StoryEditorOCM
Spiza plusproblematičan spoj

Najpopularnija salata na našim prostorima zapravo je jako loša kombinacija. Izaziva probleme, ali ovo će je popraviti

Piše T. S. M.
13. rujna 2024. - 20:02

Jedna od najpopularnijih salata na našim prostorima, koliko god je mi voljeli i koliko god nam dobro prijala uz omiljena jela, zapravo je, vjerovali ili ne, vrlo loša kombinacija kad je riječ o probavi i asorpciji hranjivih tvari.

Idući put kad krenete sjeckati rajčice i krastavce za salatu, zastanite i malo promislite.

Jeste li ikad, nakon obroka u kojem se našla ta kombinacija sastojaka, osjetili probavne smetnje poput grčeva, nadutosti, podrigivanja i dizanja kiseline? Ako jeste, upravo bi ova salata mogla biti krivac.

No bez panike, možda je uopće ne trebate prestati jesti - unesete li u način na koji je jedete određene promjene, stvari bi se mogle znatno popraviti.

image
Shutterstock

Idemo vidjeti u čemu je zapravo problem. Prema rezultatima brojnih istraživanja, krastavac sadrži nekoliko bitnih nutrijenata, među kojima su najbitniji minerali, no isto tako sadrži i elemente koji ometaju apsorpciju vitamina C, kojim je bogata rajčica.

Rajčica, s druge strane, pored toga što sadrži izdašnu količinu vitamina C, sadrži određene tvari koje u kombinaciji s određenim elementima iz krastavca, može dovesti do poremećaja kiselog pH u tijelu. 

image
Shutterstock

Rezultat su ne samo probavne smetnje i plinovi nego, ako te tegobe potraju duže vremena, opasnost od razvoja ozbiljnijih bolesti probavnog sustava. Osim toga, ostat ćete zakinuti za vitamine koje ste mogli apsorbirati iz rajčice.

Kako riješiti ovaj problem? Prema mišljenju stručnjaka za ayurvedu, ako obrok započnete s pola žličice naribanog đumbira i prstohvatom kamene soli, potaknut ćete nastanak probavnih sokova koji će se pobrinuti da vam hrana ne padne teško na želudac.

image
Shutterstock

Nadalje, morsku sol kojom nas većina običava ztačiniti ovu salatu zamijenite kamenom jer je bolja za ovu kombinaciju te ujedno bolje potiče probavu. Pomoći mogu i začini poput metvice, svježe ili sušene te bosiljka, jer obje biljke pomažu u sprječavanju nadutosti.

I posljednji savjet, ali ne manje važan: potrudite se dobro i temeljito žvakanje kako biste već u ustima potakli proces probave. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 20:04