Ako se ubrajate među one koji za pitama, burecima i gibanicama mogu samo uzdisati, pronašli smo recept koji će vam omogućiti da ponovno uživate u tom za vas zabranjenom voću. Savršeno sočnu i ukusnu slanu pitu možete napraviti i bez kora, dakle bez pšenice, odnosno bez ugljikohidrata koij uzrokuje brzi skok šećera u krvi, a potom njegov strmoglavi pad.
Riječ je o prilagođenom receptu za grčku pitu bez kora s nadjevom od sira, a dobili smo ga od Hrvatskog društva za dijebetologiju i endokrinologiju, na čijoj web stranici možete pronaći još sličnih recepata za jela prikladna za dijabetičare.
"Ovo jelo je zdrava i hranjiva kombinacija cjelovitog pirovog brašna, bademovog brašna, grčkog jogurta i svježih sireva. Sa bogatstvom proteina i umjerenim udjelom ugljikohidrata, idealno je za dijabetičare koji žele kontrolirati razinu šećera u krvi. Poslužite ga kao ukusan i zadovoljavajući obrok ili snack, znajući da pridonosi uravnoteženoj prehrani. Na temelju količine od 1065 grama, ovo jelo pruža sljedeće nutritivne vrijednosti: energija - 2982 kcal; proteini - 122 g; masti - 241 g; ugljikohidrati - 78 g. Na 100 grama posluženog jela, nutritivni sastav je sljedeći: energija - 280 kcal; proteini - 11 g; masti: 23 g; ugljikohidrati - 7 g", navode na stranici.
Mi smo pitu malo istražili i doznali da osim naziva temelopita također nosi i ime Tou Tempeli što se može prevesti kao "lijena pita". Ime joj dobro stoji, jer za njenu pripremu zaista ne treba uložiti gotovo nikakav trud. Vrste sira koje se koriste mogu se mijenjati prema okusu, no slani feta sir morao bi biti jedan od sastojaka, jer se tijesto ne soli.
Tempelopita
Sastojci:
200 g grčkog jogurta
200 g ribanog tvrdog sira
200 g feta sira na komade
100 g otopljenog maslaca
125 ml mlijeka
70 g cjelovitog pirovog brašna
70 g bademovog brašna
1 prstohvat soli
2 jaja
papar
Priprema:
Otopite maslac, dodajte mu mlijeko i jogurt, a kad se smjesa malo ohladi dodajte razmućena jaja te zatim pomalo dodajte brašno i prašak za pecivo te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
Ubacite naribani tvrdi sir i nadrobljeni feta sir te papar pa promiješajte.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje, rasporedite smjesu za pitu pa pecite oko 45 minuta na 180 stupnjeva Celzija.