StoryEditorOCM
ZdravljeNAĐITE VREMENA

Jeste li i vi među onima koji moraju svratiti doma samo na pet minuta i ulazite u cipelama? Nemojte to raditi...

Piše MOZAIK SD
17. lipnja 2024. - 10:26

Kada na Internetu krenu rasprave o ulasku gostiju u dom u cipelama mišljenja su podijeljena. Dok neki smatraju da je normalno skinuti cipele iz poštovanja prema domaćinu, drugi tvrde da to nije nužno jer mnogi ionako svakodnevno čiste podove.

image
Shutterstock

Što u slučaju kada ste npr. stigli do svoga automobila na parkingu i shvatili da ste zaboravili fasciklu s dokumentima koja su vam nužna i morate se hitno vratiti u dom po njih, a već kasnite? Skidate li cipele i odlazite potražiti stvari po kući? 

Prema studiji Sveučilišta Utah, 90 posto patogena dolazi od potplata cipela u stan. Nakon što su bakterije u kući, mogu se proširiti u bilo koju prostoriju i na druge predmete.

image
Shutterstock

Kao dio studije na Sveučilištu Houston u Teksasu, istraživači su otkrili da je bakterija Clostridium difficile prisutna u 40 posto slučajeva u kojima su ispitani potplati cipela. Ova bakterija može dovesti do bolesti u crijevima pod određenim okolnostima.

"Mi se uvijek izuvamo. Čak i u gostima. Ne osjećam se dovoljno ugodno sa cipelama na nogama. I oduvijek se čudim kad vidim na filmovima kako ljudi po stanu hodaju obuveni, al sam to svrstala u onu kategoriju poklapanja telefonske slušalice bez pozdrava (ma ko tako završava razgovor??) ", mišljenje je jedne forumašice, dok druga kaže: "Meni nije normalno kada vidim da netko hoda po stanu u cipelama... I volim da kad mi netko dođe u goste da se izuje. Ja po svom stanu znam prošetati i bosa, pa u krevet, a netreba mi da netko donese smeće iz vana. Dijete mi se povlači po podovima i ne mogu zamisliti da glavu stavlja na pod po kojem je netko hodao zasranim i zapljuvanim cipelama."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 22:00