StoryEditorOCM
ZdravljeMnogo je razloga

Morate smanjiti meso? Ovo je 8 preukusnih zamjena s kojima ne gubite proteine, nego kile! I spuštaju tlak i kolesterol

Piše Javorka Luetić
15. prosinca 2024. - 07:00

Sve više djece i mladih, ali i starijih osoba, odbija jesti meso ili ga jede rijetko. Razlozi su različiti, od toga da tu namirnicu jednostavno ne vole, nekima je skupa i stoga nedostupna, neki su prijatelji životinja i brinu o zdravlju planeta, a mladi se uglavnom okreću vegetarijanstvu ili veganstvu, što je svakako zdravija opcija.

Pri tome postoji opravdana bojazan da će u prehranu unositi premalo bjelančevina. No određene namirnice sadrže dovoljno bjelančevina koje su odlična zamjena za meso ili dopuna svakodnevnog jelovnika.

Ovo su samo neke:

Kvinoja

Slična je prosu, ali su njena zrna mnogo sitnija. Ne sadrži gluten i ima više bjelančevina od bilo koje druge žitarice. Može se pripremati kao rižot ili skuhati kao prilog koji se može dodati hladnim salatama ili juhama.

Kvinoja je vrlo stara biljka, iako je mnogima još uvijek nepoznata. Bogata je bjelančevinama (čak 16 posto kvinoje čine bjelančevine), mineralima, a sadrži i čak osam esencijalnih aminokiselina.

image

Običnoj miješanoj salati dodajte ‘neobičnu‘ kvinoju i dobit ćete visokoproteinski obrok

/Shutterstock

Sjemenke konoplje

One mogu biti zdrava grickalica, dodatak jogurtima, kašama, salatama i brojnim drugim jelima. Sjemenke konoplje su bogate zdravim bjelančevinama i mastima, u prosjeku sjemenke sadrže čak 35 posto bjelančevina.

U njima su sve esencijalne aminokiseline i masne kiseline, a zbog visokog sadržaja ​omega-3 masnih kiselina odlična su zamjena za one koji ne konzumiraju ribu.

Grahorice

Slanutak, leća, grah, grašak, bob, soja bogati su izvori bjelančevina i minerala kao što su željezo, kalij, magnezij i vitamin B. Većinu grahorica treba prije pripreme namakati.

Tako slanutak i grah namačete tijekom noći, leću jedan sat prije pripreme, a grašak možete konzumirati i bez namakanja. Sve ove namirnice mogu se jesti u salatama, juhama, kao samostalna jela ili ih iskoristiti za pripremu različitih namaza.

image
/Shutterstock

Gljive

Među najzdravije gljive spadaju šitake, koje na istoku čak nazivaju ljekovitim gljivama. Gljive su za vegetarijance odličan izvor bjelančevina.

Iako nemaju tako visok sadržaj bjelančevina kao neke druge namirnice, svakako su bogate aminokiselinama i vitaminima.

image

Rižoto s gljivama i kvinojom. Preslasno

/Shutterstock

Jaja

Jaja se smatraju supernamirnicama jer su bogata zdravim sastojcima pa tako između ostalog imaju visok sadržaj bjelančevina. Najviše bjelančevina sadrži bjelanjak, iako je zdrav i žumanjak. Preporuča se konzumirati dva jaja na dan.

image
/Shutterstock

Skuta i grčki jogurt

Najveći sadržaj bjelančevina ima skuta i grčki jogurt. Grčki jogurt sadrži sedam do deset grama bjelančevina na 100 grama jogurta.

image
/Shutterstock

Sejtan

Naziva ga se još i pšeničnim mesom jer je pripremljen od pšeničnog brašna koje se ispire toliko dugo dok ne ostane samo pšenični gluten. Sejtan je niskokalorična zamjena za meso, a sadrži više od 20 posto bjelančevina. Mogu ga konzumirati svi koji nisu preosjetljivi na gluten.

image

Tko ne bi pomislio da je goveđa pašticada? A ono preukusni sejtan

/Shutterstock

Tofu

Pripremljen je od soje i naziva se još sojinim sirom. Bogat je bjelančevinama, željezom, kalcijem i vrlo je lako probavljiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. prosinac 2024 07:03