StoryEditorOCM
Zdravljeusporio je starenje

Ekscentrični milijunaš želi ostati zauvijek mlad, njegov režim je nevjerojatan, a sada je poduzeo i ekstreman korak

23. svibnja 2023. - 20:26

Što biste dali da vam tijelo opet bude kao što je bilo u najboljim danima mladosti?

Poznati ekscentrični tehnološki mogul, Amerikanac Bryan Johnson, 45-godišnji osnivač i glavni izvršni direktor Kernela, tvrtke koja može nadzirati i bilježiti aktivnost mozga, spreman je za taj cilj dati sve što ima. I više od toga. Kako bi usporio starenje, svake godine izdvaja dva milijuna dolara, a sad je poduzeo i još jedan drastičan korak: odlučio je primiti krv svog 17-godišnjeg sina Talmagea, a u sve je uključio i svog 70-godišnjeg oca Richarda, koji je pak primio Bryanovu krv. Ovo je prvi put da je u svoje teorije uključio i sina, koji nije dovoljno star da kupi kutiju cigareta.

Kako piše Bloomberg oni su u klinici u Dallasu podvrgnuti transfuzijskom postupku u kojem je mladiću izvađena litra krvi te su iz nje, pomoću stroja izdvojeni i u Bryanove žile ubrizgani: serija plazme, zatim serija krvnih zrnaca i bijele krvne stanice. Mlada krv trebala bi pomoći Johnsonu u usporavanju procesa starenja i popravljanju oštećenih stanica.

Neke studije na glodavcima sugerirale su da stariji miševi koji dijele krv i organe sa mlađima mogu doživjeti učinak obrnutog starenja, iako su te studije također kontroverzne. Ali nema dokaza koji bi sugerirali da bi takva izmjena funkcionirala kod ljudi, a istraživači su prethodno rekli za Insider da bi ta praksa mogla imati opasne nuspojave, poput jake imunološke reakcije.

Johnson je poznat kao jedan od predvodnika pokreta protiv starenja, a društvo mu prave milijarderi i javne ličnosti koji žele zauvijek biti mladi. On je odlučio angažirati 30 liječnika i stručnjaka koji bi mu trebali pomoći da ima tijelo mladića. Cilj mu je da njegovi organi u medicinskom smislu budu kao u 18-godišnjaka.  U pomlađivanje se dao nakon što je svoju tvrtku za obradu plaćanja Braintree prodao za 800 milijuna dolara PayPalu.

Koristeći radikalni režim tjelovježbe i prehrane, koja uključuje brojne suplemente, a uradio je i određene zahvate, te sve uz pomoć brojnih doktora i znanstvenika koji se za njega brinu, u pomlađivanju je i donekle i uspio.  Barem tako tvrde liječnici koji ga prate i uvjeravaju da njegovi nalazi pokazuju ima kapacitet pluća kao i 18-godišnjaci, a koža mu nalikuje onoj koju ima muškarac star 28 godina. Medicinski gledano, desni su mu "stare" 17 godina. Srce mu trenutno ima 37 godina.

Da bi to postigao, svaki dan jede točno 1977 kalorija, održava razinu tjelesne masti između pet i šest posto i vježba. Prije krvi vlastitog sina, primao je transfuzije krvi anonimnih donora koji su pomno izabrani na temelju indeksa tjelesne mase, krvne grupe, prehrane i drugih zdravstvenih parametara.  Bloomberg je izvijestio da je poduzetnik nekoliko puta posjetio wellness kliniku kako bi primio krvnu plazmu od mladog, anonimnog darivatelja čiji su zdravstveni podaci pregledani prije nego što je umjesto toga odlučio uzeti krv od svog sina.

image

Koristi radikalni režim tjelovježbe i prehrane

screenshot Twitter

Ima strogi raspored kao programirani stroj. Johnson svaki dan ide spavati u isto vrijeme, a prije nego što utone u san, dva sata nosi posebne naočale koje blokiraju plavu svjetlost. Budi se u pet sati ujutro te potom vježba 60 minuta, i izvodi točno 25 vježbi. Popije zatim desetak dodataka prehrani te grlo ispere uljem čajevca.

Jelovnik je pomno odabran: na njemu se nalaze bademovo mlijeko, orasi, laneno sjeme, bobičasto voće i mnogo mljevenog povrća. Mladost kože nastoji vratiti pomoću sedam vrsta krema, a odlazi i na kemijske pilinge te lasersku terapiju. U lice ubrizgava "skele od masti", a svakodnevno vadi krv te odlazi na kolonoskopije.

Sve o svom načinu života, vježbanju, prehrani i pomlađivanju Johnson objavljuje na svojoj internetskoj stranici Blueprint.

Tamo je naveo da je proces starenja tijela usporio za 24 posto te da je njegovo "epigenetsko obrtanje starenja od 5,1 godine" svjetski rekord.

Njegov stil života izaziva dosta izrugivanja po društvenim mrežama. Jedan tviteraš je napisao: "Lik troši milijune i milijune dolara kako bi imao dulji, dosadan usrani život".

Drugi je napisao: "Ne želim umrijeti prerano, ali također ne želim živjeti zauvijek. Radije bih uživao u dobrim prijateljima, dobroj hrani i dobrim trenucima. Zamislite da se godinama pridržavate ovakvog načina života samo da vas udari autobus dok prelazite ulicu ili se poskliznete pod tušem".

Opet se javio Bryan: "Nije važno hoće li netko živjeti zauvijek. Već hoće li živjeti sutra. Dan po dan. Nekako sutra uvijek ima nešto za ponuditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:47