StoryEditorOCM
Slanoznate li za ovo?

Recept s piletinom koji je Dalmacija obožavala: danas ga tek rijetki pamte, a savršeno je za iskoristiti cijelu kokoš

Piše T.S.M.
9. studenog 2023. - 10:09

Dobrih ideja za pripremu piletine nikad dosta, a kulinarsko nadahnuće nam ponekad dođe iz davnina. Danas pripremamo kokoš na zeca, a isto savjerujemo i vama. Niste čuli za to jelo? Nažalost, ništa čudno, jer pomalo je palo u zaborav premda se nekoć u Dalmaciji rado pripremalo.

Zašto na zeca? Zato što se u ovom jelu kokoš priprema na način na koji se inače priprema zec. Teško je ne primijetiti kako ovo jela ima izvjesne sličnosti s talijanskim receptom za pollo alla cacciatora, odnosno piletina na lovački način, no to jelo sadrži i neke dodatke koji ne idu u ovaj naš recept - primjerice gljive i rajčice, ponegdje i pancetu. Je su li ta dva jela onda uopće u nekoj vezi?

Zar je uopće važno? Važno je da se kokoš na zeca ne zaboravi jer je riječ o jelu koje je ukusno, ekonomično i dobro se drži u hladnjaku pa možete skuhati duplu dozu i gostiti se danima. Pored toga, ovaj je recept zgodan za iskoristiti sve dijelove kokoše, pa će vam se sada konačno isplatiti kupiti cijelu koku, čak i ako ju ne mislite peći. Pripazite samo da piletina ima kožu i kosti jer će kuhanjem otpustiti sastojke od kojih će šug biti gust, ljepljiv i moćan. 

Kokoš na zeca

Sastojci:

1 kg piletine
100 ml vina
3 klinčića
2 luka
2 mrkve
2 suhe šljive (ili malo šećera)
1 list lovora
1/2 stabljike celera
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica peršina
1/2 žličice cimeta
ulje
sol, papar

Priprema:

Piletinu prepecite na zagrijanom ulju, dodajte nasjeckani luk pa kratko pirjajte dok neomekša, potom dodajte nasjeckani češnjak, usitnjenu stabljiku celera, mrkvu narezanu na kockice i začine. Promiješajte da se povrće lagano karamelizira, podlijte vinom i pustite alkohol da ispari.

Podlijte toplom vodom, dodajte koncentrat rajčice i šljive ako ih koristite, posolite. Poklopite i smanjite vatru na lagano. Neka se polako kuha dok meso ne postane toliko mekano da se odvaja od kosti, odnosno oko 45 minuta do sat vremena. Povremeno promiješajte i provjerite treba li dodati vode.

Gotovo poslužite s njokima ili tjesteninom.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 09:49