StoryEditorOCM
Slatkomoćan okus juga

Sočna grčka pita od naranče: ovaj je kolač lako napraviti, a teško ga je zaboraviti - toliko je dobar da ćete se navući

Piše T. S. M.
17. listopada 2024. - 08:10

Kad dani postanu tmjurni, najljepše ih je razvedriti dobrim, sočnim domaćim kolačem s okusom juga. Upravo tom opisu odgovara portokalopita, specijalitet grčkog slastičarstva čije ime u prijevodu znači - pita od naranče.

Za pripremu ove slastice potrebne su vam kore za pitu, naranče, jaja i grčki jogurt, a za još bolji okus pobrinut će se topli začini poput cimeta i, po želji, malo klinčića u prahu.

image
Shutterstock

Dobit ćete kolač mekanih kora i kremastog nadjeva u neodoljivom isprepletenom zagrljaju, a dodatnu sočnost i neodoljivu aromu dat će mu aromatizirani sirup. Pripazite na detalj da sirup mora biti hladan, a kolač vruć, kako bi pita upila i zadnu kapljicu.

Portokalopita

Sastojci:

450 g šećera
350 kora za savijače
6 naranči
4 jaja
3 vanilin šećera
200 g grčkog jogurta
200 ml vode
150 g maslaca
1 žličica praška za pecivo
1 štapić cimeta
malo klinčića (po želji)

Priprema:

Najprije skuhajte sirup od 200 ml vode, 330 g šećera, jedne vrećice vanilin šećera i soka 3 naranče. Po želji možete dodati i 2-3 klinčića ili prstohvat klinčića u prahu, a za intenzivniji okus naranče dodajte i koru, ali pazite da je tanko oguljena, jer bijeli dio daje gorkast okus (poslužite se gulilicom za povrće).

Zakuhajte smjesu, smanjite vatru na srednju pa ostavite da vrije 5 minuta. Dodajte štapić cimeta i ostavite da se ohladi. Ako ne želite izrazitu aromu cimeta, nakon nekog vremena ga uklonite, u protivnom ostavite cimet u sirupu dok se ne ohladi. U nedostatku štapića koristite cimet u prahu, 1/4 žličice je dovoljno.

Izmiksajte jaja s preostalim šećerom i vanilin šećerom. Dodajte otopljeni maslac (malo sačuvajte za premazivanje kalupa), jogurt, koricu jedne naranče i sok od tri te dobro izmiksajte. Tek tada ubacite i prašak za pecivo pa sve još jednom dobro izmiješajte.

Kore za pitu dobro usitnite rukama i ubacite u smjesu s jajima i jogurtom pa sve istresite u kalup koji ste prethodno premazali otopljenim maslacem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko pola sata. Vrući kolač izrežite na kocke pa ga zalijte ohlađenim sirupom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 08:15