Overlay
neodoljivo

Instagram gori zbog ovog recepta: sladoledna torta s tri sloja ogroman je hit, objavu je vidjelo 90 tisuća ljudi

Foto Shutterstock
4. srpnja 2020. - 18:29

Ljeto je počelo, ali podsjetnik na koronu i izolaciju je još uvijek tu. Ne mislimo na manjak (u novčaniku), nego na višak (oko struka). A tu će i ostati, nastavimo li isprobavati ovakve objave s Instagrama. No, tko bi im odolio? Pogledajte samo ovu, s profila New York Timesa, za ledenu tortu sa 'spumoni' sladoledom u tri sloja.

Pogledajte, ne sramite se, prije vas ju je pogledalo preko 90 tisuća ljudi. Kladimo se da su mnogi i poklekli.

No najprije, što je spumoni? Riječ je o talijanskoj vrsti sladolednog deserta, prozračnijoj i pjenastijoj pa samim tim i laganijoj od uobičajenog sladeoleda.

Neka vas to tješi dok režete još jedan komad.

Za spumoni je karakteristično da se slaže u slojevima, u pravilu su uvijek tri i to najčešće višnja, pistacija i čokolada ili vanilija. Često sadrži kandirano voće i tučeno slatko vrhnje. Spumoni se u originalu slaže u duguljasti četvrtasti kalup, no u ovom slučaju riječ je o klasičnoj, okrugloj torti.

A evo i kako se radi (recept ćete u originalu naći ovdje).

Spumoni sladoledna torta

1,5 litra sladoleda od pistacije

1,5 litra sladoleda od višnje

1,5 litra sladoleda od čokolade

50 amaretti keksića

1 mala staklenka ušećerenih maraschino višanja

600 mililitara vrhnja za šlag

5 žlica šećera

Ostavite sladoled na sobnoj temperaturi 15-ak minuta. Poredajte keksiće po dnu oblika za tortu. Preko njih stavite sladoled od višanja i pospite ga ušećerenim višnjama, ostavljajući 10-ak komada za ukras.

Preko toga stavite sladoled od pistacije pa malo tresnite kalup kako zarobljeni zrak ne bi ostavio rupice u torti. Prekrijte plastičnom folijom i zamrznite, oko dva sata.

U drugi kalup za tortu stavite plastičnu foliju, na nju zdrobljene preostale amaretto keksiće, a na njih čokoladni sladoled. I to pospremite u zamrzivač.

Izvadite torte iz zamrzivača i kratko ostavite na sobnoj temperaturi. Potom drugu preokrenite naopako i stavite na prvu. Cilj je da  keksići budu na vrhu i na dnu sastavljene torte. Sastavljenu tortu ponovno spremite u zamrzivač na oko 4 sata.

Prije posluživanja istucite vrhnje u šlag. Tortu ostavite na sobnoj temperaturi 10-15 minuta pa izvadite iz kalupa. Premažite šlagom, pospite preostalim višnjama i odmah poslužite.

 

18. travanj 2024 23:57