StoryEditorOCM
Zdravljeisprobajte

Čaj jedne od najzdravijih biljaka trebamo više piti, evo kako sve može pomoći vašem zdravlju

Piše Živim.hr
17. listopada 2024. - 08:30

Začin jarko žuto-narančaste boje iz porodice đumbira u kuhinji najčešće koristimo u obliku praha. Kurkumu dodajemo velikom broju jela među kojima ubrajamo ona s rižom, povrćem, juhama i varivima te smoothiejima. Rijetko kad s ovim začinom kuhamo čaj, a trebali bismo, piše Živim.hr.

Glavna aktivna tvar kurkume je polifenol kurkumin, koji ima antioksidativno i protuupalno djelovanje. Također pokazuje antivirusna i antitumorska svojstva. Novija istraživanja upućuju na to da antioksidansni učinak kurkumina može poboljšati i zdravlje jetre jer ima detoksikacijski učinak u tijelu. Naime, može se reći da se ponaša kao prirodan čistač jetre od toksina čime se smanjuje rizik za razvoj bolesti tog važnog organa. Također, veći broj istraživanja je pokazao da kurkuma ima izvanredne rezultate u snižavanju razine kolesterola i triglicerida u tijelu, ali i visokog tlaka.

Protiv nadutosti

Kurkuma sadrži i turmeron, koji pokazuje antioksidativna i antikancerogena svojstva. Ona također potiče djelovanje enzima tankog crijeva koji razgrađuju ugljikohidrate i masti. Potiče i aktivnost enzima gušterače koji sudjeluju u metabolizmu hranjivih tvari. Pospješuje lučenje žuči, a time i metabolizam masti. Djeluje protiv raka želuca, prostate i debelog crijeva te jača zdravlje želuca i tankog crijeva. Upravo zbog ovih poželjnih svojstava čaj od kurkume se preporučuje kod nadutosti, žgaravice i drugih probavnih smetnji.

Priprema čaja

Čajnu žličicu kurkume prelijete sa 150 ml ključale vode

Poklopite i ostavite 15 minuta

Procijedite i po želji dodajte med i limun

Pijte dva puta dnevno po jednu šalicu

Nakon dva tjedna napravite stanku

Ako uzimate bilo kakve lijekove, konzultirajte se sa svojim liječnikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 08:32