StoryEditorOCM
Slanookus je fantastičan

Tražite ideju za brz i ukusan ručak? Kušajte kremastu tjesteninu od ricotte i tune, za sočniji umak bitan je odabir ulja

Piše S. Š.
30. kolovoza 2024. - 13:50

Tjestenina od ricotte i tune ukusna je varijanta kremaste tjestenine od tune koja se ponekad priprema s vrhnjem. Znamo već: mnogi će zavrnuti nos na ideju spoja ribe i sira, no okus vrhnja u kombinaciji s tunom (oni koji su to iskusili mogu potvrditi) nije nimalo loš jer stvara kremasti efekt koji je će osvojiti i najpohlepnija nepca i mališane u obitelji.

Priprema je vrlo jednostavna. Sve što trebate učiniti je zagrijati tunu nakon što ste nasjeckali i popržili luk zajedno s nekoliko žlica maslinova ulja. Usput, imamo i zgodan trik! Ulje iz konzerve tune nije potrebno baciti? Možete ga iskoristiti za pripremu umaka... Današnja istraživanja potvrdila su da je bogato Omega 3 masnim kiselinama, a ako je odabrano kvalitetno vrijedi i u kuhinji.

Hladna varijanta koju možete isprobati u najtoplijim danima još je jednostavnija. Jednostavno pomiješajte ocijeđenu tunu s ricottom i izradite ih zajedno, dodajući malo ulja i obilato posipajući svježim peršinom. Kako biste pojačali okus, fokusirajte se na mladi luk, tipičan za ljeto i tako intenzivne arome - jedan narežite na tanke ploške i ulijte u tjesteninu od ricotte i tune, postat će ukusno i svježe prvo jelo, savršeno od pauza za ručak do lijepog piknika ili večere za cijelu obitelj.

Nije potrebno koristiti velike količine ricotte... Po želji možete koristiti nekoliko žlica razrijeđenih vodom od kuhanja tjestenine kako bi tuna bila gušća i ukusnija. Ako volite chilli papričicu, znajte da tjestenina od ricotte i tune jako dobro podnosi ljutinu. Možete dodati nasjeckanu svježu čili papričicu ili nekoliko kapi omiljenog aromatiziranog ulja.

Varijanta koju predlažemo ovdje u receptu je tjestenina s ricottom, tunom i cherry rajčicama. Može se raditi i s kratkim oblikom tjestenine tako da bude dobra i hladna. Ukusna i primamljiva salata od tjestenine u kojoj možete uživati ​​kad god poželite ručak je koji će vas zasititi i oduševiti svakoga gosta. Evo što vam je sve potrebno...

Tjestenina od ricotte i tune

Sastojci:

400 g duge ili kratke tjestenine
250 g ricotte
160 g tune ili ekvivalent konzervi
4/5 cherry rajčice
1 luk
svježi bosiljak ili peršin po ukusu
maslinovo ulje, po ukusu
sol
ribani parmezan, po želji

Priprema:

Luk nasjeckajte i zažutite na 2-3 žlice ulja pa dodajte tunu iz konzerve koju možete birati u varijanti s uljem, najbolje maslinovim ili običnim. Zatim dodajte cherry rajčice prerezane na pola.

Zakuhajte vodu za tjesteninu, birajući oblik koji vam se najviše sviđa. Među savršenim tjesteninama za umak od ricotte i tune nalazimo tagliatelle ili klasike kao što su fusilli, mezze penne ili maccheroncini, ali i rigate školjke i njoke sa Sardinije, savršene za kasnije uživanje ako jelo želimo pretvoriti u hladnu salatu tjestenina.

Ulijte ricottu u zdjelu. Možete dodati žlicu vode od kuhanja tjestenine kako bi ricotta bila mekša i bolje funkcionirala. Dodajte kuhanu tunu zajedno s lukom i cherry rajčicama pa sve sjedinite.

Sada je vrijeme začiniti tjesteninu. Ocijedite i pažljivo pomiješajte tjesteninu s umakom. Po želji jelo možete ukrasiti s nekoliko listića svježeg bosiljka ili nasjeckanog peršina. Neki se usude dodati i parmezan, zašto ne probati... Uživajte u ručku!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 21:40