StoryEditorOCM
Slanolijepo začinjeno

Popečci od tikvice s puno sira razgrabit će se prije nego se stignu ohladiti! Izvana su hrskavi, a iznutra kremasti...

Piše T. S. M.
19. kolovoza 2024. - 08:10

Probali smo puno recepata za polpete, popečke, palačinke, pa čak i ćevape od tikvica, ali još nam nije dosta isprobavanja. Upravo smo naišli na novu ideju za lagano jelo od tikvica i vjerujemo da je itekako vrijedno isprobavanja.

Ono što ovaj recept razlikuje od ostalih njemu sličnih je pozamašna količina sira i dodatak mlade kapulice te metvice, aromatičnih začina koji lijepo podižu okus jela. Zahvaljujući ricotti, jednoj od dvije vrste sira koje se koriste za pripremu ovih popečaka, sredina im je kremasta, dok je vanjski dio ugodno hrskav. Aromu zaokružuje druga vrsta sira - parmezan.

image
Shutterstock

Možda će vam se učiniti kao nepotreban korak, ali nipošto nemojte preskočiti ovaj detalj u pripremi jela: tikvice nakon ribanja obavezno ostavite da puste višak vode te ih dobro ocijedite. Ovo je važno kako ne biste morali dodati previše brašna, a to je nepoželjno jer popečke može učiniti žilavima. Na ovaj način su lagani i mekani, a izvana puckatavi.

Hrskavi popečci s tikvicama i ricottom 

Sastojci:

400 g tikvica
120 g ricotte
60 g brašna 
25 g parmezana
1 jaje
1 mladi luk
svježa menta
muškatni oraščić 
ulje za prženje
sol, papar

Priprema:

Tikvice naribajte i stavite u cjedilo. Pospite ih s 1/2 žličice soli i opteretite utegom te ih ostavite da tako stoje oko 15 minuta pa im istisnite što više tekućine.

Pomiješajte naribane, ocijeđene tikvice, ocijeđenu ricottu, parmezan, nasjeckani mladi luk, brašno, usitnjeni češnjak, nasjeckanu svježu metvicu, jaje, začine i 1/4 žličice soli. Miješajte dok se sve dobro ne sjedini.

U tavu stavite malo ulja pa je zagrijte na srednje jakoj vatri.

Nauljite ruke. Žlicom zagrabite malo smjese pa je spljoštite rukama i ubacite u vruće ulje. Ponovite još nekoliko puta, ovisno od veličine tave. Pecite popečke oko 3-4 minute sa svake strane ili dok ne porumene i postanu hrskavi pa ih vadite iz tave na upijajući papir.

Ponavljajte dok ne potrošite svu smjesu.

Poslužite vruće uz umak na bazi jogurta, vrhnja ili krem sira u koji možete dodati sjeckanu metvicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 05:15