Mnogi od nas imaju svoj omiljeni recept za punjene paprike, no neki su u vječnoj potrazi za novim, boljim. Mi smo našli recept tako dobar da ćemo ga ponuditi i jednima i drugima.
Jeste li već kušali punjene paprike na grčki način? Pored klasične kombinacije riže i mesa, na koju smo se mi navikli, u ovom jelu se u ulozi nadjeva za paprike mogu pronaći i druge namirnice - primjerice škampi, povrće i sir.
Čime god ih punili, postupak je isti: paprikama se odreže vrh, izdube im se sjemenke, a zatim ih se nadjene prema želji i zapeče. Nema zaprške, nema podlijevanja, nema miješanja ni druge gnjavaže, samo ih ubacite u pećnicu i pričekajte dok savršeno zamirišu. Možete ih napraviti i nekoliko dana ranije i čuvati u hladnjaku sve do trenutka kad vam zatrebaju pa ih tek tada ispeći.
Kako se koristi unaprijed skuhana riža nema ih potrebe predugo peći, tek dok se svi okusi dobro ne prožmu, a paprike omekšaju. Kako se s paprikama najčešće stavljaju peći i krumpiri, nema vam ni gnjavaže oko pirea...
Grčke punjene paprike
Sastojci:
500 g mljevene junetine
225 g riže
150 ml maslinovog ulja
400 ml vode
3-4 žlice nasjeckanog peršina
1 žličica sušenog origana
1 žličica sušenog kopra ili bosiljka
10 većih paprika babura
4-6 krumpira
2 glavice luka
3-4 češnja češnjaka
1 konzerva pasiranih rajčica
prstohvat mljevene crvene paprike
sol, papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C.
Odrežite i sačuvajte vrhovei paprika, a sjemenke uklonite
Kuhajte luk na 50 ml maslinovog ulja dok ne omekša i ne porumeni, oko 10 minuta. Dodajte usitnjeni češnjak, promiješajte, kad zamiriše dodajte meso i pirjajte ga dok ne porumeni. Dodajte pola količine konzervirane rajčice, soli i papra. Pustite da zakipi pa smanjite vatru i kuhajte otprilike 15 minuta.
Dodajte rižu, 2 šalice vode i žličicu soli te kuhajte 6-8 minuta na srednje jakoj vatri. Nemojte prekuhati rižu jer će se i dalje kuhati u pećnici!). Maknite s vatre i dodajte začinsko bilje. Dobro izmiješajte i ostavite da se malo ohladi.
Pospite malo maslinovog ulja, origana, soli i papra preko krumpira pa ga posložite u posudu za pečenje.
Napunite paprike nadjevom od mesa i riže, ali ne sasvim do vrha jer će se tijekom pečenja riža napuhati. Poklopite paprike odrezanim vrhovima.
Pomiješajte ostatak ulja sa začinima, soli i paprom i dodajte u preostali pire od rajčice pa sve prelijte preko krumpira. Nakapajte još malo maslinovog ulja po vrhovima paprika, sve čvrsto pokrijte aluminijskom folijom i pecite 1 sat ili dok povrće ne omekša.
Uklonite foliju i povisite temperaturu na 220 °C te pecite još oko pola sata dok se povrće malo ne zaprži na vrhu, a krumpir omekša.
Ostavite da se ohladi prije posluživanja. Sljedeći dan imaju još bolji okus.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....