smanjenim unosom soli. Rezultati studija ukazuju da regulirani ili smanjeni unos soli treba biti dio liječenja i prevencije nekih bolesti i stanja, a na prvom mjestu povišenog arterijskog krvnog tlaka.

---

image
/Shutterstock
---

Namirnice bogate fosfatima kao što je ortofosforna kiselina koja ima funkciju stabilizatora u gaziranim slatkim pićima smanjuje sposobnost iskorištenja kalcija. Nekoliko je studija pokazalo da je veća potrošnja gaziranih bezalkoholnih pića s visokom razinom fosfata povezana sa smanjenom koštanom masom i povećanim rizikom od prijeloma. To je vjerojatno uzrokovano i smanjenim unos mlijeka. Nažalost, danas je potrošnja gaziranih zaslađenih sokova povećana za 32 %, dok je potrošnja mlijeka smanjena za 18 %. Nažalost, potrošnja i unos alkohola u Hrvatskoj je sve veći. Uz niz drugih posljedica za zdravlje, može ometati ravnotežu kalcija povećanjem stvaranja paratireoidnog hormona i inhibicijom enzima koji pretvaraju inaktivni u aktivni oblik vitamina D. Ovo je posebno važno kada govorimo o adolescentima i njihovom zdravlju. Osim toga, alkohol može dovesti do smanjenja hormona i povećanje rizika od pada.

---

image
/Shutterstock
---

Mediteranska prehrana i dugovječnost

Mediteransku prehranu karakterizira visok unos povrća, voća, mahunarki i cjelovitih žitarica; umjeren unos ribe i maslinova ulja; te smanjen unos mesa i mesnih prerađevina, rafiniranih žitarica i drugih procesiranih proizvoda i šećera. Ovakvim oblikom prehrane u naš organizam unosimo obilje antioksidansa ili i protu-upalnih nutrijenata, što posljedično na molekularnoj razini reducira oksidativne i upalne procese koji često dovode do oštećenja molekula DNA, proliferacije stanica, angiogeneze, itd. Zbog toga mediteranska prehrana doprinosi, između ostalog njezinom anti – dijabetičkom i neuroprotektivnom učinku, što u konačnici doprinosi smanjenju rizika za nastanak niza bolesti, uključujući šećernu bolesti, kardiovaskularne bolesti, karcinom, itd. Zbog raznolikosti, ovakvim načinom prehrane unose se različite skupine polifenolnih spojeva, za koje je utvrđeno protuupalno i antioksidativno djelovanje, zato ovakav obrazac prehrane ima preventivni učinak u razvoju većine kroničnih nezaraznih bolesti. Vitamini i minerali koji djeluju kao antioksidansi (vitamin A, C, i E te cink) mogu pomoći u prevenciji oštećenja makule (središnje područje mrežnice koje omogućuje oštrinu vida).

Lutein i zeaksantin su karotenoidi koji se nalaze u mrežnici te njihov unos svakodnevnom prehranom doprinosi antioksidativnim procesima i štiti stanice oka. Ono što jedemo, može utjecati na ono što i kako vidimo! Hrana bogata ovim nutrijentima je povrće i voće kao što je brokula, kelj, blitva, špinat, buča i naranča. Omega-3 masne kiseline iz ribe i fenolne komponente iz maslinova ulje također imaju protuupalni učinak, što može zaštititi naše srce, a uz mediteranske začine i obilje ostalog povrća i južnog voća čine temelj mediteranske prehrane koja ima zaštitni učinak i za naše bubrege. Sam koncept mediteranske prehrane objedinio je termine i "Način prehrane" i "Dijeta". Pod načinom prehrane podrazumijeva se učestalost konzumacije hrane unutar populacije u kombinaciji s različitim obilježjima karakterističnima za tu populaciju. Pojam dijeta predstavlja individualan način života, koji uz konzumaciju hrane uzima u obzir i druge čimbenike poput kulture, povijesti, društvenog okruženja, ekonomije, održivosti, kulinarskih umijeća, tjelesne aktivnosti i odmora. Mediteranska prehrana uklapa se u oba koncepta.

