StoryEditorOCM
Slanorecept za pet

Rajčice, patlidžani i puno sira: ovaj složenac topi se u ustima, a mali detalji čine ga još boljim. Evo u čemu je tajna

Piše T. S. M.
20. kolovoza 2024. - 11:41

Ponestaje li vam ideja što s rajčicama i patlidžanima, nudimo vam jednu jako dobru. Riječ je o sloencu koji pomalo podsjeća na talijansku parmigianu i na francuski ratatouille, ali zbog nekoliko detalja još je bolji i od jednog i od drugog jela.

Ono što ga čini posebnim upravo su te malene sitnice koje podižu okus. Jedan od trikova u pripremi je trljanje posude u kojoj će se složenac peći prerezanim češnjakom, što jelu daje suptilnu dozu arome ovog začina bez opasnosti od nastanka gorčine, do čega zna doći kad se češnjak zapeče.

No ono što se nama najviše sviđa kod ovog jela je to što treba koristiti pozamašnu količinu sira.

Složenac od rajčica i patlidžana s mozarellom

Sastojci:

300 g mozzarelle
​6 žlica parmezana
4 rajčice
2 patlidžana
1 režanj češnjaka
maslinovo ulje
bosiljak
sol

Priprema:

Patlidžan, rajčicu i mozzarellu narežite na ploške od 1 cm.

Rjčice posolite, a patlidžan pržite na maslinovom ulju dvije minjute. Okrenite, posolite i pržite još toliko.

Posudu za pečenje promjera oko 20 cm natrljajte prerezanim češnjakom pa poprskajte maslinovim uljem. Dodajte 3 žlice naribanog parmezana pa naizmjenično slažite ploške patlidžana, rajčice i mozzarelle. Umetnite listove bosiljka, poškropite uljem i pospite parmezanom pa pecite 20 minuta na 180°C. Upalite grill program i premjestite posudu na najviši položaj u pećnici pa pecite još oko pet minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. studeni 2024 03:53