U Dalmaciji je običaj ribu prije friganja uvaljati u brašno, no drugdje uživaju u ribi iz paštele. Na Istoku se paštela najčešće radi od rižinog brašna i ledeno hladne vode, dok se na Zapadu obično priprema s pivom. Jedna i druga imaju svoje prednosti, a ako ste poželjeli sasvim obično brašno zamijeniti tijestom koje nakon prženja postaje vrlo hrskavo, ideja vam je dobra, ali... pričekajte.
Prilikom friganja ribe u tijestu mnogi zaboravljaju jedan naoko nebitan, ali zapravo itekako važan korak i zbog toga im smjesa u koju su umočili ribu samo sklizne ili se raspadne, zbog čega se riba napije ulja.
Ribu biste, stoga, prije umakanja u paštelu trebali dobro posušiti ili je pak uvaljati u brašno. Eto, zbog toga smo vam savjetovali da pričekate. Ribu za prženje pripremite kao i inače - očistite je operite, skinite joj glavu ili nemojte, kako vam je draže te je zatim, kao i uvijek, uvaljajte u brašno - pa je tek potom umočite u tijesto.
Treba li vam recept za smjesu za prženje, nudimo vam jedan zgodan za pivsko tijesto.
Pivsko tijesto za prženje ribe
Sastojci:
330 ml svijetlog piva
280 g brašna
1 jaje
sol
Priprema:
Razbijte jaje pa ga izmiješajte vilicom ili pjenjačom, kad se ujednačilo dodajte mu pivo i brašno, dodajte malo soli iz izmiješajte sve uz pomoć kuhače ili pjenjače u smjesu nalikm tijestu za palačinke. Ako je previše gusto, dodajte mu malo vode ili još piva.
Nemojte pretjerano mutiti da iz piva ne izađe previše mjehurića - oni su zaslužni za prozračnu teksturu.