StoryEditor
Trendkorak po korak

Vodič za proslavu Valentinova za umorne, siromašne i lijene: evo kako savršeno obilježiti Dan zaljubljenih iz iskustva Splićanke kojoj je svega dosta

13. veljače 2020. - 17:10
Shutterstock

Slobodno mi recite da sam škrta i cinična, ali meni je Valentinovo postalo teška tlaka i nepotrebni trošak. Mislim, naravno, na Valentinovo proslavljeno onako kako bi, kao, trebalo. Večerica u restoranu, parfem ili nešto u tom cjenovnom rangu, bljutava, 'isfurana' uvijek ista glazba... meni vam je svega toga dosta, a kladim se da vas još puno razmišlja na isti način. Nije da mi ne želimo proslaviti praznik zaljubljenih, samo ne želimo upasti u sladunjavi konzumeristički kliše.

Ili smo samo 'satrani' i 'dekintirani'. Za sve moje istomišljenike, kao i one koji će to tek postati, sastavila sam mali vodič (mogli bismo čak reći upute za preživljavanje) za Valentinovo. Pa evo kako ga obilježiti ako ste, poput mene, umorni, 'obespareni' i alergični na ono što se danas smatra romantičnim.

Za početak, najbolje odmah sada, složite podužu playlistu i pripremite slušalice, jer gdje god da se na Valentinovo zateknete salijetat će vas Lady in Red, Love Hurts i Bilo je to na Valentinovo. Kad ste već u điru, skinite ili nađite film koji ćete navečer gledati, da vam proslava Valentinovog ne bi prošla u kopanju po TV kanalima i internetu. Jer ovu ćete večer, ako ćete me poslušati, provesti u blaženom miru svog (ili tuđeg) doma.

Nije li vam do filmova, odaberite seriju, a nije li vam ni do toga, bacite na karte ili 'čovječe'. Igrajte o 'nešto'. Nešto seksi. Razumjeli smo se, je li tako.

Eto vidite, riješili smo zabavu za manje-više nula kuna. Idemo se posvetiti poslasticama, slatkim i slanim, no u svakom slučaju jeftinim i nimalo zahtjevnim. Pa nećete se valjda cijeli dan znojiti u kužini? Najpovoljnije ćete proći s vrećicom čipsa, neke robne marke po svom guštu, recimo da će vam biti dostatno pakiranje od 100-150 grama. Ma nemojmo škrtariti! Uzmite dvije od deset deka. Kupite i limenku slanutka. Posegnete li za robnom markom platit ćete ga manje od pet kuna. Valjda doma imate malo luka? Malo! Ipak ćete se ljubiti.

Ako se želite praviti moderni i upućeni, slanutak ćete ispeći u pećnici, dobro nauljen i posoljen, a čips ćete grickati dok čekate da se slanutak ispeče. Ali ako ćete slušati mene, specijalisticu za 'lijene' specijalitete, napravit ćete humus. Ma nije bljak i nije 'tlaka'! Samo u blender istresite sav slanutak iz konzerve i oko pola količine one vodice u kojoj pluta. Možete ovo i ručno, ali u tom slučaju ne jamčim da se nećete umoriti.

Slanutku dodajte maslinovog ulja, maaaalo češnjaka, soli, papra, ako želite i 'kućarin' soka od limuna pa ga izblendajte do neprepoznatljivosti. I eto vam savršenog dipa za grickalice. Dobro ga začinite pa ćete proći i s bljutavijom, jeftinijom varijantom čipsa. 

Da vam grickalice ne bi zapinjale, bilo bi ih dobro malo pogurati kojim gutljajem. Uz humus i čips najbolje ide pivo, a koje ćete uzeti znate najbolje sami. Ipak se ne mogu suzdržati od sugestije: uzmite neko craft. Ipak slavite. Odlučite li se za vino, evo vam ovdje par preporuka za jeftina, a dobra vina iz dućana. Ovdje vam neću zbrajati trošak jer vaša je stvar koliko ćete popiti. Ali recimo da biste se mogli izvući s manje od 40 kuna.

'Ajmo na slatko. Kupite čokoladu za kuhanje i maslac, dosta vam je deset deka jednog i drugog. To vam je sedam, osam kuna za čokoladu i 15-20 za maslac, no naletite li na akciju niti toliko. Nije vam dovoljno jeftino? Potražite ono manje, tanje pakiranje maslaca ili uzmite margarin. Valjda doma imate koje jaje, malo brašna i cukra? Provjerite!

Radit ćemo lava-cake. Jednostavan, preukusan, pomalo seksi, savršen za Valentinovo. Recept je takav da bi ga svladale i najveće šeprtlje. Samo ipak trebaju znati gledati na sat - pazite, ovo je ključna stavka, jer prepečeni lava-cake postaje obični brownie, a ne'š ti njega.

Bacimo se na posao! Otopite 100 grama čokolade s isto toliko maslaca. Sačuvajte foliju od masla, objasnit ću vam kasnije zašto. Ne, nema veze sa seksom. Bilo bi dobro da otapanje obavite na 'banjamariji', ali ako ste stvarno lijeni i umorni, neću vas pilati, ali rizik je na vama. Sa strane pomiješajte jedno ili dva jaja s deset deka šećera. Dodajte u mlaku čokoladu pa ubacite i deset deka brašna. Uviđate li sad ljepotu i jednostavnost ovog recepta? Sve je po deset deka! Čekajte tek dok ga probate...

Sve ovo možete napraviti unaprijed i spremiti u frižider do pravog trenutka. Lava-cake se peče samo 6-7 minuta, ovisno koliki su vam kalupići. Je, trebat će vam kalupići za mafine, jesam li zaboravila spomenuti? Ako ih nemate, pomozite se šalicama od deblje keramike ili čašama od čvršćeg stakla. Uzmite neke koje su vam najmanje drage, nikad se ne zna... 

Koje god kalupe koristili, namažite ih onom masnom folijom od maslaca, malo pospite brašnom i u svaku stavite 3-4 žlice tijesta. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i pecite. Kraće ako su kalupi manji, više ako su veći. Izvadite kolačiće iz pećnice, dajte im da malo dođu sebi pa ih preokrenite na tanjure. Ako ćete se 'pustit od kraja', poslužite ih uz sladoled od vanilije. Ako ne, što je tu je.

Zapalite koju svijeću, možda čak i one božićne svjetiljčice koje ste, ako ste kao ja, zaboravili odnijeti u podrum. Stavite dobru glazbu, prigušite svjetla...

Sretno Valentinovo. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 15:56