StoryEditorOCM
Zdravljesačuvajte zglobove

Ovih pet stvari ni jedan ortoped ne radi, a ukoliko želite sačuvati svoja koljena, i vi ćete prestati

Piše MOZAIK SD
18. svibnja 2024. - 08:00

Ljudi često zaboravljaju koliko važnu ulogu koljena imaju u pokretljivosti i svakodnevnom životu - sve dok ne počnu boljeti.

Bolovi i ozljede koljena vrlo su česte, osobito kako starimo. Iako nadomjesci koljena mogu biti od velike pomoći osobama s teškim problemima kretanja, bilo bi lijepo izbjeći operaciju. Dobra vijest je da postoje mnogi načini kako spriječiti ozljede i održati koljena zdravim i jakim kako starimo.

Ortopedi, liječnici koji jako dobro poznaju ovaj dio tijela, otkrivaju što nikad ne rade kako bi sačuvali svoje zdravlje.

Zagrijavanje ne preskaču

- Istezanje i zagrijavanje prije vježbanja pomaže osigurati protok krvi u mišićima i smanjuje rizik od ozljede koljena. To može uključivati ​​iskorak, skakanje ili trčanje u mjestu. Također, dinamičko istezanje pokazalo se boljim od statičkog – savjetuje dr. Sean Anthony, specijalist sportske medicine.

image
/Shutterstock

Ne ignoriraju bol

Bol je način na koji vam tijelo govori da nešto nije u redu, kaže dr. Daniel Miller, ortopedski kirurg, prenosi Kurir

- Ako zanemarite bol ili mislite da možete vježbati unatoč ozljedi, nelagoda će se vjerojatno nastaviti. Ignoriranjem boli povećavate vjerojatnost pogoršanja trenutne ozljede, kao i izlažete se mogućnosti daljnjeg ozljeđivanja.

Normalno je osjećati bol nakon vježbanja, ali iznenadna oštra bol, oteklina ili ograničeno kretanje mogu biti znak nečeg ozbiljnijeg.

- Bolovi u koljenu mogu biti posljedica ozljede neke od struktura unutar koljena, poput puknuća meniskusa ili ozljede ligamenta. To također može biti pokazatelj da je hrskavica preopterećena i počinje se trošiti, što je uvod u rani artritis - kaže dr. Struan Coleman, ortopedski kirurg.

Dodaje da uvijek treba potražiti savjet liječnika koji će obaviti pregled i najvjerojatnije zatražiti RTG, a možda i magnetsku rezonancu. Nakon postavljanja dijagnoze, liječenje može započeti.

Ne preskaču zdravu prehranu

Zdrava prehrana bogata antioksidansima i vitaminima podržava zdravlje zglobova, dok održavanje zdrave težine smanjuje pritisak na zglobove koljena koji može pogoršati bol, kaže dr. Anthony.

- Održavanje idealne tjelesne težine može biti vrlo teško za pacijente s artritisom koljena, jer bolovi u koljenu često uzrokuju da pacijent postane manje aktivan. “Iznimno je važno surađivati ​​sa svojim liječnikom kako biste osmislili dobar program prehrane i vježbanja”, dodaje dr. Coleman.

Nemojte klečati na tvrdi bez jastuka

Mudro je izbjegavati često i dugotrajno klečanje bez ikakvog jastuka, kaže dr. Leon E. Popovitz, ortoped.

- Ključ zdravih koljena ili bilo kojeg zgloba u ovom slučaju je očuvanje i zaštita struktura s kojima smo rođeni.

Također je naglasio važnost njihovog očuvanja za dugovječnost.

- Hrskavica je posebno osjetljiva i od vitalnog značaja, a ponavljajući udarci ili pritisci mogu dovesti do degeneracije zgloba. Naravno, najbolje je izbjegavati izravnu traumu koljena.

image
/Shutterstock

Ne smanjuju aktivnost nakon dijagnoze artritisa

Kad netko počne osjećati bolove u koljenima zbog artritisa, prva stvar koju obično učini jest smanjiti razinu aktivnosti, ističe Coleman.

- To dovodi do slabljenja ili atrofije mišića oko koljenskog zgloba, posebice bedrenih mišića. Brojne su studije pokazale da održavanje jakih mišića nogu može spriječiti bolove u koljenima, osobito ako su rezultat ranog artritisa.

Naglasio je kako je važno ostati aktivan, odnosno biti mobilan radi cirkulacije.

- Kod artritisa postoji zabluda da ne smijete koristiti zglobove i da to treba biti minimalno, no ova vas bolest ne smije spriječiti da budete aktivni - kaže dr. Eric Grossman, ortopedski kirurg.

- Ostanite u pokretu i održavajte mišiće jakima, a ako je hodanje bolno, prijeđite na sobni bicikl ili pokušajte plivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 07:53