StoryEditor
Zdravljedobar savjet

Pogledajte se u ogledalo: iskusna medicinska sestra kaže da su svi zaraženi pacijenti imali jedan karakteristični simptom

Piše PSD
31. ožujka 2020. - 18:17
AFP

Medicinska sestra koja je njegovala oboljele u bolnici u Seattlu kaže da su svi pacijenti zaraženi koronavirusom imali taj karakteristični simptom - crvene oči, prenosi Živim.hr

Chelsey Earnest, medicinska sestra u Life Care Centeru u Kirklandu, epicentru epidemije u Washingtonu, izjavila je za CNN da su crvene oči bile jedinstveni i najvažniji simptom da netko od stanovnika ima Covid-19, bolest uzrokovanu novim koronavirusom.

- Svjedočila sam tome da je taj simptom prisutan kod svih pacijenata s Covidom-19. Njihove su oči izgledale….kao kod nekoga tko ima alergijsku reakciju. Njihove bjeloočnice nisu bile crvene, nego je to bilo kao da su im crveni kapci oko očiju - rekla je Chelsey.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na listi simptoma koju je objavio ne navodi crvene oči kao simptom, niti bilo što povezano s očima. Navode se simptomi kao što su groznica ili blago povišena temperatura, kašalj i kratkoća daha, dok su pritisak u prsima i plavkaste usnice navedeni kao alarmantni simptomi kod kojih je potrebna hitna medicinska intervencija.

No, Američka Akademija oftalmologije je poslala upozorenje povezano s izvještajima koji upućuju na to da koronavirus može uzrokovati konjuktivitis, upalu opne koja prati očni kapak. Društvo je stoga preporučilo kolegama da se zaštite kada pregledavaju pacijente s upalom očne spojnice, a usput imaju temperaturu i respiratorne probleme. Pritom se oftalmolozi pozivaju na dvije kineske studije provedene na pacijentima hospitaliziranim zbog koronavirusa. U prvoj je viralni konjuktivitis pronađen u prosjeku na svakome tridesetom pacijentu, a u drugoj na svakome dvanaestom.

Unatoč tome, ovaj simptom, kažu stručnjaci, ne mora značiti da ste zaraženi koronavirusom, posrijedi može biti prehlada, gripa ili alergija.

Prema izjavama Chelsey Earnest, pacijenti u Life Care Centeru čestu nisu imali nikakvih drugih simptoma osim crvenih očiju.

- Imali smo pacijente koji nisu imali nikakvih simptoma ni tegoba, osim crvenih očiju. Čak me i jedan medicinski tehničar iz kola hitne pomoći pitao 'Čini li se to meni ili oni svi imaju crvene oči?'. Odgovorila sam mu da dobro vidi - ispričala je za CNN Chelsey. Life Care Center, koji je smješten izvan Seattlea, je među najteže pogođenim virusom još otkad je u veljači zabilježen prvi slučaj. Do prošlog utorka tamo je bilo zaraženo najmanje 129 pacijenata, posjetitelja i članova osoblja, prema podacima CDC-a, a najmanje 35 osoba je umrlo.

# KORONAVIRUS#SIMPTOMI KORONAVIRUSA

Izdvojeno

17. svibanj 2020 10:46