Optimizacija prehrane – nutrigenomika

Kad je riječ o prehrani, u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina razvili smo poseban nutrigenomski test (sastavni dio Genome4All testa) kojim omogućujemo personalizirani (optimalnu) prehranu prilagođenu genetičkom profilu pacijenta. Naime nutrigenomika, kao grana genetike, proučava utjecaj genskih varijacija na prehrambeni odgovor te nam omogućava da personaliziranu prehranu prilagodimo funkciji naših gena, odnosno razradimo poseban plan prehrane koji pojedincu omogućuje unos potrebnih hranjivih tvari, čime se postiže odgovarajuće zdravstveno stanje temeljeno na genetici. Ovom analizom možemo utvrditi koje hranjive tvari unesene hranom ili suplementacijom metaboliziramo normalno, a koje hranjive tvari ne metaboliziramo ili pak postoji deficit u metabolizmu. Uz to, nutrigenetika proučava kako promjene u genima mogu izazvati štetan i nepoželjan učinak unosom pojedinih prehrambenih supstanci u naš organizam i time dovesti do oštećenja brojnih tkiva i organa te izazvati upalu i bolesti poput nasljedne hiperkolesterolemije, šećerne bolesti, fenilketonurije, celijakije, pretilosti i karcinoma.

---

image
/Shutterstock
---

Tjelesna aktivnost, sport i dugovječnost

Znamo da na razvoj nekih bolesti ne možemo utjecati, ali moguće ih je usporiti. Redovita tjelesna aktivnost nije važna samo za zdravlje cijelog organizma, nego je i bitan čimbenik koji osobito pomaže u povećanju koštane mase u mladosti i može usporiti njezin gubitak u odmakloj životnoj dobi. Osobe koje su redovno tjelesno aktivne povećavaju mišićnu snagu i pokretljivost, poboljšavaju koordinaciju pokreta i stabilnost te time pridonose smanjenju učestalosti padova. Prema novim znanstvenim radovima, osobe koje brže hodaju u trajanju od najmanje 22 minute svaki dan, mogu povećati očekivani životni vijek za 3,4-4,5 godina neovisno o tjelesnoj masi. Tipovi preporučene tjelesne aktivnosti uključuju šetnju, lagano trčanje, vožnju biciklom, tenis i slične sportove, te aerobik i ples. Iznimno je važno svakodnevno provoditi vježbe pa i kod kuće ako ne možemo vani.

Tjelesna aktivnost, sport i prevencija nastanka karcinoma

S druge strane, niz studija na velikom broju ispitanika su pokazale jasnu korelaciju tjelesne aktivnosti s rizikom obolijevanja od raznih tipova karcinoma. Naime, te studije navode da je tjelesna aktivnost povezana sa sniženim rizikom obolijevanja od karcinoma. Slična zapažanja objavljena su i na stranicama američkog Centers for Disease Control and Prevention (CDC), a na stranicama američkog Cancer.Net se ističe da se u osoba koje se bave tjelesnim aktivnostima, rizik od kolorektalnog karcinoma smanjuje 40-50 %, u odnosu na osobe koje se ne bave tjelesnim aktivnostima. Posebno su zanimljivi rezultati prikazani za populaciju žena, gdje je utvrđeno da žene koje imaju umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti i to najmanje 3 sata tjedno, u konačnici imaju 30-40 % snižen rizik za oboljenje od karcinoma dojke. British Medical Bulletin iz 2021. godine, pak ističe da muškarci koji upražnjavaju najmanje 3 sata tjelesnih aktivnosti tjedno, imaju sniženu smrtnosti od karcinoma prostate za 61 %. Isti časopis navodi da osobe kojima je dijagnosticiran karcinom, no koje se bave tjelesnim aktivnostima, imaju značajno manji broj komplikacija povezanih s karcinomom (tromboembolijski incidenti, slabost, bolovi u zglobovima, depresija, itd..), ali da uz to bolje podnose liječenje, te da u konačnici imaju veće preživljenje.

