Rado bacimo oko na popularnu stranicu Taste Atlas, a pritom se često ugodno iznenadimo. Najnoviji pregled otkrio nham je da se u kategoriji "novih jela koja su katalogizirana" na toj stranici našlo i jedno jelo dobro poznato svim stanovnicima Dalmacije, a i šire. Cijenjena je kao krepko, ali lako probavljivo jelo pa je mnogi prozivaju pravom likarijom - naravno, riječ je o juhi od mola. Odnosno, kako su je tamo katalogizirali, juhi od oslića.
Zanima li vas kako svjetska baza nacionalnih jela, lokalnih sastojaka i autentičnih restorana (upravo tako Taste Atlas sam sebe definira) opisuje našu juhu od mola? Čitajte dalje.
"Juha od oslića tradicionalna je hrvatska riblja juha podrijetlom iz Dalmacije. Iako postoji mnogo recepata, obično se radi s kombinacijom oslića, češnjaka, rajčice, limunova soka, riže, maslinova ulja, lovora, peršina, soli i papra. Češnjak, prepolovljene rajčice, lovor, peršin, sol, papar, limunov sok i oslić treba staviti u hladnu vodu, pa kuhati. Nakon dvadesetak minuta, kada je riba gotova, vadi se iz lonca. U lonac se doda riža pa se sve kuha dok riža nije gotova, a juha se posluži s komadićima oslića", stoji u njihovom opisu.
Pravite li i vi juhu od mola na taj način? Ako imate dobar recept za ovo tradicionalno jelo, javite nam ga na spiza@slobodnadalmacija.hr!