Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

Koronavirus
StoryEditor
Trendnostalgično

Tko ju je sačuvao, bio je vizionar! Dok vi plačete za espressom iz kafića, ekipa se hvali kavom iz starinske kafetjere: tvrde, nikad nisu pili bolju 

Piše Tea Sumić Miletić
22. ožujka 2020. - 12:52
Shutterstock

Zatvorilo nas je u kuće. Zatvorilo nam je kafiće. Osuđeni smo na tursku kavu, osim ako nemamo kafe-aparat.

Međutim, ima i onih koji se ovih dana hvale kako piju najbolju kavu u životu. To su oni koji starinske kafetjerice za espresso nisu bacili u smeće ni ostavili na babinom tavanu. Vizionari.

Jedan od njih je naš kolega Damir Šarac, koji se na Facebooku pohvalio nostalgičnom fotografijom stare kafetjere, snimljene uz šalicu i stolnjak kakve smo svi nekoć imali.

'Uvik može i gore... Prvi u životu rukotvoreni espresso. Ova kafetjera spavala je u škatuli najmanje 30 godina, da nema jutjuba ne bi ni zna čemu služi', napisao je Šarko. 
 


Odmah su zaredali oduševljeni komentari, a dok su jedni plakali za svojim napravicama za domaći espresso, drugi su se hvalili kako su ih sačuvali i sad su im baš dobro došle. Pišu da im je ta kava još i bolja od one iz kafića. 

'Ja to doma godinama, navukla i majku, još kad nađes Segafredo... Najboji kafić mi je moja teraca i moja kavica... Za neko vrime', nahvalila je svoju kafetjeru jedna Damirova prijateljica.

'Najbolja kogoma na svitu za domaći espresso. Imala sam je za vrijeme studentskih dana i žao mi je što se više ili ne proizvode ili ih možda ja nigdje nisam vidjela', napisala je druga, a još ih je četrdesetak pohvalilo odličnu, jaku kavu skuhanu na taj način.

A među poklonicima kave skuhane u ovoj simpatičnoj napravici je i Splićanka Hana, koja nam je ispričala da se u takvu kavu zaljubila još dok je studirala u Firenzi.

Puno joj je draža od espressa iz kavića ili turske kave jer je, kako tvrdi, okus daleko bolji, a osim toga joj, što nije zanemarivo, lakše 'pada' na želudac.

'Neusporediva mi je bolja od one iz skupih automata', povjerila nam je i požalila se da je trenutno bez kafetjere, ali je u predanoj potrazi. Vidjela je, kaže, prije par tjedana da se nude na 'buvljaku' kod Đardina, ali priliku je propustila...

Zaintrigirani pomamom za nostalgičnim mašinicama bacili smo se u potragu. Virtualno, a kako drugačije s obzirom na sve...

Doznali smo da se po cijeni od oko 200 kuna nude u jednoj trgovini opremom za kućanstvo u City Centeru One, ali od tih još neko vrijeme ništa, a našli smo ih na Njuškalu.

Zbog 'korone' su kafetjere postale hit i na Amazonu te web trgovinama, a naći ćete ih pod nazivom Mocca Pot, Moka Pot, ili Stovetop Espresso Maker.

Ovo je jedna od opcija, košta 23 dolara, druga je ovdje, za 35. Mogu se zagrijavati na bilo kojoj vrsti kuhala, a dovoljne su za tri do pet kavica.

A znate li uopće kako se sprema kava iz kafetjere? Kao što je naš Damir spomenuo, ništa bez YouTubea, pa smo i na njega bacili oko. Ovaj je dvojac sve lijepo objasnio.

 

#KAVA#KAFETJERA

Izdvojeno