StoryEditorOCM
Zdravlje‘DIGITALNI MOST‘

Paralizirani Nizozemac ponovo hoda nakon više od 10 godina. Može zahvaliti genijalnom podvigu tima neuroznanstvenika

Piše SD Mozaik
28. svibnja 2023. - 23:42

Gert-Jan Oskam (40) iz Nizozemske ostao je paraliziran nakon biciklističke nesreće u Kini prije više od desetljeća. Mislio je da, nakon što je slomio vrat 2011. godine, više nikada neće hodati, ali sada se ponovo penje stepenicima i hoda više od 100 metara.

Sve mu je to pošlo za rukom nakon operacije tijekom koje su mu liječnici ugradili medicinski uređaj, koji stvara direktnu neurološku vezu između njegova mozga i leđne moždine očitavajući moždane valove i šaljući upute kralježnici kako bi pokrenula prave mišiće, piše The Guardian.

"Prije nekoliko mjeseci prvi put sam, nakon više od 10 godina, mogao ustati i popiti pivo sa svojim prijateljima. Bilo je to prilično cool. Želim to koristiti u svakodnevnom životu", izjavio je Oskam.

"Ranije sam probao puno stvari, a sada moram ponovo naučiti normalno hodati, kao prirodno, jer tako funkcionira sustav”, rekao je presretni Nizozemac. Naveo je kako trenutno može hodati najmanje 100 metara, od dana do dana, kao i stajati bez uporabe ruku nekoliko minuta.

"Digitalni most" najnoviji je podvig tima neuroznanstvenika iz Švicarske koji dugi niz godina razvijaju program za razvoj sučelja mozak-stroj u svrhu prevladavanja paralize. Projekt ima za cilj korištenje bežičnih signala za ponovno povezivanje mozga s mišićima koji postaju beskorisni kad su živci leđne moždine slomljeni. Prethodna istraživanja pokazala su kako ciljani električni impulsi mogu stimulirati dijelove nogu potrebnih za hodanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:47