StoryEditorOCM
ZdravljeI JELA SU SLASNIJA

Ova niskokalorična biljka djeluje protuupalno, jača imunitet i odlična je za zube; jedite je što češće, ali sirovu

Piše Hina
31. svibnja 2023. - 07:30

Luk je niskokalorična začinska biljka koja će poboljšati okus svakoga jela bez obzira na to preferirate li svježe komadiće u salati i sendviču, pirjane u juhama, varivima i gulašima, ili pečene s mesom.

Prepoznatljive je sumporaste arome koja potječe iz Azije i Bliskog Istoka. Koristi se za jelo, ali i u ljekovite svrhe već oko 5000 godina.

image
/Shutterstock

U najviše zdravstvenih dobrobiti luka uživat ćete ako ga jedete u sirovom obliku. On, naime, sadrži brojne hranjive tvari, od vitamina A, C i E do kalcija, kalija i magnezija, koje imaju blagonaklono djelovanje na ljudski organizam.

Luk sadrži kvercetin, koji snižava visoki krvni tlak, sprječava stvaranje plaka na stjenkama arterija, ali i formiranje krvnih ugrušaka te tako smanjuje mogućnost od bolesti srca i krvožilnog sustava.

Bogat je antioksidansima, koji osnažuju imunitet tijela.

Djeluje protuupalno.

image
/Shutterstock

Dobar je izvor kalcija - minerala koji je neophodan za zdravlje kostiju.

Konzumacija sirovog luka povećava razinu testosterona kod muškaraca i pomaže kod problema erektilne disfunkcije, otkrila je studija objavljena u časopisu Biomolecules.

Iako ga mnogi izbjegavaju jesti zbog neugodnog zadaha, istraživanja su pokazala da on doprinosi zdravlju zubi.

Odličan je diuretik te potiče rad bubrega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 01:34