Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
ZdravljeTREBA IH ‘REKUPERAT‘

Pranjem ste isušili ruke, potrošili sve kreme, a koža vam jezivo izgleda? Ako izbjegavate dućan, napravite odličan balzam doma! Samo otvorite frižider

Piše M.K.
23. ožujka 2020. - 17:08
Ilustracija/Shutterstock

Sigurna sam da se svi zadnjih tjedana borimo s užasno ispucanim rukama, prstima koji se s bočne strane ljušte, suhim nakupinama na zglobovima koji izgledaju kao buganci, sve od silnog i neumornog pranja ruku koje nam spašava živote.

I koliko se god trudili na izazove tople vode i sapuna koji uništavaju viruse, ali i nemilosrdno isušuju kožu, uzvratiti adekvatnom hidratantnom njegom, čini se da ipak uglavnom gubimo bitku.

Osobno sam upravbo potrošila sve zalihe krema za ruke koje sam imala u kupaonici, torbi, čak i testere koje sam čuvala za vikend putovanja (ah, putovanje, kako to sad nestvarno zvuči) i našla se na muci čime nahraniti ruke da iz napuklina još ne počne curiti i krv.

Izlazak iz kuće u drogeriju samo zbog kreme za ruke, zbog koje ću se opet, kad dođem doma, izložiti višeminutnom ribanju i ruku i kupljenog proizvoda (jer krema je u plastičnoj ambalaži, naime, a plastika može biti kontaminirana, pa i nju opet treba tretirati vrućom vodom i sapunicom ili dezificijensom) nije bio opcija.

Sjetila jednog davnog i krajnje jednostavnog recepta za "hommemade" balzam za ruke, za kojega sam više puta čula preporuke.

Recept je pučkoškolski lagan, a sve bi sastojke trebali imati kod kuće.

Trebaju vam dakle:

2 žumanjka

2 jušne žlice meda

2 jušne žlice ulja (maslinovo, bademovo, laneno).

Prije korištenja balzama, ruke bi bilo uputno namočiti desetak minuta u otopini načinjenoj od litre vode i dviju žlica soli.

Ruke dobro posušite, a zatim nanesite spravljeni balzam, koji vam u teglici u frižideru može trajati pet dana. Držite ga na rukama pola sata, a onda nježno isperite i posušite.

Postupak se može ponoviti više puta u danu.

Za ruke "izmaltretirane" čistačima bit će prava blagodat.

Za one koji su košare kod kuće solidno napunili voćem, i nisu zaboravili ni na avokado, donosimo još jedan jako dobar i jednostavan recept za hranjivu masku za ruke.

Samlijte avokado u blenderu, dodajte dvije žlice bademovog ili maslinovog ulja. Dobivenu smjesu nanesite u jednoličnom sloju na kožu ruku, navucite rukavice (zacijelo ste se opskrbili onima od lateksa) i ostavite na rukama preko noći. Ujutro operite ruke u toploj vodi.

#BALZAM ZA RUKE IZ KUćNE RADINOSTI#HRANJIVI BALZAM ZA RUKE#KORONAVIRUS#SUHE RUKE

Izdvojeno