StoryEditorOCM
SlanoKOMPLETAN OBROK

Zapečeni gulaš od piletine: gusti šug i meso koje se topi od mekoće, a tek ovaj detalj... Tajna je u kombinaciji sastojaka

Piše T. S. M.
1. kolovoza 2024. - 14:53

Ljeti mnogi preferiraju "brzinska" jela jer im se ne da znojiti pored špahera, no naš današnji prijedlog je jedno jelo koje se jako sporo kuha. No, na sreću, zbog njega nećete morati dežurati uz lonac, jer se, iako podsjeća na gulaš i slična jela, priprema u pećnici. Ovaj uvjetno rečeno gulaš ima još jednu posebnost - ne priprema se od junetine nego od piletine.

Budete li pratili upute iz recepta koji slijedi, dobit ćete piletinu s iznimno nježnim mesom i nevjerojatno ukusan umak. Tajna pripreme je u kombinaciji sastojaka: piletina, mrkva, celer, luk i krumpir tijekom kuhanja će zgusnuti jelo pa ćete dobiti zasitan obrok uz koji vam neće trebati prilog.

image
Shutterstock

Još je jedan detalj bitan: odaberite piletinu s kožom i kostima: zapečena kožica dat će jelu bolji okus, dok će kosti za vrijeme kuhanja otpustiti sastojke koji će zgusnuti šug.

I finalna napomena: ako nemate lonac ili teću koja može i na štednjak i u pećnicu, prvi dio pripreme odradite u standardnom posuđu za kuhanje pa jelo prije prebacivanja u pećnicu "preselite" u prikladnu posudu za pečenje.

image
Shutterstock

Zapečeni gulaš od piletine

Sastojci

1,5 kg piletine
550 g krumpira
700 ml pileće juhe (ili tople vode)
150 ml bijelog vina
3 žlice brašna
1 žlica koncentrata rajčice
1 žličica slatke mljevene paprike
3 mrkve
2 luka
2 režnja češnjaka
2 lista lovora
2 grančice majčine dušice
1 stabljika celera
ulje
sol, papar

Priprema:

Meso začinite solju, paprom i mljevenom paprikom pa ga u posudi koja je prikladna za štednjak i pećnicu prepržite na zagrijanom ulju (radite u serijama, osim ako imate jako široku posudu).

Kad je meso uhvatilo boju sa svih strana, izvadite ga, po potrebi odlijte dio masnoće pa u posudu dodajte usitnjeni luk. Pirjajte luk dok ne postane staklast i mekan, potom dodajte češnjak i prijajte dok ne zamiriše.

Zatim dodajte usitnjenu mrkvu i nasjeckani celer pa pirjajte još minutu-dvije. Dodajte koncentrat rajčice i pirjajte ga uz miješanje dok ne zamiriše, zatim dodajte vino i dobro promiješajte.

Od pileće juhe (možete koristiti i toplu vodu) oduzmite oko 70 ml, pomiješajte je s brašnom pa je ulijte u posudu, promiješajte da se sastojci povežu pa dodajte ostatak juhe, majčinu dušicu i lovor, a na vrh posložite meso. Pustite da zakuha pa poklopite i prebacite upećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva Celzija.

Nakon 45 minuta izvadite iz pećnice. Maknite dio mesa na tanjur, ubacite krumpire pa na njih posložite meso koje ste izvadili (na ovaj će način piletina na vrhu biti hrskava).

Vratite u pećnicu bez poklopca na još 40-ak minuta odnosno dok krumpir ne postane mekan, umak gust, a kožica na piletini hrskava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. studeni 2024 01:30