---

image
/Shutterstock
---

Gledajući s molekularnog aspekta utjecaj tjelovježbe na prevenciju nastanka karcinoma povezan je s podizanjem razine niza proteina odgovornih za popravak oštećene DNA (poput BRCA1 i BRCA2), no istodobno reducira sintezu proupalnih molekula (C-reaktivni protein, interleukin 6, TNFa, itd.), ali i stimulira proizvodnju bijelih krvnih stanica, posebno prirodnih stanica ubojica (NK). Uvođenjem cijelogenomskog testiranja (Genome4All test) u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina, napravljen je golemi iskorak kako bi svim osobama omogućili preventivno otkrivanje nasljednog rizika za razvoj tumora svih organskih sustava, iznenadne srčane smrti i kardiovaskularnih bolesti, pretilosti te endokrinoloških bolesti. O važnosti cjelogenomskog testiranja, najbolje govori podatak multicentričnog znanstvenog istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu "JAMA Oncology", provedeno na populaciji od 2984 pacijenata sa onkološkim bolestima (solidnim tumorima) koje je otkrilo da svaki osmi pacijent, odnosno čak 13,3 % pacijenata s karcinomom ima nasljednu mutaciju (patogenu varijantu) gena povezanu s povišenim rizikom za karcinom od svojeg rođenja. Genetičko testiranje može pružiti bolje razumijevanje rizika i omogućiti ranu intervenciju, što može poboljšati ishod liječenja i smanjiti rizik od razvoja karcinoma.

---

image
/Shutterstock
---

San i dugovječnost

Iako niz studija navodi da je 7-8 sati optimalan broj sati spavanja, ovdje moramo istaknuti da je to uistinu individualno. O tome neki od nas i sami najbolje svjedoče. Ipak uvriježeno je mišljenje da je premali ili preveliki broj sati spavanja povezan s povećanim pobolijevanjem (morbiditet) i smrtnošću (mortalitet). Upravo to ističe i članak objavljen u JAMA Netw Open iz 2021., no u istom članku se navodi da je duljina spavanja samo jedna od niza komponenti vezanih uz spavanje te da tek treba proučiti povezanost povećanog morbiditeta i mortaliteta s vremenom odlaska spavanje, regularnošću spavanja, kvalitetom spavanja, itd. Kad je riječ o kvaliteti spavanja, niz kolega smatra da je jedna od nekoliko faza sna (stadij dubokog sna) zapravo najvažnija, jer nam određuje svježinu, odmorenost i koncentriranost sljedećeg dana. Ipak ne mogu se ignorirati studije na životinjskim modelima koje su pokazale da životinje koje manje spavaju razvijaju snažni oksidativni stres koji oštećuje stanice.

Cirkadijalni ritam je biološki ritam spavanja i budnosti na kojeg utječe ciklus svjetlo/tama, a pod utjecajem prehrane, odnosno vremena konzumacije obroka kontrolira brojne funkcije gušterače. Mnogi čimbenici načina života mogu negativno utjecati na cirkadijalnu ravnotežu, a posebno stres, loša higijena spavanja i neodgovarajuća prehrana. Razine melatonina opadaju tijekom prvih nekoliko sati nakon buđenja i povećavaju se u zadnjim satima prije spavanja. Konzumacija hrane u "pogrešno vrijeme" gledajući tu ljudsku fiziologiju kao što je jedenje kasno navečer, povezana je s povećanom hiperglikemijom i inzulinskom rezistencijom. Općenito, poremećaj cirkadijalnog ritma kao npr. promijenjena izloženost svjetlu, smjenski rad, jet lag, genetske mutacije mogu dovesti do porasta na tjelesnoj masi i neregulirane homeostaze glukoze u krvi, što vodi u bolest.

Kod ljudi, vjerojatno tijekom duljeg vremenskog perioda posljedice lošeg spavanja, naravno uz druge čimbenike mogu dovesti do povećanog krvnog tlaka, šećerne bolesti, neuroloških, ali i psihijatrijskih bolesti. Koliko još uvijek malo znamo o važnosti sna na nastanak bolesti govore i studije koje su polučile u najmanju ruku zbunjujuće rezultate, jer su pokazale da su stanice uzete za vrijeme spavanja od žena koje boluju od karcinoma dojke značajno agresivnije od onih uzetih dok te iste žene ne spavaju. Stoga, vrlo često znanstvenici ističu da se optimalan učinak na zdravlje osobe postiže kombinacijom kvalitetnog spavanja, ispravnom prehranom te tjelovježbom.

