Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svijetu, odnesu oko 17,9 milijuna života svake godine.
Sa samo nekoliko ograničenja u prehrani – a tri su najvažnija – možemo puno učiniti za zdravlje našeg srca i žila.
1. Slanina
Proces čuvanja slanine s natrij nitritom kao konzervansom i visokim sadržajem soli može utjecati na krvni tlak, dok spojevi koja nastaju u procesu kuhanja, kao što su policiklični aromatični ugljikovodici i heterociklični amini (HCA), doprinose upalama i oštećuju krvne sudove i povećavaju rizik od srčanih bolesti, upozoravaju stručnjaci, piše Krstarica.
Iako je slanina prva na listi, za zdravlje srca treba izbjegavati vrlo prerađeno i crveno meso.
- Ljudi koji jedu crveno i suhomesnate prerađevine imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, smrtnosti i gojaznosti. Sastojci koji se koriste u proizvodnji ovih namirnica su natrij i nitriti. Slanina je posebno bogata solju, zasićenim mastima i kolesterolom, ističe se.
2. Bijeli kruh
Bijeli kruh može biti štetan za srce, tvrde nutricionisti.
S visokim glikemijskim indeksom i nedostatkom hranjivih tvari i vlakana usporedbi s cjelovitim žitaricama, bijeli kruh može izazvati brze skokove šećera u krvi, inzulinsku rezistenciju i povećanje tjelesne težine, a sve to povećava rizik od srčanih bolesti.
Bijeli kruh nema zdravih vlakana i hranljivih tvari, već samo šećer.
3. Pomfrit
Pomfrit, nažalost, nije dobar za naše srce, piše Krstarica.
Kad se hrana prži, njen nutritivni sastav se mijenja – hrana gubi vodu i upija mast. Ako se pomfrit peče u ulju korištenom više puta, povećavaju se trans masti. Pored toga, visok unos natrija u pomfritu povezuje se s povećanim krvnim tlakom i povećanim rizikom od srčanih oboljenja.
Redovna konzumacija pržene hrane je generalno povezana s povećanim rizikom od koronarne bolesti srca, visokog krvnog tlaka i gojaznosti.
Održavanje zdravog srca je doživotno putovanje, a ishrana je samo jedan važan aspekt. Redovno vježbanje i izbjegavanje pušenja je također važno. Ali preskakanje slanine, bijelog kruha i pomfrita kad god je to moguće je odlična promjena za početak.