StoryEditorOCM
Zdravljesuperhrana

Ovu mahunarku često zovu ‘kavijarom za siromašne’: pravi je nutritivni dragulj i idealna zamjena za meso

Piše MOZAIK SD
27. listopada 2024. - 17:20

Svi znamo što je crna leća, međutim, mnogi možda ne znaju da je ova mahunarka zapravo pravi nutritivni “dragulj”. Poznata i kao “beluga kavijar” zbog svoje vizualne sličnosti s kavijarom, crna leća postaje sve popularniji izbor u modernoj prehrani. Kao i crna riža te crna kvinoja, crna leća se izdvaja, ne samo po svom intenzivnom okusu, nego i po izuzetno bogatom nutritivnom profilu koji donosi brojne zdravstvene benefite.

Ova posebna vrsta sočiva često se ističe u kulinarskim krugovima zbog svog slanog, zemljanog okusa i glatke teksture koja odlično upija arome. Brzo se priprema, ne zahtijeva namakanje te je savršeno za brze i zdrave obroke. Praktičnost pripreme crne leće, koja je gotovo u samo 15 do 30 minuta kuhanja, ovisno o sorti, čini je idealnim sastojkom u svakoj kuhinji.

Jedan od glavnih razloga zašto je crna leća steklo reputaciju superhrane leži u njegovom bogatom nutritivnom sastavu. Leća je izvanredan izvor biljnih proteina, što je čini idealnom zamjenom za meso. Zbog toga je omiljena u veganskim i vegetarijanskim jelima. Osim toga, crna leća je bogata vitaminima i mineralima, uključujući vitamine B, magnezij, željezo, cink, bakar, kalij, fosfor i mangan.

Zdravlje probavnog sustava

Dodatna vrijednost crne leće leži u visokom sadržaju vlakana, koji pridonosi zdravlju probavnog sustava. Vlakna u ovoj mahunarki pomažu pri regulaciji probave, potičući rast zdravih bakterija u crijevima i redovito pražnjenje crijeva, čime održavaju crijevnu mikrofloru u optimalnom stanju.

Osim što je bogato vitaminima i mineralima, crna leća sadrži fitokemikalije – biljne spojeve koji pomažu u zaštiti od kroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti i dijabetes. Istraživanja pokazuju da svakodnevna konzumacija leće može pozitivno utjecati na zdravlje srca tako što povećava “dobar” HDL kolesterol i smanjuje “loš” LDL kolesterol.

Jedina mana leće može biti što ponekad postaje kašasta prilikom kuhanja. Međutim, crna leća, zahvaljujući svojoj debljoj kori, bolje zadržava svoj oblik tijekom kuhanja u usporedbi s drugim vrstama leća.

Također crna leća savršeno se kombinira sa začinima i povrćem te obogaćuje okuse svakog jela kojem se doda, donoseći pritom vrijedne hranjive tvari. Uz sve navedene benefite, crna leća zaslužuje svoje mjesto u svakoj kuhinji kao zdrav i ukusan sastojak. Od brzih svakodnevnih obroka do složenijih kulinarskih delicija, ova leća se nameće kao nutritivni dragulj koji donosi bogatstvo okusa i zdravlja u svakom zalogaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 04:16