---

image
/Shutterstock
---

Stres i dugovječnost

Novi iskoraci u znanosti omogućili su praćenje kemijskih promjena u našem organizmu, između ostalog i promjena DNA koje nastaju sa starenjem. Taj takozvani "epigenetski sat" se pokazao kao izvrstan prediktor dugovječnosti, no ono što je važnije je zapravo da mi na njega možemo utjecati. Tako barem tvrde znanstvenici s Yale-a, koji su putem nekoliko studija pokazali da prolongirani stres značajno povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja, šećerne bolesti, ovisnosti, ali i poremećaja raspoloženja. Zanimljivo je da je ista studija utvrdila da kontrola emocija i samokontrola igraju ključnu ulogu u prevenciji nastanka većine stanja povezanih sa stresom. Na tragu toga su i rezultati jedne druge studije, s Yale-a, koji ukazuju na to da su optimizam i pozitivni stav prema životnim događajima zajednička osobina stogodišnjaka. Kad se tome dodaju rezultati istraživanja 1,716 osobe starije od 65 godina, a koje je utvrdilo da se ljudi s pozitivnim stavom brže oporavljaju od blagih kognitivnih oštećenja poput gubitka memorije, razmišljanja, jasno je zašto bi svi mi trebali učiniti sve što možemo kako bi kroz život prolazili s više osmijeha i manje stresa.

---

image
/Shutterstock
---

Preventivni pregledi, zdravstvena skrb i cjelogenomska analiza

Činjenica je da nitko ne želi ići liječniku dok je zdrav, no jedina stvarna objektivizacija nečijeg zdravstvenog stanja se može postići pravovremenim preventivnim pregledima. Osim otkrivanja prvih znakova bolesti, ovakvi pregledi imaju ključnu ulogu u detektiranju određenih čimbenika rizika za niz bolesti. Stoga je preporuka da se sistematski pregledi rade jednom godišnje ili jednom u dvije godine, a oni najčešće uključuju vrlo široki raspon laboratorijskih, radioloških i specijalističkih pretraga, i to prilagođenih dobi i spolu ispitanika.

Prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr.med.

Specijalna bolnica Sv. Katarina

Penn State University

Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu

Dr. sc. Eva Pavić, univ. spec., dipl. inž. prehrambene tehnologije

Specijalna bolnica Sv. Katarina

KBC Zagreb

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Bolnica Sveta Katarina/ Bolnica Sveta Katarina/ /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock
Bolnica Sveta Katarina/

Nutricionistica Eva Pavić i profesor Dragan Primorac

Bolnica Sveta Katarina/

Nutricionistica Eva Pavić i profesor Dragan Primorac


BOLNICA SVETA KATARINA

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/prof-primorac-i-dr-pavic-napisali-su-nam-detaljni-vodic-za-dug-i-zdrav-zivot-te-kako-kompletno-resetirati-organizam-1363501 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2d40e26f9c15fcf456888242fa6af5ffad2c7b90 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prof.+Primorac+i+dr.+Pavi%C4%87+napisali+su+nam+detaljni+vodi%C4%8D+za+dug+i+zdrav+%C5%BEivot%2C+te+kako+kompletno+resetirati+organizam&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fprof-primorac-i-dr-pavic-napisali-su-nam-detaljni-vodic-za-dug-i-zdrav-zivot-te-kako-kompletno-resetirati-organizam-1363501 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fprof-primorac-i-dr-pavic-napisali-su-nam-detaljni-vodic-za-dug-i-zdrav-zivot-te-kako-kompletno-resetirati-organizam-1363501 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve su naveli [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Zdravljesve su naveli

Prof. Primorac i dr. Pavić napisali su nam detaljni vodič za dug i zdrav život, te kako kompletno resetirati organizam

Piše Pišu prof. dr. sc. Dragan Primorac i dr. sc. Eva Pavić
13. veljače 2024. - 09:44

Istraživanje dugovječnosti, koristeći interdisciplinarni pristup, postao je jedan od prioriteta moderne biomedicinske znanosti. Genetika, spol, prehrana, tjelovježba, životni stil, kvaliteta spavanja, dostupnost zdravstvene skrbi, neki su od ključnih (ali ne i jedinih) faktora koji će odrediti duljinu našeg života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 14:00