Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Trendbaš to nam sad treba

Što tješi bolje od čokolade? Jedino vrlo čokoladni browniesi! Isprobajte recept koji se svima svidio: jeste li dovoljno hrabri i za završni ‘touch‘?

Piše Tea Sumić Miletić
22. ožujka 2020. - 14:23
Shutterstock

Ne znam za vas, ali ja se u krizi uvijek 'mašim' za čokoladu. Koji put pomogne, koji put ne, ali u svakom slučaju - barem guštam. Nakon uistinu dramatičnog jutra ja ću poslijepodne posvetiti isprobavanju ovog recepta i pozivam sve ljubitelje slatkoga da naprave isto.

Našla sam ga na instagramu New York Timesa, autorica mu je urednica njihove gastro rubrike, Melissa Clark. Prikupio je preko 40 tisuća 'lajkova' i djeluje mi vrlo obećavajuće.

Među sastojcima je i maslinovo ulje, što mi je drago jer ga i sama rado stavljam u čokoladne kolače. Ako je ulje s kojim raspolažete naglašene gorčine, peckavo ili onog, kao se to kaže, 'travnatog' okusa, savjetujem vam da dio zamijenite suncokretovim ili još kokosovim.

Možete ga, također, zamijeniti maslacem, ali u tom slučaju nemojte koristiti istu količinu. Kad se u receptima za kolače ulje zamijeni maslacem, maslaca treba biti za jednu četvrtinu više. 

Recept traži nezaslađenu čokoladu, a kako vam vjerojatno nije pri ruci, smanjite količinu šećera. Savjetujem vam da reducirate bijeli, a ne smeđi, jer smeđi šećer, pogotovo ako imate onaj vlažni, ljepljivi, daje prekrasnu, pomalo 'gingerbread' aromu kolačima.

Ako nemate čokoladne kapljice, uzmite čokoladu za kuhanje pa ju narežite na kockice.

Vi radite kako vam drago, ali ja još nisam sigurna hoću li dodati završni 'touch' u obliku krupne morske soli, a ne poprave li se vijesti izvjesnije je da ću je zamijeniti debelim slojem čokoladne glazure. Što je sigurno, sigurno je.

E pa evo recepta.

 

Sočni i vrlo čokoladni browniesi s maslinovim uljem

90 mililitara blagog maslinovog ulja, plus još par žlica za namastiti posudu za pečenje

130 grama brašna

¾ žličice soli

¼ žličice praška za pecivo

25 grama kakaa

60 mililitara kipuće vode

90 mililitara otopljene nezaslađene čokolade

1 veliko jaje sobne temperature

1 žlica ekstrakta vanilije

165 grama smeđeg šećera

65 grama bijelog šećera

90 grama čokoladnih kapljica

krupna sol za posipanje

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i namastite posudu za pečenje dimenzija 20x20 centimetara. Obložite papirom za pečenje, ostavljajući ga da prelazi rub za bar 5 centimetara, kako biste kasnije lakše izvadili kolač.

U srednje velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo.

U velikoj zdjeli pomiješajte kakao i vrelu vodu. Miješajte dok ne postane glatko. Dodajte maslinovo ulje, otopljenu čokoladu, jaje i ekstrakt vanilije.

Ubacite smeđi i bijeli šećer, zatim pomalo i brašno te na kraju čokoladne kapljice.

Prebacite u posudu za pečenje i pecite 20 do 25 minuta.

Još vruće pospite krupnom soli, kako bi se zalijepila. Ostavite da se ohladi pa narežite na kocke.

 

#BROWNIES RECEPT#POZITIVNA ENERGIJA

Izdvojeno