StoryEditorOCM
Slatkospoj iz snova

Ova je pita s prhkim tijestom prava bomba! Spaja dva vrlo popularna tradicionalna nadjeva, oduševit će vas punoćom okusa

Piše T. S. M.
13. listopada 2024. - 08:15

Ako se ubrajate u one kojima kad su pite u pitanju nikad nije dosta nadjeva, imamo pravi recept za vas. Pazite, ovo je prava bomba.

Ladislava Gidon, zaljubljenica u slatke i slane specijalitete na čijem Instagramu Birilica uvijek možete pronaći jako dobre ideje i recepte, poslala nam je recept za prhku pitu od sira i oraha. Eto, riješili smo problem i neodlučnim sladokuscima koji se nikad ne znaju odlučiti žele li pitu od oraha ili od sira...

Ladislava nam priznaje da je prvi put napravila ovakav kolač, ali kaže da ju je već neko vrijeme "proganjao" spoj orasi-sir. Pokazao se, kaže, punim pogotkom jer kolač daje nevjerojatan osjećaj punine, što zbog tijesta što zbog dviju krema. 

image
Privatni album

Prhka pita od oraha i sira

Sastojci:

Tijesto:

300 g brašna
145 g šećera
3 vanilin šećera
200 g maslaca 
3 žumanjka
100 g Millerama ili kiselog vrhnja
1/3 žličice soli
Pola praška za pecivo
1 nepuna žličica vanilije u prahu
Naribana korica pola limuna

Nadjev od oraha:

230 g mljevenih oraha
150 g šećera
5 žlica mlijeka
1 čep ruma

Nadjev od sira:

500 g svježeg sira
100 g Millerama ili kiselog vrhnja
140 g šećera
1 žličica šećera s prirodnom aromom naranče
3 bjelanjka
3 žlice griza
naribana korica pola limuna
prstohvat vanilije u prahu

Priprema:

Za tijesto u zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa dodajte ostale druge sastojke, a na kraju i maslac narezan na komadiće. Umijesite tijesto, oblikujte lijepu kuglu pa je podijelite u dvije manje i stavite ih u hladanjak na 1 sat.

Pomiješajte sve sastojke za nadjev od oraha, smjesa će biti gusta, ali takva treba biti.

Svježi sir miksajte sa šećerima pa dodajte Milleram, koricu limuna, griz te na kraju pažljivo špatulom umiješajte i snijeg od bjelanjka.

Jednu kuglu tijesta razvaljajte pa ga prebacite u papirom za pečenje obloženu posudu za pečenje dimenzija 20×28 cm. Po tijestu žlicom premažite nadjev od oraha, a na njega stavite nadjev od sira. Razvaljajte drugu kuglu tijesta i stavite je na sir.

Pecite pitu na 180°C 18-20 minuta pa je prekrijte papirom za pečenje i pecite još toliko.

Ohladite i pospite šećerom u prahu prije rezanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2024 22:29