Ako ste ljubitelj jagoda u čokoladi, evo ideje koju morate isprobati. Barem je tisuću (bez pretjerivanja) puta bolja od klasičnih jagoda umočenih u otopljenu čokoladu, a priprema se uz samo mrvicu više truda. Rezultat su fine čokoladne praline s punjenjem od jagode. To je, priznate ćete čim ih probate, znatno poboljšanje u odnosu na jagode koje ste samo na brzinu utočali u čokladni umak.
Problem kod jagoda umočenih u čokoladu je u nesrazmjeru slatkoće između čokoladne ljuske i voća. Jagode su već same po sebi pomalo kiselkaste, a kad nisu potpuno zrele te su note u okusu još više naglašene. Slastica čiji ćemo vam recept otkriti za trenutak, pak, sadrži dodatni zaslađivač, zbog čega su okusi ljepše izbalansirani.
No i praline imaju jedan problem, a to je da nam za njihovu pripremu obično trebaju specijalni kalupići. U ovom slučaju to vam neće trebati. Pa, barem vam neće trebati kalup za praline. Onaj za led ipak hoće. U nedostatku, zamrznite smjesu od jagoda u plitkoj posudi pa je narežite na kockice.
Čokoladne praline s jagodama
Sastojci:
150 g čokolade
150 g jagoda
2 žlice chia sjemenki
2 žlice šećera
Priprema:
Jagode operite i narežite pa ih zgnječite i stavite ih kuhati sa šećerom. Kuhajte par minuta dok jagode ne omekšaju, ubacite chia sjemenke, promiješajte i maknite s vatre.
Kad se smjesa malo ohladila i zgusnula, prebacite je u kalupiće za led, po mogućnosti okrugle, te ih prebacite u zamrzivač. Nakon otprilike sat vremena trebale bi biti zamrznute.
Otopite čokoladu na pari pa u otopljenu čokoladu umočite okruglice od jagoda. Složite ih na tanjurić ili kuhinjsku rešetku da se čokolada stisne.