Jeste li primijetili da vam s malo hladnijim danima organizam jednostavno traži malo jači doručak? Asketski obroci poput zdjelica s voćem, tanušnih sendviča i čašica jogurta sa šačicom sjemenčica sad su dovoljni samo onima bez apetita, svi ostali maštaju o vrućim pecivima, burecima, sendvičima iz kojih curi rastoljeni sir... Ali ni to nije dobro. Trebalo bi smisliti nešto ukusno, zakusno, ali ne i nezdravo. Hm, što bi to moglo biti?
Odgovor je jednostavan. Jaja. Tim bolje ako su domaća.
Jaja jamče sitost, lako se i brzo pripremaju, a ako se želite malo poigrati, mogu vam pružiti oravi gurmanski doživljaj. Kako? E, tu mi nastupamo sa svojim savjetima i receptima, a najnoviji je pravi jesenski.
Predlažemo vam jesensku verziju prženih jaja, negdje na po‘ puta između šakšuke i jaja prženih u vrhnju (pisali smo vam o tome, svi ste se jako zainteresirali za taj recept, a oni koji ga nisu vidjeli mogu ga pročitati ovdje).
Pored jaja trebat će vam šampinjoni i vrhnje za kuhanje (poslužit će i slatko, ali u oba bi slučaja trebalo imati manje od 20 posto mliječne masti). Što će vam još biti potrebno i kako napraviti ovo jelo doznat ćete u receptu koji slijedi, a kako to sve dobro izgleda vidjet ćete u videu koji prilažemo iza recepta.
Jaja sa šampinjonima i sirom
Sastojci:
3 jaja
100 ml vrhnja za kuhanje
malo mlijeka u prahu
gorgonzola
šampinjoni
malo maslaca
sol
Priprema:
Šampinjone nasjeckajte pa ih ubacite u tavu premazanu komadićem maslaca i pirjajte ih dok ne ishlapi tekućina koju su pustili.
Kad gljive uhvate boju, dodajte vrhnje, malo mlijeka u prahu, nasjeckanu gorgonzolu i sol. Promiješajte pa pričekajte da se smjesa zagrije, a zatim u nju razbijte jaja.
Poklopite i pustite da se jaja prže u vrhnju dok bjelanjci ne pobijele, ali su žumanjci još tekući.
Poslužite odmah.