StoryEditorOCM
Slatkou čas posla

Krempite osobito ukusne i puno brže gotove od klasičnih: trebat ćete malo hrabrosti, nemojte se šokirati ovom idejom

Piše T. S. M.
19. lipnja 2024. - 08:10

Ako ste tradicionalist i volite samo starinska jela te vas lako uzruja svaka pomisao na mijenjanje ustaljene recepture, molimo vas da odmah prestanete čitati. Imamo vam mi puno drugih lijepih, tradicionalnih recepata, sigurno ćete pronaći nešto za sebe.

Vi ostali, ako su vam drage krempite, primite na znanje ovu ideju, a ako ste hrabri možda ćete je i iskušati.

Pokušajte zapeći krempite. Cijele, s kremom.

Zašto?

Najprije mala napomena u vezi krempita. Nisu naš kolač i rade se u brojnim drugim zemljama, na različite načine ali po istom principu: od lisnatog tijesta i kuhane kreme. Neki stave šlag, neki ne. Neki kremi dodaju malo želatine, drugi ne. Neki u kremu umiješaju tučeno slatko vrhnje, neki čvrsti snijeg od bjelanjaka, a treći ništa od navedenog. Neki kremu nanose uz pomoć slastičarske vrećice.

image
Shutterstock

Neki dodaju još jedan pa čak i dva sloja lisnatog tijesta. Neki vole da se tijesto lijepo napuhne za vrijeme pečenja, drugi ga u tome koče, bilo bockanjem vilicom prije pečenja, bilo pečenjem pod opterećenjem. I svima su njima, ako dobro naprave kremu, krempite za polizat prste, kako god ih zvali na svom materinjem jeziku.

A neki kremu vole zapeći. I upravo je to ono što ćemo vam sugerirati. Zapečena kuhana krema sastavni je dio mnogih jako finih slastica i ne morate se bojati da će uslijed pečenja postati manje atraktivna za jelo.

Kako se ovaj kolač zapeče zajedno s kremom i tijestom, izbjegava se gnjavaža sa sastavljanjem kolača, što nije mala stvar, a ujedno se stvara nešto poznato, a novo. 

Po receptu koji vam prenosimo krema se ne radi od mlijeka nego od kvarka (podsjetnik: njega volimo jer je pun proteina, a ima malo masnoće), dok se umjesto gustina koristi puding od vanilije. Zbog toga što se peče, ne treba je kuhati pa sve skupa imate znatno manje posla.

Zapečene krempite

Sastojci: 

2 x lisnato tijesto

Krema:

400 g nemasnog kvarka
1 puding od vanilije
60 g šećera
1 jaje
1 žličica ekstrakta vanilije

Dodatno:

1 jaje
50 g listića badema
šećer u prahu

Priprema:

Sve sastojke za nadjev dobro izmiješajte.

Donji komad lisnatog tijesta premažite nadjevom pa na njega stavite drugi komad tijesta. Gornje lisnato tijesto premažite razmućenim jajem i pospite bademima pa kolač narežite rezačem za pizzu ili oštrim nožem. 

Pecite na 200 stupnjeva oko 15 minuta, s rešetkom na donjem položaju. Nakon pečenja malo ohladite i pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 08:12