StoryEditorOCM
ZdravljeSPORNI Nitrozamini

‘Najkritičnija je pojava tumora jetre‘: struka alarmira o kancerogenim spojevima u namirnicama koje se naveliko troše

5. travnja 2023. - 11:02

Istraživači su otkrili kancerogene kemijske spojeve zvane nitrozamini u mnogim svakodnevnim namirnicama koje bi mogle predstavljati zdravstveni rizik za potrošače, upozorila je Europska agencija za sigurnost hrane (Efsa). Nitrozamini su otkriveni u suhom mesu, prerađenoj ribi, kakau, pivu i drugim alkoholnim pićima, objavila je Efsa.

Deset nitrozamina, koji se ne dodaju namjerno hrani, ali mogu nastati tijekom pripreme i obrade, kancerogeni su, ali i genotoksični. To znači da mogu oštetiti deoksiribonukleinsku kiselinu ili DNK, pokazalo je novo istraživanje koje je provela Europska agencija za sigurnost hrane.

"Naša procjena pokazuje da je razina izloženosti nitrozaminima u hrani za sve dobne skupine stanovništva EU zdravstveni problem",...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. studeni 2024 16:59