Tijekom hladnog doba godine, kad friškog i lokalnog uzgojenog voća i povrća baš i nema u izobilju, ne bismo se smjeli odricati prave prirodne riznice zdravih sastojaka samo zato što nam se ne sviđa njen okus. Da, mislimo na ciklu, povrće prepuno vitamina, antioksidansa i vlakana koje mnogi zaobilaze u širokom luku jer im se ne sviđa njezin pomnalo zemljani okus.
Neki je ipak jedu, ali muku muče dok je zvaču.
Sve se to može promijeniti, bez zakidanja vrhunskog vitaminsokg sastava ovog povrća, a ono što treba napraviti je pripremiti cikli jednu lijepu - marinadu.
Marinade se obično koriste za dodavanje okusa mesu i ribi, no funkcioniraju i s povrćem. Pravilnom upotrebom ulja i začina te dodataka poput soka od limuna ili jogurta, moguće je postići da povrće postane ukusnije, a ujedno mu se može skratiti vrijeme pripreme.
Cikla je posebno zgodna za ovakav tretman, a na vama je izbor i po pitanju trenutka mariniranja - možete ga obaviti prije ili nakon termičke obrade. Mariniranje unaprijed zgodno je za one organizirane, koji dok još nisu pojeli aktualni obrok već znaju što će pripremiti za idući. Za stihijske tipove prikladnije je naknadno mariniranje, koje se odradi kad je cikla već skuhana ili ispečena.
Preporučljivo je ciklu ostaviti barem 45 minuta u marinadi, a poželjno je to vrijeme rastegnuti na 6-8 sati.
Što se tiče sastojaka, preporučljivo je držati se formule koja objedinjuje masnoću, kiselinu i začine. Jedna od najlakših i najklasičnijih marinada je mješavina ulja, octa ili limunovog soka i začinskog bilja kao što su vlasac, peršin, timijan, ružmarin i češnjak. Ako koristite marinadu prije nego je cikla termički obrađena možete joj dodati i sol, ali tada koristite nešto manje soli prilikom kuhanja odnosno pečenja.