StoryEditorOCM
Zdravljepuno pesticida

Ovo je daleko najprljavije voće, nekoliko je razloga zašto biti oprezan kod konzumacije; Pranje vodom nije dovoljno

Piše MOZAIK SD
4. lipnja 2024. - 19:55

Voće se smatra najzdravijim dijelom prehrane, ali postoje neke vrste voća koje sadrže natprosječne razine ostataka pesticida. Takvo voće stoga treba izbjegavati ili barem pažljivo obraditi prije konzumacije.

Vjerojatno najprljavije voće po ostacima pesticida su jagode.

Evo nekoliko razloga zašto biste trebali biti oprezni kada jedete jagode i kako ih sigurno možete uključiti u svoju prehranu.

Visok sadržaj pesticida

Bobičasto voće često sadrži visoke razine pesticida, jer se mnoge kemikalije koriste za zaštitu od štetnika i bolesti. Prema izvješćima organizacija koje prate sigurnost hrane, jagode se često nalaze na vrhu popisa voća s najviše ostataka pesticida.

Osjetljiva koža

Jagode imaju tanku i nježnu kožu koju je teško temeljito očistiti. Pesticidi mogu prodrijeti u kožu i ostati u plodu, tako da pranje vodom možda neće biti dovoljno za uklanjanje svih ostataka pesticida.

Zdravstveni rizici

Dugotrajno izlaganje pesticidima može biti povezano s različitim zdravstvenim rizicima, uključujući endokrine poremećaje, neplodnost, probleme s jetrom i druge ozbiljne zdravstvene probleme.

Iako su pojedinačni ostaci pesticida u voću obično prisutni samo u malim količinama, kumulativni učinak redovitog konzumiranja kontaminiranog voća predstavlja zdravstveni rizik.

Kako sigurno jesti jagode?

Najbolji način da smanjite izloženost pesticidima je da odaberete organski uzgojene jagode. Organski usjevi obično ne koriste sintetičke pesticide ili ih koriste u minimalnim količinama.

Ako organske jagode nisu dostupne, dobro operite jagode pod tekućom vodom. Također možete koristiti otopinu vode i octa.

Pokušajte kupiti jagode od lokalnih uzgajivača za koje znate da koriste manje pesticida ili imaju više prirodnih metoda uzgoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. studeni 2024 20:14