Koja bi torta mogla biti bolji izbor za blagdan zaštitnika grada nego splitska torta! Vjerujemo da se slažete i zato smo vam nabavili odličan recept. Dobili smo ga od Anke Slišković čiji nam je Instagram neiscrpan izvor kulinarske inspiracije.
Ako već niste kušali ovu lijepu, starinsku tortu, nemote čekati. Ova je slastica zapravo jednostavan, ali efektan i elegantan spoj laganog biskvita od bjelanjaka i bogate kreme na bazi jaja, šećera i maslaca, a puna je neodoljivih i nostalgičnih aroma narančine korice, suvica, oraha, suhih smokava i maraschina.
Splitska torta
Sastojci:
Biskvit
9 bjelanjaka
9 žlica kristal šećera
15 dag oraha
15 dag suhih smokava
15 dag grožđica
3-4 žlice oštrog brašna
prstohvat soli
Krema
9 žumanjaka
9 žlica šećera u prahu
20 dag maslaca
1 vanilin šećer
malo ribane narančine korice
Za natapanje kora
Sok od narance
Maraskino
Biskvit:
U veliki lim od pećnice stavite par kapi ulja, pa ga razmažite papirnatom salvetom. Obložite papirom za pečenje i pritisnite da se zalijepi.
Suhe smokve, grožđice i orahe nasjeckajte. Dodajte brašno i dobro izmiješajte.
Bjelanjke i prstohvat soli istucite u snijeg, pa stalno miksajući dodajite 1 po 1 žlicu šećera. Tucite dok snijeg ne očvrsne.
U bjelanjke pomalo dodajite usitnjeno voće i lagano izmiješajte žlicom. Izlijte na lim, poravnajte i pecite na 180°C oko 25 minuta. Pećnicu ugasite, otvorite vrata i ostavite biskvit u njoj još par minuta.
Za kremu
žumanjke i šećer miješajući kuhajte na pari dok se krema ne zgusne. Ohlađenoj kremi dodajte pjenasto izmiješan maslac i ponovno dobro izmiješajte.
Kore natopite sa sokom od naranče i maraskinom.
Prvi i drugi list tijesta premažite pripremljenom kremom, složite jedan na drugi pa prekrijte trećim listom.