StoryEditorOCM
ZdravljeDODACI Prehrani

Multivitamini ne pomažu, čak mogu povećati rizik od rane smrti! Velika studija šokira, veže beta karoten uz rak pluća

Piše Milena Budimir
29. lipnja 2024. - 23:49

Američki su znanstvenici proveli veliko istraživanje, nad gotovo 400 tisuća odraslih osoba, pokušavajući doznati koliko dobra po zdravlje i očekivano trajanje života im je donijelo dugodišnje uzimanje multivitamina.

Analizirali su zdrave osobe, koje nisu patile od dugodišnjih bolesti, sve kako bi vidjeli je li dnevni unos multivitamina smanjio njihov rizik od smrti. I znanstvenici su ih pratili kroz dva desetljeća.

Rezultati su bili neočekivani.

Zaključak je jasan: svakodnevno uzimanje multivitamina ne pomaže ljudima u produžavanju njihova život i zapravo može za četiri posto povećati rizik od rane smrti. Da, da, dobro ste pročitali! Istraživači vele kako "upotreba multivitamina za poboljšanje dugovječnosti nije podržana".

Velik je to udar farmakološkoj industriji!

image

Dodatak vitamina i minerala neće sam popraviti nezdravu prehranu

/Shutterstock

Naime, u SAD-u trećina odraslih koristi multivitamine u nadi kako će spriječiti bolest, a samo u Velikoj Britaniji polovica svih odraslih stanovnika uzima multivitamine ili njima slične dodatke prehrani jednom tjedno ili češće, što je tržište vrijedno više od pola milijarde funti godišnje.

Preslikano na svijet govorimo o vrtoglavim iznosima od nekoliko desetaka milijardi dolara svake godine.

Sada imamo "crno na bijelo" znanstveni dokaz kako zdravstvene dobrobiti multivitamina pretjerano i nema, već da uz ostale dodatke prehrani mogu biti štetni.

Hoće li vas to zaustaviti u njihovu korištenju? Čisto sumnjamo!

Nisu pronašli dokaze dobrobiti

Naime, postoje i drugi dokazi koji ljude nisu zaustavili u njihovoj manijakalnoj potreazi za što duljim životom. Tako znamo da prirodni izvori beta-karotena u hrani štite od raka, ali, pazite sad, dodaci beta-karotena mogu povećati rizik od raka pluća i bolesti srca, što sugerira da dodacima nedostaju važni sastojci.

Željezo, koje se dodaje mnogim multivitaminima, može dovesti do preopterećenja organizma željezom i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i demencije.

Stoga, ponovimo, istraživači nisu pronašli dokaze kako dnevni multivitamini smanjuju rizik od smrti i umjesto toga su izvijestili o četripostotno većem riziku od smrtnosti među korisnicima u prvim godinama praćenja. Vitamini su, naravno, korisni u određenim slučajevima.

Povijesno gledano, mornare je od skorbuta spašavao vitamin C, dok se čini da beta karoten, vitamini C i E i cink usporavaju makularnu degeneraciju povezanu sa starenjem, stanje koje može dovesti do ozbiljnog gubitka vida.

Jedite zdravo!

Imaju osim rezultata znantvenici i jasna rješenja za naše probleme.

image

Umjesto uzimanja multivitamina, trebamo jesti zdravu hranu

/Shutterstock

- Umjesto uzimanja multivitamina, trebamo jesti zdravu hranu. Hranu koja osigurava širok raspon mikronutrijenata, makronutrijenata i vlakana, dok ograničava zasićene masti i kolesterol - poručili su.

Dodatak vitamina i minerala neće sam popraviti nezdravu prehranu, ali može pomoći u pokrivanju ključnih hranjivih tvari dok se netko bori da ih dobije iz hrane. Primjer za to može biti vitamin D koji se odrasli u Ujedinjenom Kraljevstvu potiče da uzimaju kao dodatak zimi ili vegani i vegetarijanci kojima bi dodatak vitamina B12 mogao koristiti.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 23:50