Jeste li čuli za grčke medenjake? Nama su najslađe i najmirisnije otkriće prošlih blagdana i, vjerujte nam, jednom kad probate ovaj sočni i prhki kolač, jedva ćete čekati iduću priliku za napraviti ga. A najbolja prilika je upravo sada, jer se u Grčkoj peku upravo u vrijeme božićnih blagdana.
Prošlog smo vam prosinca predložli jedan zgodan recept (evo ga ovdje), a sada se veselimo novome, jer zvuči jako dobro. Dobili smo ga od Dragane Pušice koju pratimo na Instagramu koji sav pršti od fantastičnih ideja i recepata za kolače, ali i za dobra stara slana jela. Možda vam njeno ime zvuči poznato? Onda je moguće da ste već primijetili njen dugogodišnji blog Moje grne.
Dragana svoje melomakarone (tako se ovi kolačići izvorno zovu) vrlo kratko moči u aromatičnom sirupu, tek desetak sekundi, a zatim ih stavlja na rešetku da se dobro ocijede, dok se u nekim drugim receptima kolačići zalijevaju sirupom i stoje u njemu dok ga ne upiju.
Draganin način mogao bi biti puno bolji jer se kolačići ne bi smjeli raspasti, kao što se događa ako su baš jako natopljeni sirupom. Isprobajte jedan i drugi način pa vidite što vam više odgovara. Javite nam kako vam je uspjelo i pošaljite nam fotografije, adresa je spiza@slobodnadalmacija.hr ili nam se javite putem ovog Instagram profila.
Melomakarona
Sastojci:
Sirup:
250 ml vode
400 g šećera
75 g meda
2 štapića cimeta
2-3 klinčića
1/2 naranče
Tijesto:
200 ml soka od naranče
200 ml suncokretovog ulja
90 ml maslinovog ulja
1/4 žličice klinčića u prahu
25 g šećera u prahu
2 žličice cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića
1/2 žličice sode bikarbone
naribana narančina kora
500 g brašna
100 g pšeničnog griza
med i orasi za dekoraciju
Priprema:
Sve sastojke za sirup (osim meda) stavite u lonac pa ih kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Oko 5 minuta. Maknite s vatre i odmah umiješajte med. Ostavite da odstoji minimalno 3-4 sata, da se ohladi na sobnoj temperaturi. Sirup se može napraviti dan ranije.
Zagrijte pećnicu na 190C.
Veći pleh obložite papirom za pečenje.
U posudu za miješanje stavite sok, oba ulja, šećer, začine, sodu i naribanu koricu naranče. Sve izmiješajte kuhačom.
Brašno pomiješajte s grizom pa ih dodajte smjesi ulja i soka te ih dobro izmiješajte kuhačom ili pjenjačom, ali nipošto mikserom.
Rukama kidajte komade tijesta, svaki po 30-ak grama težak, pa ih prvo oblikujte u kuglu, a zatim ih pritisnite o cjedilo ili rešetku da dobiju ovalni oblik. Posložite ih u lim za pečenje, ne trebaju biti previše međusobno razmaknuti, jer ne rastu previše.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, dok ne porumene.
Odmah nakon vađenja iz pećnice vruće kolačiće uronite u hladan sirup na desetak sekundi. Izvadite ih na rešetku da se ocijede.
Prije posluživanja premažite medom i pospite nasjeckanim orasima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....