StoryEditorOCM
Slatkokraljevska šarlota

Kolač s jabukama bez pečenja koji ćete raditi bar jednom tjedno: topi se u ustima i predivno je kremast, tajna je u ovome

Piše T. S. M.
19. rujna 2024. - 10:15

Kad naiđemo na ovako dobar recept za kolač za koji još nikad nismo čuli, možemo se samo zahvaliti društvenim mrežama što nam tu i tamo, u moru trivijalnih informacija, serviraju i poneku koju bi vrijedilo zapamtiti i sačuvati.

Da nije Instagrama, vjerojatno nikad ne bismo čuli za kolač koji je, kako se čini, iznimno popularan u Poljskoj, a zove se szarlotka królewska bez pieczenia, odnosno kraljevska šarlota bez pečenja.

Podsjetio nas je pomalo na tiramisu, ali također i na kolač koij je nekoć bio jako popularan i kod nas, a pripremao se od jabuka, pudinga i biskvitnog tijesta. Ako možete zamisliti da su se recepti za ta dva kolača nekako pomiješala, nastalo bi nešto nalik ovoj szarlotki królewskoj, no sve će vam puno jasnije biti kad pročitate recept, a za svaki slučaj nudimo vam i video.

image
Shutterstock

Napominjemo da se prilikom pripreme ovog kolača često koristi žele od limuna, a tako je i u ovom receptu. Možete koristiti kupovni, ako ga nađete, u protivnom ga pripremite sami i to barem 6 sati ranije kako bi se stigao stisnuti. Za potrebe izrade ovog kolača bit će vam dovoljan žele koji se radi od 100 g šećera,10 g želatine i 4-6 limuna. Potrebno je samo pomiješati sok od limuna i šećer pa im dodati želatinu prema uputama na pakiranju. 

Jednako tako, možete izostaviti i sloj od bijele čokolade koji ovaj recept predviđa kao glazuru, jer kolač se izvorno prekriva samo kremom na bazi slatkog vrhnja. Ali ovaj dodatak naš recept čini ipak malo posebnijim.

Kraljevska šarlota od jabuka

Sastojci:

Nadjev od jabuke:

800 g očišćenih jabuka
1 žličica soka od limuna
2 žlice želea od limuna
200 ml kipuće vode

Kremasti nadjev:

4 žlice želea od limuna
150 ml kipuće vode
400 ml vrhnja za šlag 
250 g mascarponea 
2 žlice šećera u prahu

Dodatno:

140 g piškota
100 g bijele cokolade
50 ml vrhnja za šlag
2 žlice listića badema

Priprema:

Otopite žele od limuna u 200 ml kipuće vode pa im dodajte oguljene i naribane jabuke. Kuhajte smjesu na laganoj vatri uz miješanje oko pet minuta, odnosno dok jabuke ne omekšaju. Dodajte žličicu soka od limuna pa maknite s vatre.

Za kremasti nadjev otopite žele od limuna u 150 ml kipuće vode pa ga ostavite sa strane da se malo ohladi. Pomiješajte slatko vrhnje sa šećerom u prahu i mascarponeom, dodajte im žele pa promiješajte.

Na dno posude dimenzija oko 16 x 32 cm stavite kekse, prekrijte ih nadjevom od jabuka, dobro ga zagladite pa nanesite kremasti nadjev.  Ostavite kolač u hladnjaku par sati da se stisne pa ga prelijte glazurom od bijele čokolade i slatkog vrhnja te ukrasite listićima badema. Ostavite kolač još oko pola sata u hladnjaku da se glazura stisne pa ga poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 10:15