StoryEditorOCM
Zdravljeistraživanje

Kažu da je najbolje! Dvije porcije ovog popularnog voća dnevno čine čuda za kolesterol, struka je rekla svoje

Piše MOZAIK SD
26. lipnja 2024. - 22:13

Nakupljanje masnih naslaga može dovesti do koronarne bolesti srca, srčanog i moždanog udara - ali postoji jedno uobičajeno voće koje vam može pomoći u održavanju razine kolesterola pod kontrolom.

Suprotno uvriježenom mišljenju, trebamo nešto kolesterola da bismo bili zdravi.

Takozvani ‘dobar kolesterol’ pomaže našem tijelu da pravilno funkcionira, ali prekomjerne razine ‘lošeg kolesterola’ i drugih tvari mogu dovesti do stvaranja plakova u arterijama, povećavajući rizik od stanja kao što su koronarna bolest srca, srčani i moždani udar, prenosi Mirror.

Nezdrava prehrana može dovesti do stvaranja ove beskorisne vrste masnoće u krvi u našem tijelu. Kolesterol se proizvodi u jetri, a također može ući u krvotok nakon konzumacije hrane s visokim udjelom zasićenih masti, poput janjetine, svinjetine, govedine i peradi s kožom.

Ova vrsta masti također se nalazi u punomasnom mlijeku, kao i mliječnim proizvodima dobivenim od njih kao što su maslac, sir i sladoled. Zasićene masti se nalaze čak i u palminom i kokosovom ulju.

Jeste li znali da neke namirnice mogu smanjiti kolesterol?

“Jabuke su nutritivno bogato voće koje sadrži deset posto vašeg dnevnog unosa vitamina C, uz bakar, vitamin K i vitamin E. Jedna jabuka na dan izvrsna je navika za zdravo srce jer ne samo da pektin (vrsta topivih vlakana) pomaže u snižavanju kolesterola, već su polifenoli u voću povezani s nižim krvnim tlakom i smanjenim rizikom od moždanog udara”, objasnila je nutricionistica Eli Brecher.

To je potkrijepljeno i istraživanjem. Istraživanje je pokazalo da jedenje dvije jabuke dnevno može znatno smanjiti razinu kolesterola.

Studija je pokazala da 40 sudionika jede par jabuka svaki dan tijekom dva mjeseca – i pokazalo se da im pomaže smanjiti razinu kolesterola.

Istraživači su također otkrili da ljudi imaju zdravije, opuštenije krvne žile nakon svakodnevnog konzumiranja jabuka, što proizvodi sličan učinak kao i druga hrana koja sadrži prirodne spojeve zvane polifenoli, poput crnog vina i čaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 22:14