Piletina cacciatore, pollo alla cacciatore odnosno starinsko je jelo za koje, kao što je s takvim jelima obično slučaj, postoji puno recepata. Popis sastojaka, pored piletine, obično uključuje luk, rajčicu, ponekad gljive i papriku, a neizostavni su vino i dobra doza začina: obično se dodaje ružmarin, može se koristiti i lovorov list, dok topli začini poput klinčića prizivaju izvorni, renesansni štih, što je dobro, jer ovo je jelo osmišljeno upravo u tom razdoblju, po uzoru na jela od divljači.
Ono što je ipak ključno i ne može se preskočiti je dugo, polagano kuhanje, a što se tiče posluživanja, ovo jelo obično ide uz rustikalni kruh, tjesteninu ili palentu.
Piletina cacciatore
Sastojci:
400 g konzervirane rajčice
250 g gljiva
150 ml crnog vina
50 g maslina bez koštica
2 žlice maslinova ulja
2 žlice nasjeckanog češnjaka
8 pilećih bataka
4 klinčića
1 luk
1 mrkva
1 mala žuta paprika
1 mala crvena paprika
timijana, peršina i bosiljka po ukusu
sol, papar
Priprema:
Na zagrijanom ulju pržite batke po 3-4 minute sa svake strane, a zatim ih izvadite iz tave i ostavite sa strane. U tavu dodajte usitnjeni luk pa ga pirjajte dok ne postane proziran.
Dodajte češnjak pa nakon pola minute i papriku narezanu na trakice, nasjeckanu mrkvu, gljive i začinsko bilje.
Kad povrće omekša, ulijte vino pa kuhajte oko dvije minute.
Dodajte rajčicu i začine, vratite meso, ubacite masline pa sve dovršite na laganoj vatri ili zapecite u pećnici.