StoryEditorOCM
Slanobakini recepti

Starinsko jelo od mahuna jede se na žlicu, guštat ćete u svakom zalogaju: kad ste zadnji put jeli ovakve fažolete?

Piše T. S. M.
4. lipnja 2024. - 12:28

Obožavani fažoleti ove su godine na osobito zlu glasu - cijena im je premašila sve granice pristojnog i tolerantnog. Srećom, kako sezona ovog povrća odmiče, ta se brojka pomalo normalizira pa nas više nije sram preporučiti vam da ih skuhate za ručak, a pored toga sjetili smo je jednog dobrog starog jela za koje će vam biti dovoljno samo pola kilograma, a moći ćete nahraniti cijelu familiju. Možda vam neće ni trebati "secondo piatto".

Riječ je o varivu od mahuna, spomenimo samo jedan naziv za ovo jelo, koje volimo jer se priprema jednostavno, a ukusno je i izdašno. Dodat ćemo jedan savjet za one koji vole malo pikantnije: dodajte mu i jednu crvenu papriku. 

Ovo jelo možete učiniti još "konkretnijim" ako mu dodate meso narezano na kockice, a poslužit će i malo slanine, kobasice pa čak i hrenovke, ako ih jedete. U slučaju da dodajte meso, ispirjajte ga na samom početku s lukom, a ako dodajete suhomesnate proizvode, ubacite ih 10-ak minuta prije kraja kuhanja.

Tradicionalno se ovom jelu, da bi bilo lijepo gusto, dodaje malo brašna, a ako ga izbjegavate zamijenite ga fino usitnjenim zobenim pahuljicama ili navedenoj količini krumpira dodajte još jedan te ga ispasirajte kad je kuhan i vratite ga u jelo.

image
Shutterstock

Varivo od mahuna

Sastojci:

500 g zelenih mahuna
2 rajčice (ili 250 ml pirea od rajčice)
2 režnja češnjaka
2 krumpira
1 luk 
2 žlice ulja
1 žlica brašna
1/2 žličice crvene mljevene paprike
sol, papar

Priprema:

Očistite i operite mahune, ako su malo starije uklonite im nit koja se proteže duž mahune.

Ogulite i sitno nasjeckajte luk i češnjak, a rajčice narežite na kockice. Papriku narežite na kolutiće ili kockice, a krumpir na kockice.

Pirjajte luk 4-5 minuta, dodajte mu češnjak i pirjajte ga oko minutu, zatim dodajte brašno i kratko zapržite pa zalijte čašom tople vode. Sve dobro izmiješajte, dodajte narezane rajčice ili pire od rajčice, krumpir i mahune te još oko litru vode (ili povrtne juhe).

Posolite, dodajte crvenu mljevenu papriku, poklopite i kuhajte 20-ak minuta. Ako je koristite, sada dodajte papriku pa kuhajte još 10-ak minuta. Gotovo je kad su mahune i krumpir skuhani. 

Kušajte, dotjerajte okus po potrebi, dodajte papar i poslužite, a po želji jelo možete posuti sjeckanim svježim peršinom.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2024 12:29