StoryEditorOCM
Slatkogotova za pola sata!

Pita od limete pravo je ljetno osvježenje: svodi se na nekoliko sastojaka, za bogatiji okus ključno je zamijeniti maslac

Piše S.Š.
22. lipnja 2024. - 08:15

Donosimo pravo osvježenje za sve ljubitelje laganih i sočnih deserata. Pita od limete pravo je ljetno osvježenje. Ne zahtijeva puno vremena, priprema je jednostavna i sve je gotovo za pola sata. 

Ključ svega je ravnoteža – hrskava kora upotpunjuje se s kremastim nadjevom, koji je savršen spoj slatkog i kiselkastog. Priprema se svodi na nekoliko sastojaka i posebnu tehniku kako bi se osiguralo da kora ostane hrskava. Naime, kora se peče "naslijepo", što znači da se prvo kratko peče sama prije nego se doda nadjev. To osigurava da kora ostane hrskava i ne upije vlagu iz nadjeva...

Također, važno je koristiti svježi sok od limete jer će nadjevu pružiti bogatiji okus u usporedbi s gotovim sokovima iz boce. Zaslađeno kondenzirano mlijeko dodat će nadjevu potrebnu slatkoću i kremoznost, stvarajući savršenu teksturu.

Najvažniji detalj, i ono što se razlikuje od ostalih recepata za ovaj popularan desert, jest kokosovo ulje. Korištenje kokosova ulja umjesto malo otopljenog maslaca za pripremu kore, piti pruža bogatiji i suptilan tropski okus, savršeno se uklapajući u ljetne menije.

Pita od limete

Sastojci:

Kora:

250 g mljevenog keksa (petit beurre ili slično)
4 žlice kokosova ulja
1 žlica šećera

Nadjev:

4 žumanjka
400 ml kondenziranog mlijeka
150 ml soka limete (i naribana korica)
2 limete
200 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
1 žlica šećera

Priprema:

Mljevene kekse pomiješajte sa šećerom i otopljenim kokosovim uljem pa dobivenom smjesom obložite dno i stranice kalupa za tortu. Pecite koru 10 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.

Za nadjev izmiksajte žumanjke pa dodajte kondenzirano mlijeko i nastavite miksati. Zatim dodajte sok i koricu limete i sve skupa miješajte još nekoliko minuta. Smjesu nanesite na ispečenu koru i sve zajedno vratite u pećnicu na još 15 minuta.

Izvadite pitu, ohladite je i premažite tučenim slatkim vrhnjem ili vrhnjem za šlag kojemu ste dodali žlicu šećera. Za kraj, ukrasite pitu naribanom koricom limete.

Prije posluživanja pustite pitu da se dobro ohladi, a najbolje ju je ostaviti tijekom noći u hladnjaku. Kad je spremna za kušanje, pažljivo je izvadite iz kalupa i poslužite.

Savjet: 

Kondenzirano mlijeko možete jednostavno i laku napraviti i sami. Sve sastojke izmiksajte dok ne dobijete gustu i glatku smjesu bez grudica. Potrebno vam je:

150 ml vode
50 g šećera
50 g maslaca
200 g mlijeka u prahu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 08:17