StoryEditorOCM
Slatkokremast i neodoljiv

Ovo je trenutno najpopularniji kolač: volite li šljive i slastice bez tijesta, Danijela ima pravi recept za vas

Piše T. S. M.
23. rujna 2024. - 18:50

Ovo je trenutno napopularniji kolač i to sasvim zasluženo. Ne, nismo pogledali u statistike, samo prenosimo tvrdnju blogerice na čijem smo Instagram profilu pronašli ovaj savršen recept.

Riječ je o varijaciji na temu knedle i već smo vam jednom o njoj pisali, ali s obzirom na to da je tako dobra, odlučili smo je ponoviti, ovog puta s novim receptom. Dobili smo ga od Danijele Pantić s Instagrama Recepti za sreću.

Knedla-kolač ima skoro sve što i knedla pa i više od toga, ali zato ne traži gnjavažu s kuhanjem i gnječenjem krumpira ni oblikovanjem okruglica punjenih šljivama. Ovako je sve puno lakše i brže gotovo.

Danijela nam poručujemo da umjesto običnog bijelog šećera možemo koristiti kokosov, a umjesto vanilin šećera esenciju vanilije, kao što ona radi.

image
Privatni album

Knedla-kolač

Sastojci:

200 g krušnih mrvica
50 g maslaca
4 žlice šećera

Krema:

1 I mlijeka
100 g maslaca
13 žlica griza
10 žlica šećera
1 jaje
1 vanilin šećer

Nadjev od šljiva:

1 kg šljiva
4 žlice šećera
3 žlice gustina
1-2 žličice cimeta
1 vanilin šećer

Priprema:

Otopite maslac na srednje jakoj vatri pa na njemu pržite krušne mrvice dok ne porumene. Izvadite ih i tave i dodajte im šećer.

Šljive očistite, nasjeckajte, dodajte im šećer, vanilin šećer i cimet. Kuhajte 20-ak minuta i cijelo vrijeme sjeckajte i miješajte šljive. Kad su kuhane, smjesu razrijedite s malo vode, promiješajte, prokuhajte pa maknite s vatre.

Za kremu pomiješajte griz, šećer i vanilin šećer. Od litre mlijeka odvojite 200 ml - 300 ml pa ih pomiješajte s jajem, a zatim im dodajte suhe sastojke. Pričekajte da mlijeko dođe skoro do vrenja pa umješajte smjesu s grizom te kuhajte uz stalno miješanje. Kad krema postane srednje gusta, dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi.

U pleh dimenzija 30 x 20 stavite erd krušnih mrvica, zatim pola kreme, sloj od šljiva pa ostatak kreme i na kraju ostatak krušnih mrvica. Stavite sve u hladnjak da se dobro ohladi, nekoliko sati ili preko noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 18:51