StoryEditorOCM
ZdravljeZASTRAŠUJUĆE

Od ove opake bolesti čiji se simptomi teško prepoznaju pati sve više Hrvata: ‘Od zdravog čovjeka postao sam nepokretan‘

Piše MOZAIK SD MKP
19. lipnja 2024. - 19:14

Multipli mijelom je rijetka, ali sve češća ozbiljna bolest koštane srži, koja utječe na plazma stanice, vitalne komponente imunološkog sustava. Ova bolest, koja često prolazi neprimjećena u  ranim fazama, može uzrokovati širok spektar simptoma, od boli u kostima i umora do ozbiljnih komplikacija poput oštećenja bubrega i slabosti kostiju.

image

Nekontrolirano množenje abnormalnih, karcenogenih stanica plazme multipli mijeloma

Afp/

Naime, multipli mijelom postupno zahvaća sve veći broj osoba u dobnoj skupini od 30 do 50 godina, a novi slučajevi, kao i smrtnost, su u porastu, navedeno je to u istraživanju ugledne analitičke platforme. U Hrvatskoj je najmlađem pacijentu dijagnosticirana već s 24 godine, a procjena je kako se svake godine otkrije više od 300 novooboljelih, od kojih su mnogi u punoj radnoj snazi,  prenosi zagrebinfo.

Priča Zagrepčanina Ivana, koji je dijagnozu dobio u rujnu 2020. godine, sa 43 godine, otkriva težinu i izazaove koje ova bolest donosi. 

- Ja sam zapravo dosta brzo došao do dijagnoze. Nakon par mjeseci bolova u leđima koji su se pojačavali, upućen sam od strane fizijatra na MR kralježnice, gdje je radiolog posumnjao na multipli mijelom. Njegovom brzom reakcijom, smješten sam na odjel hematologije gdje su istoga dana potvrdili bolest. Ono što je zapravo zastrašujuće je činjenica da je bolest jako brzo napredovala.Od običnih bolova u leđima tijekom ljeta, do trenutka postavljanja dijagnoze bubrezi su mi već otkazivali i završio sam na dijalizi, sva rebra su mi bila slomljena, a kralješci napuknuti, u bolnici mi je puknula i prsna kost, a infiltracija koštane srži tumorskim plazma stanicama je bila 70% (u zdravih ljudi je to do 5%).

S obzirom da je meni dijagnoza postavljena u trenutku kad sam fizički bio jako loše, prvotni šok je zamijenila borba za život. Bio sam hospitaliziran šest tjedana, nepokretan, trpio sam jake bolove, unatoč morfijskim flasterima koje sam imao, i to sve u doba pandemije covid-19, tako da nisam mogao primati posjete. Od potpuno zdravog čovjeka koji nikad nije išao liječniku, odjednom mi je život visio o niti, ispričao je Ivan za zagrebinfo.

- Moja obitelj i prijatelji su mi bili velika podrška, a isto tako i osoblje na hematologiji KBC-a Zagreb i to mi je jako pomoglo ostati čvrst u glavi. Sin mi je tada imao nepune četiri godine, a supruga je bila u drugom stanju, ali kad su me premjestili u prizemlje do prozora, ona je dolazila i dizala sina na prozor da se vidimo. To su scene koje vam promijene život, nakon kojih sigurno ne ostanete isti. Na sreću, kosti su mi zacijelile, i iako ne mogu raditi sve stvari koje sam mogao prije dijagnoze, pokušavam sa svojom obitelji živjeti što normalniji život – otići u šetnju šumom, igrati nogomet sa sinom, plesati s kćeri. Uživati u malim stvarima koje život znače, a često ih uzimamo zdravo za gotovo.

Teško se prepoznaje

S obzirom na to da multipli mijelom karakteriziraju uobičajeni simptomi koji podsjećaju na mnoge druge bolesti, postoje izazovi u pravovremenom prepoznavanju bolesti, kako među općom populacijom tako i među zdravstvenim radnicima.

“Šarolikost simptoma otežava dijagnozu, pogotovo ako znate da 50 posto pacijenata u ordinaciji obiteljske medicine ima neki od simptoma mijeloma. Stoga je izuzetno važno cjeloživotno obrazovanje i razmjena informacija, kako bi se pacijenta na vrijeme uputilo u daljnju obradu”, istaknula je dr. med. spec. Vesna Potočki Rukavina, članica Izvršnog odbora Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, za zagrebinfo.

image

Abnormalne stanice plazme, kao vid multipli mijeloma

Nemes Laszlo/science Photo Libra/Science Photo Library Via Afp

Simptomi bolesti

Naime, kako je multipli mijelom maligna bolest, koja utječe na plazma stanice u koštanoj srži, glavni simptomi uključuju:

Bol u kostima, slabost i umor, povećana sklonost infekcijama, povećane količine kalcija u krvi (hiperkalcemija), problemi s bubrezima.

image

Multipli mijelom zahvatio treći lumbalni kralježak

Cavallini James/Bsip Via Afp

Liječenje multipli mijeloma

Multipli mijelom je kompleksna hematološka bolest, koja zahtjeva pažljivo planirani terapijski pristup, kako bi se postigla kontrola bolesti i poboljšala kvaliteta života pacijenta. Liječenje ovisi o stadiju bolesti, općem zdravstvenom stanju pacijenta i drugim faktorima, a često uključuje kombinaciju terapija.

Terapije, ciljano usmjerene,uz pomoć specifičnih lijekova, koji ciljano djeluju na rast i preživljavanje malignih stanica, zatim transplatacija koštane srži, radioterapija i suportivna terapija, koja uključuje kontrolu simptoma, upravljanje bolom, podršku mentalnom zdravlju pacijenta te prevenciju i liječenje komplikacija povezanih s bolešću.

Multipli mijelom je nažalost još uvijek neizlječiva bolest, no nove terapije i njihova pravovremena primjena omogućuju pacijentima dužu remisiju i bolju kvalitetu života. Zbog genetskih promjena plazma stanice svaki mijelom nije isti. Naime, kod možda 20-ak posto osoba ta remisija je duža od 10 godina, a s novim, pametnim lijekovima možda i duža, rekli su u ožujku u Udruzi MijelomCRO. No, još se ne zna koliko ta remisija može trajati, s obzirom da se ti lijekovi koriste tek pet godina, piše zagrebinfo.

Ivanovo putovanje kroz dijagnozu i liječenje predstavlja svakodnevnu borbu mnogih pacijenata koji se suočavaju s ovom opakom bolešću.

image

MRI

Cavallini James/Bsip Via Afp
image

Lezije na kostima uzrokovane multipli mijelomom

Cavallini James/Bsip Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 19:14