Među slasticama koje su nas prošlog adventa najviše oduševile bili su i starogradski kiflići za koje nam je recept dala Nina Bedrica, koju pratimo na Instagramu Slatka iskušenja. Ispekli smo ih jednom, oduševili se okusom i prhkošću, za koju je zaslužan pomalo neočekivan dodatak tijestu - krem sir, pa smo, čim su planuli u rekordnom roku, krenuli raditi novu dozu.
Igrali smo se i eksperimentirali cijele zime, teško je reći s kojim su nam nadjevom bolji, a ono što je osobito fascinantno je da su izvrsni čak i kad se peku bez nadjeva i to zahvakjujući tome što se tijesto posipa smjesom šećera i lješnjaka.
Starogradski kiflići
Sastojci:
Tijesto:
300 g brašna
200 g maslaca
200 g krem sira
Smjesa za posipanje:
120 g mljevenih lješnjaka
80 g kristal šećera
80 g smeđeg šećera
cimeta po želji
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na nekih sat vremena.
Ohlađeno tijesto podijelite na četiri dijela, uzmite dva,to vam je otprilike za jedan pleh, a ostala dva vratite u hladnjak.
Prvu lopticu razvaljajte u krug, pospite smjesom od lješnjaka, lagano prođite valjkom da se sljubi s tijestom s jedne i druge strane. Izrežite trokutiće koje možete, a i ne morate nadjenuti (mi jednu turu nadjenemo, neki čoko namaz će savršeno ići).
Zarolajte kifliće i pecite na 180 ° C nekih 15-ak minuta.