Mnogi vole jesti jaja za doručak, ali neki tvrde da im je to nekako... malo. Neće ih, misle, održati sitima do ručka. Ma niti do marende. Možda su u pravu, ako ćoknu jedno jadno maleno jaje, ali ako umjesto toga odaberu dobar, kripan omlet ili nešto poput jela za koje recept slijedi u nastavku, stvarno bi nas začudilo da im prije marende počne kruljiti želudac.
Jelo o kojem je riječ i koje vam predlažemo kao opciju za zasitan, ali i vrlo ukusan doručak (premda, jasno, može biti dio bilo kojeg obroka) vrlo je poznat specijalitet meksičke kuhinje a zove se huevos rancheros, odnosno jaja na rančerski, farmerski, težački... kako god hoćete, važno je da je u pitanju netko tko marljivo radi na zemlji, način.
Ovo jelo možete i ne morate poslužiti uz tortille. Nama se tortille čine kao jako dobar dodatak jer unose zanimljiv element hrskavosti te suzbijaju želju da posegnemo za komadom kruha kako bismo zadnji zalogaj pomazali s pjata.
Neki ga, također, vole kombinirati s grahom, kako bi bilo što zasitnije, a u novije vrijeme popularno ga je upotpuniti avokadom.
Huevos rancheros
Sastojci:
100 ml pasirane rajčice
2 jaja
1-2 tortille
1 paprika
1 režanj češnjaka
1 ljubičasti luk
1 ljuta papričica
maslinovo ulje
svježi korijandar ili peršin
sol, papar
Priprema:
Luk, češnjak i ljutu papričicu sitno nasjeckajte, papriku narežite na kockice. Pomiješajte pasiranu rajčicu, sol i papar.
Na maslinovom ulju prodinstajte luk, kad omekša dodajte mu papriku i češnjak, kratko pirjajte pa dodajte pasiranu rajčicu. Pirjajte 8-10 minuta, odnosno dok ne postane mirisno i gusto, kušajte okuse pa maknite s vatre.
Na drugoj tavi ispržite jaja na oko, a u međuvremenu lagano zagrijte tortille (bit će vam dovoljna jedna, ali ako radite jelo za dvije osobe, uzmite dvije).
Na zagrijanu tortillu namažite umak od rajčica pa na njega položite pržena jaja. Pospite svježim korijandrom ili peršinom i poslužite.